Borgmesters melding på tv får ukrainske flygtninge til at reagere: Vi har brug for kontanter

Det kan integrations- og beskæftigelsesborgmester, Jens-Kristian Lütken (V) ikke forstå.

Tirsdag eftermiddag er et medlemsforslag om at give midlertidig kontant hjælp til ukrainske flygtninge til afstemning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Københavns Kommune.

Et forslag, som beskæftigelses- og integrationsborgmester, Jens-Kristian Lütken (V), er imod, da han ikke mener, der er et behov.

- Jeg synes umiddelbart ikke, at det er nødvendigt. Jeg har talt med flere af dem (ukrainske flygtninge, red.), og der er ikke nogen af dem, der har ytret et ønske om at få penge. Derfor har jeg svært ved at se behovet, sagde han mandag til TV 2 Lorry.

Den udtalelse har dog fået flere ukrainske flygtninge til at kontakte TV 2 Lorry.

Ukrainske flygtninge: Vi har bedt om penge

De har nemlig ifølge eget udsagn kontaktet borgmesteren for at gøre ham opmærksom på, at de især mangler penge til mad og bleer.

- Personligt har jeg kontaktet ham om økonomisk hjælp til min mor, men jeg har ikke fået svar, siger Mila Tutka til TV 2 Lorry.

Mila sidder her sammen med sin mor, Anotoninna Tutka.
Mila sidder her sammen med sin mor, Anotoninna Tutka.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol

Hun har været i Danmark i 25 år, og for en måned siden flygtede hendes 81-årige mor til Danmark.

- Det er specielt penge til mad, min mor mangler, mens vi venter på svar om opholdstilladelse, siger Mila Tutka.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Ukrainere i Danmark

Siden en særlov blev vedtaget i marts, har kommuner kunnet tilbyde kompensation, der skal sikre, at kommunerne kan hjælpe med indkvartering og forplejning af ukrainske flygtninge.


Nogle kommuner har valgt at udbetale penge til at kompensere de danske, private værtsfamilier, og andre har valgt at udbetale daglige beløb til de ukrainske familier, mens de søger og venter på opholdstilladelse.


Tidligere i april stemte politikerne i Københavns Kommunes beskæftigelsesudvalg nej til at give økonomisk støtte til private familier, der huser flygtninge fra Ukraine.


Tirsdag skal politikerne tage stilling til et forslag om, hvorvidt ukrainske flygtninge, der bliver indkvarteret i Københavns Kommune, skal have udbetalt 200 kroner per voksen og 100 kroner per barn per dag, mens de søger eller afventer en afgørelse på deres ansøgning om midlertidigt ophold.

Sådan lyder det også fra Alina Protsyk, der er formand for Lastivka-København - dansk-ukrainsk lokale forening i København.

- De her mennesker har brug for kontanter. De er flygtet fra alting, og specielt sådan noget som babymad og bleer er meget dyrt. Jeg kender flere, der har kontaktet ham (Jens-Kristian Lütken, red.) for at få hjælp, siger Alina Protsyk til TV 2 Lorry.

Borgmester: Det kan jeg ikke forstå

Men det kan integrations- og beskæftigelsesborgmesteren ikke forstå.

- Der er ikke nogen, der har ytret ønske om det over for mig. Så sent som fredag før påske var jeg ude på kommunens Welcome House på Ottiliavej og talte med flere af flygtningene. Jeg spurgte også, om der var mere, vi fra politiske side kunne gøre for dem, siger Jens-Kristian Lütken tirsdag til TV 2 Lorry.

- Og der er også både mad og bleer til flygtningene, som de kan afhente på Ottiliavej, siger han.

Derfor er borgmesteren også fortsat imod medlemsforslaget om en midlertidig kontant udbetaling til de ukrainske flygtninge.

- De her mennesker vil vi alligevel ikke kunne hjælpe med kontanter i morgen. Det tager ret lang tid at sætte det her system op med kontanter, og det skal jo være kontanter, da de ikke har bankkonti, når de venter på en opholdstilladelse, så jeg vil meget hellere sætte fokus på en kortere sagsbehandlingstid, og det har ministeren også lovet mig.

- Men jeg kan godt forstå, at når man har ventet fem uger på en opholdstilladelse, så bliver man frustreret, siger Jens Kristian-Lütken til TV 2 Lorry.

Allerede nu har han dog sat forvaltningen i gang med at se på, hvordan man hurtigst muligt kan opsætte et system med kontant udbetaling, hvis forslaget om at give midlertidig kontant hjælp bliver stemt igennem.

- Det er min pligt som borgmester, siger Jens Kristian-Lütken til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik