Borgmester vil have belyst årsag til stigende narkodødsfald

Københavns socialborgmester vil have undersøgt, hvad der ligger til grund for det stigende antal narkorelaterede dødsfald i byen.

- Alle dødsfald er tragiske. Især når det er dødsfald, man kan forhindre.

Sådan lyder det torsdag fra Københavns socialborgmester Mie Nyegaard (RV) som reaktion på en trist tendens.

En ny rapport fra Sundhedsstyrelsen viser, at antallet af narkorelaterede dødsfald i landets hovedstad er steget med 50 procent på bare ét år.

Mens der er i 2018 var 34 narkorelaterede dødsfald blandt borgerne, voksede tallet sidste år til 54.

Mia Nyegaard vil nu have belyst, hvad der er årsagen til den markante stigning.

- Jeg vil gerne have lov til at dykke ned i, hvad tallene egentlig skyldes. Lige nu siger den rapport ikke ret meget om, hvorfor der er kommet flere dødsfald, siger borgmesteren.

Ifølge Sundhedsstyrelsens nye rapport er den primære årsag til de narkorelaterede dødsfald, at misbrugere er blevet forgiftet af flere stoffer, de har indtaget samtidig.

I gennemsnit finder man således mellem fire og fem forskellige stoffer hos de døde.

quote Lige nu har vi to kæmpestore fixerum på Vesterbro. Det svarer lidt til, at alle i København skal komme til Kødbyen for at købe øl

Michael Lodberg Olsen, social iværksætter og initiativtager til det mobile fixerum, Fixelancen

Mie Nyegaard mener dog, at det kræver et yderligere analysearbejde, hvis man skal blive klogere på de bagvedliggende årsager.

- Vi kan se, der er sket en stigning, og at de måske har forskellige typer af forgiftning i kroppen. Men den reelle årsag til hvorfor, ved vi ikke. Så vi er nødt til at gå ind i et samarbejde med politiet, Sundhedsstyrelsen og civilsamfundet for at få dykket ned i tallene, hvis vi skal finde ud af, om der er kommet et stigende antal stofbrugere, stoffer, vi ikke kender til, eller om der er andre ting, vi skal have gjort, siger socialborgmesteren.

Civilsamfund efterlyser mere hjælp

Flere repræsentanter fra civilsamfundet var onsdag ude med en kritik af den nuværende stofindsats i Københavns Kommune.

Blandt mener forstanderen på Mændenes Hjem Ivan Christensen og den sociale iværksætter Michael Lodberg Olsen, der står bag det mobile fixerum, Fixelancen, at der skal sættes ind med flere små stofindtagelsesrum og en større udbredelse af modgift til narkotika.

- Lige nu har vi to kæmpestore fixerum på Vesterbro. Det svarer lidt til, at alle i København skal komme til Kødbyen for at købe øl, sagde Michael Lodberg Olsen onsdag til TV 2 Lorry.

- Der skal også være flere tilbud til de socialt udsatte. Gode behandlingstilbud, en fast bopæl og så videre, så tilbuddene er der, hvis de er motiverede til at ændre livsstil, lød det fra Ivan Christensen fra Mændenes Hjem.

Artiklen fortsætter under videoen.

Indslag fra onsdag den 30. september: Forstanderen for Mændenes Hjem, Ivan Christensen, mener, at der skal gøres mere for at forhindre, at det går så galt.     

Borgmester er selv fortaler for flere fixerum

Mia Nyegaard siger, at hun er fortaler for flere stofindtagelsesrum. Men i sidste ende afhænger af politiske prioriteringer og økonomi, men også om lovgivning. Ifølge hende skal Sundhedsstyrelsen først give lov til, hvis der skal være flere stofindtagelsesrum i byen.

- Jeg vil gerne have fleksible løsninger. Det er en vekselvirkning mellem ressourcer og de tiltag, vi har. Så det er selvfølgelig et eftersyn, vi skal have, lyder det fra Mia Nyegaard.

Hun mener, at det kommende budget på socialområdet indeholder flere positive tiltag, som skal forsøge at løse misbrugsrelaterede problemer blandt udsatte.

- Vi fortsætter den fremskudte misbrugsbehandling, og vi fortsætter vores sundhedsteam. Vi har alle mulige små ting, og med dem tilsammen skal vi se, hvordan vi får det til at være de bedste tilbud til de mest udsatte.

Hun forklarer, at det er ikke mange år siden, at København hverken havde fixerum eller et udgående rusmiddelbehandlingsteam. 

- Det er faktisk noget, der er kommet i år (udgående rusmiddelbehandlingsteam, red). Så på den måde sker der en løbende hjælp. Og det er det, jeg siger, vi skal hele tiden kigge på tilpasningen af tingene, og vi skal se på, om ressourcerne bliver brugt bedst muligt. Så når der kommer de her nye tal, må vi undersøge hvorfor og kigge ind i det, lyder det fra Mia Nyegaard.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik