Borgmester efterlyser konsekvenser efter asbestfund på legeplads – vil gennemgå alle byggeprojekter

Borgmester vil have gennemgået alle ejendomme, hvor der kan være asbest.

Der er ikke ligefrem kø for at tage ansvar i sagen om asbestfund på udflytterbørnehaves legeplads i Brønshøj, hvor hundredvis af børn har leget klos op ad en byggegrund med asbest.

TV 2 Lorry har tidligere afsløret, at Københavns Kommune ikke selv foretog én eneste asbestprøve i området, som de ellers havde lovet forældrene til de mange børn.

I stedet stolede kommunen på de asbestprøver, som nedrivningsfirmaet på byggegrunden tog. Men hvor nedrivningsfirmaets prøver siden maj var negative, så viste en ny undersøgelse fra hovedentreprenøren, at der var fund af asbest, og først her blev legepladsen lukket. 

Børne- og Ungdomsborgmester i Københavns Kommune, Jakob Næsager (K), forsikrede i maj måned forældre om, at der ikke ville sprede sig asbest til legeområder. Men det skete altså alligevel. 

- Københavns Ejendomme og Indkøb har ansvaret og betrygger os i, at de har styr på det, siger Jakob Næsager til TV 2 Lorry. 

Du har kendt til asbestfare siden maj måned. Synes du selv, at du har gjort tilstrækkeligt for at forhindre, at børn og voksne kunne blive udsat for asbeststøv?

- Vi fik at vide, at der blev taget en positiv prøve. Og øjeblikkeligt blev der lukket ned. Så hvad angår børnenes institution, så har vi reageret samme dage, som vi har fået svarene. 

Jakob Næsager mener ikke, at der er sket fejl i hans forvaltning, men peger derimod på, at der skal placeres et ansvar i Københavns Kommunes Ejendomme og Indkøb. De har stået for renoveringen, og det er dermed også dem, der lovede forældrene, at de selv ville teste for asbest.

- Københavns Ejendomme og Indkøb har forsikret os om, at alt har kørt efter sædvanlig procedure, og derfor er det et stort tillidsknæk, at det ikke er sket. Det vil jeg tage op med med overborgmesteren, for vi kan ikke have, at vi ikke kan have tillid til den måde renoveringer bliver håndteret på. 

Københavns Ejendomme og Indkøb ligger under Økonomiforvaltningen, som tidligere har oplyst TV 2 Lorry om, at de ikke så grund til at tage egne prøver.

Undersøgelse om det skal have konsekvenser

Jakob Næsager mener, at det skal undersøges om fejlen skal have følger for ansatte i Københavns Ejendomme og Indkøb, men at det er overborgmester, Sophie Hæstorp Andersens (S), ansvar, da hun er øverste chef for Økonomiforvaltningen.

- Jeg har et politisk ønske om, at det bliver sat i gang, men det er overborgmesteren, der er chef. Så hvad undersøgelse måtte vise, og hvad det skal have af konsekvenser, der må overborgmesteren komme på banen. 

Men han vil have at sagen bliver løftet i borgerrepræsentationen:

- Det vil jeg på alle børn og forældres vegne. Vi har behov for at vide, at vi kan være trygge ved den måde, Københavns Ejendomme og Indkøb håndterer det på. Og jeg må bare konstatere, at lige i øjeblikket, der er vi ikke trygge, siger Jakob Næsager. 

Vil have styr på andre renoveringer

Da Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejder sammen om flere ejendomme som Københavns Ejendomme og Indkøb administrerer, så vil Jakob Næsager nu se på, om der kan være problemer med asbestprøver i andre projekter:

- Jeg har behov for at vide, at de har styr på det i alle andre ejendomme, hvor der er asbest. Og det er der jo i de fleste ejendomme fra 60’erne og 70’erne. Så alt, hvad vi har af renoveringer, er vi nødt til at gennemgå. Om vi kan stole på, at de har tjek på procedurerne, siger han.

"Det handler om at genetablere tilliden"

TV 2 Lorry har forsøgt at få svar på en række spørgsmål om håndteringen af asbestsagen fra overborgmester Sophie Hæstorp Andersen, der har det øverste ansvar for Københavns Ejendomme og Indkøb. 

Vi har spurgt, hvordan hun vil sikre sig, at noget lignende ikke sker igen, hvilke konsekvenser sagen vil få og hvordan hun forholder sig til, at Københavns Kommune ikke levede op til deres ord om at kommunens egen rådgiver ville tage prøverne. 

Det lykkedes dog ikke at få et konkret svar på spørgsmålene. Men I et skriftligt svar meddeler overborgmesteren følgende: 

”Det er vigtigt, at man kan sende sine børn trygt afsted i Københavns Kommunes institutioner, og at ansatte trygt kan gå på arbejde. Jeg drøfter naturligvis gerne sagen med Jakob Næsager. Der er allerede et tæt samarbejde mellem Økonomiforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen om håndtering. Det handler dels om at genetablere tilliden fra forældre og ansatte i de berørte institutioner. Derfor er der også skærpet tilsyn med entreprenøren i Voldparken. Og dels om at sikre, at der fremadrettet er sikker håndtering af miljøfarlige stoffer i renoveringsprojekter og prøvetagning ifm. byggesager.”

quote Det er helt klart en fejl og vi beklager, at det ikke er sket efter den fremgangsmåde, som er beskrevet i nyhedsbrevet til forældrene i maj

Økonomiforvaltningen


Da TV 2 Lorry i første omgang kunne afsløre sagen, sagde direktør i Københavns Ejendomme og Indkøb Rasmus Vanggaard Knudsen:

- Der er løbende taget prøver af den del af byggepladsen, som skulle være ren for asbest. Vi har derfor ikke haft nogen grund til at antage, at der skulle være problemer med asbestspredning. 

Da det senere stod klart, at Københavns Kommune ikke havde foretaget egne test på legepladsen, oplyste Økonomiforvaltningen - hvor Københavns Ejendomme og Indkøb hører under - til TV 2 Lorry:

"Vi skulle have været mere præcise i forhold til, hvem der udfører prøverne. Det er helt klart en fejl og vi beklager, at det ikke er sket efter den fremgangsmåde, som er beskrevet i nyhedsbrevet til forældrene i maj."

De skrev også, at de nu ville bruge et uvildigt firma til at tage tests det pågældende sted fremover for at undgå tvivl om prøverne.

Københavns Kommune brugte tvivlsomme prøver til at erklære legeplads asbestfri. Tidligere forsikrede kommunen ellers bekymrede forældre om, at de selv ville efterprøve forureningen.
_

_


Mest læst i dag

Se flere

Samfund

kanalrundfart

playEfter forslag om fri badning i Københavns Havn: "Vi frygter en ulykke"

20190718-145623-4-4529x2548ma

Slut med bøder og badezoner? Nu skal fremtiden for omstridte baderegler undersøges

Fransiska ryger

playFransiska var tidligere anbragt og så frem til "magisk tid" - men så blev hun hjemløs

politi på cykel

Borgere er trætte af hensynsløse cyklister: Nu kommer der mere politi på cykelstien


København


Forsiden lige nu

Se flere