Borgmester vil gå i dialog med bygherre om 'uacceptabel' støj i Carlsberg Byen

Ninna Hedeager Olsen har givet en udstrakt arm til beboerne i Humleby, men hun kan ikke love, at det vil løse deres frustrationer.

Naboerne til et byggeri i Carlsberg Byen mødtes tirsdag formiddag med Teknik- og Miljøborgmester i Københavns Kommune, Ninna Hedeager Olsen (EL), for at vise hende - eller snarere få hende til at lytte til - den ekstreme byggestøj de i øjeblikket oplever i dagtimerne.

Husejerforeningen Humleby, det traditionsrige kvarter på Vesterbro med de gamle rækkehuse ligger et stenkast fra Carlsberg Byen, og beboerne har anmodet Københavns Kommune at skride ind over for støjen.

- Vi talte om de her ekstremt høje støjproblemer. Vi diskuterede, hvad er muligt at gøre inden for lovgivningens rammer, siger Per Skovgaard Andersen, der er formand for bestyrelsen i Husejerforeningen Humleby, til TV 2 Lorry efter mødet med borgmesteren.

Udviklingen af Carlsberg Byen, hvor der i disse år blandt andet skyder flere nye boliger op, er på nuværende tidspunkt inde i en fase, hvor man i byggeriet skal pilotere til et af de sidste højhuse i området.

Det betyder, at man skal forstærke underlaget for en bygnings fundament, som sker ved såkaldt spunsning, hvor pæle af beton med voldsom kraft bliver banket ned i jorden.

Spunsningen står på fire dage om ugen, ni timer om dagen fra klokken 8 til klokken 17, og har været i gang nogle uger og skal stå på frem til oktober, lyder det fra husejerforeningen.

Ifølge naboerne i Humleby giver det en fuldstændig forfærdelig larm, som gør det helt uudholdeligt at opholde sig udendørs i området. Samtidig er støjen indendørs på så voldsomt et niveau, at det er stærkt uacceptabelt, mener de.

- Vi ved godt, at de nok ikke kan trække byggetilladelse tilbage og stoppe byggeriet. Men der er andre metoder til det arbejde, end den der bliver anvendt i øjeblikket, som er mindre støjende, siger Per Skovgaard Andersen.

Et hav af nye bygninger er skudt op på det gamle bryggeriområde i de seneste år.
Et hav af nye bygninger er skudt op på det gamle bryggeriområde i de seneste år.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix


Borgmester: - Jeg kan ikke love noget

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der risiko for nedsat hørelse ved støjbelastninger over 75 decibel.

Beboerne fra Humleby havde ved dagens møde medbragt en støjmåler, som målte 100 decibel, da de viste borgmesteren rundt.

- Det gør enormt stor indtryk at møde nogle beboere, der er så hårdt påvirket af byggestøj. Der var både en mor med en lille baby, som var bekymret for, hvordan det ville påvirke barnet, og en pensionist der ikke kunne holde ud at være hjemme. Det er nogle voldsomme gener de er udsat for derude, siger Ninna Hedeager Olsen til TV 2 Lorry.

Lige nu og her er der dog ikke så meget hun kan gøre ved naboernes frustration, men tirsdagens møde affødte den beslutning, at Teknik- og Miljøforvaltningen vil forhøre sig hos bygherren, Carlsberg Byen P/S, om det er muligt at skifte arbejdsmetoden for spunsningen, så den støjer mindre.

quote Vi synes, at når man bygger inde midt i en by som København, så bør man være dygtigere i forvaltningen til at give byggetilladelser, der er mindre støjfølsomme.

Per Skovgaard Andersen, formand for bestyrelsen i Husejerforeningen Humleby

Ninna Hedeager Olsens erfaring fra lignende sager med spunsning er dog, at miljøbeskyttelsesloven ikke kun er lavet til at beskytte mennesker eller natur. Der er nemlig grænser for, hvad man kan stille af krav til arbejdsmetoder - blandt andet hvis det er dyrere at bruge en anden metode.

Der er heller ikke knivskarpe regler for, hvor meget byggearbejde må larme, fortæller borgmesteren.

- Derfor turde jeg ikke love, at jeg kan komme med et hårdt krav til Carlsberg Byen P/S, for det er jeg stødt på før og mislykkedes. Vi har dog tit en ret god succes med dialog. Især store bygherrer som ikke kun er i byen i fem minutter, men har et ønske om langsigtede samarbejde med kommunen, siger Ninna Hedeager Olsen.

Mere præcise byggetilladelser

Beboerne i Humleby er med på,  at dialog er vejen frem. De undrer sig dog over, at når kommunen giver en byggetilladelse, hvor man så ikke sørger for at gøre det med arbejdsmetoder, der støjer mindst muligt.

- Man har jo kendt til det her helt tilbage fra metrobyggeriet. Vi synes, at når man bygger inde midt i en by som København, så bør man være dygtigere i forvaltningen til at give byggetilladelser, der er mindre støjfølsomme, siger Per Skovgaard Andersen.

Borgmesteren er dog ikke klar over, hvor meget man kan skrive ind i en byggetilladelse i forhold til specifikke arbejdsmetoder som for eksempel spunsning.

- Det er nok for sent i forhold til deres situation, men der kommer jo også fremtidig tilladelser i byen. Og jeg lovede at undersøge om det er noget vi kan lære af. Kan vi blive mere præcise i vores byggetilladelser og aftale det med bygherrer og entreprenører - hvis ikke med tvang så hvert fald via dialog, siger Ninna Hedeager Olsen.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik