Borgmester vil have arkitektkonkurrence om omstridt byggeri stoppet

Enhedslisten og beboerne i Fiskerihavnen i Sydhavnen vil have en arkitektkonkurrence om et fremtidigt byggeri på Stejlepladsen afblæst.

02:46

Beboere i Sydhavnen i København mener at planerne for det omstridte byggeri på Stejlepladsen bliver hastet igennem - Teknik og miljøborgmesteren er enig Video: TV 2 Lorry

Det sidste ord er ikke sagt i sagen om et omdiskuteret byggeri på Stejlepladsen og i Fiskerihavnen i Sydhavnen.

Her har beboerne gennem længere tid kæmpet imod, at der skal bygges boliger i op til syv etager.

Men det kan blive svært, for det kommunale udviklingsselskab By & Havn, som står bag byggeriet, har allerede udskrevet en arkitektkonkurrence, som bliver afgjort om ganske kort tid.

Læs også Ny arkitektkonkurrence: Hvem skal bygge på Stejlepladsen i Sydhavnen?

Katrine West Kristensen er beboer på Stejlepladsen og selv arkitekt. Hun mener, at det er gået alt for stærkt med processen med byggeriet.

- Jeg synes det er fuldstændigt alarmerende og udemokratisk at det skal hastes igennem på den måde, siger hun til TV 2 Lorry.

Katrine West Kristensen ønsker, at man dropper byggeriet i den gamle Fiskerihavn, men hvis det trumfes igennem, håber hun, at det lokale miljø får medbestemmelse.

Det er på dette tidligere fredet område, at By & Havn vil bygge boliger. Foto: TV 2 Lorry

- Hvis der absolut skal bygges, skal det udstykkes i små byggefelter, så der kommer helt andre aktører på banen. Så der er plads til selvbyg, til byggefællesskaber, og der er plads til en anden måde at gøre tingene på, som tager udgangspunkt i havnen og det miljø, der er her, siger hun.

Stejlepladsen i Sydhavnen skal bebygges, fordi det planlagte byggeri på Amager Fælled blev droppet efter massive protester fra borgere.

Læs også Først Fælleden og nu også Sydhavnen: Friluftsråd råber op mod byggeri

Politikerne måtte så finde alternative steder. Det blev som bekendt fredede områder, som man så valgte at affrede.

Konkurrence bør afblæses, mener borgmester

Københavns teknik-og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten, kan godt forstå de mange beboeres bekymringer, og også hun mener, at arkitektkonkurrencen helt bør afblæses.

- For det første så ville Enhedslisten jo slet ikke have affredet det her område eller bygge på det, men når nu man vælger at gøre det, så synes vi i det mindste, man skulle lytte til de lokale derude, der peger på, hvordan man kunne blive inspireret af, hvordan Fiskerihavnen er opstået, siger hun til TV 2 Lorry.

Byggeriet skal mandag også diskuteres i Teknik -og Miljøudvalget. Foto: TV 2 Lorry

Mandag i næste uge skal Teknik -og Miljøudvalget mødes og diskutere byggeplanerne på Stejlepladsen.

Der starter den såkaldte startredegørelse i forbindelse med det omstridte byggeri. Her vil man i samme ombæring diskutere det lige så betændte byggeriprojekt i Vejlandsgadekvarteret på Amager Fælled.

- Vi vil jo selvfølgelig stadig kæmpe for, at der ikke bliver bygget på Stejlepladsen. Hvis det ikke kan undgås, at der skal bygges, så vil vi kæmpe for, at det bliver på havnens præmisser og med udgangspunkt i alle de gode kvaliteter, der er her, siger Katrine West Kristensen.

Læs også Stort folkemøde i Sydhavnen: "Folk er virkelig tændte"

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik