Borgere debatterede kunstig ø med politikere ved virtuelt borgermøde om Lynetteholm

Søndag aften afviklede TV 2 Lorry et digitalt borgermøde med ét punkt på programmet: Megaprojektet Lynetteholm.

Hvis du, som læser af denne artikel, er over 30-40 år gammel, så kan det sagtens være, at du aldrig kommer til at opleve den kommende københavnske ø - Lynetteholm - stå færdig. 

Hvert fald ikke, hvis det står til de de nuværende planer, hvor øen først ser dagens lys i 2070 - om knap 50 år.

Men det er nu, beslutningerne om kæmpeprojektet bliver taget. Det er nu, debatten foregår.

Og mens et politisk flertal skubber på, så er der bekymrede borgere, naboer og eksperter. De frygter for havmiljøet. De frygter stigende trafik og et ustyrligt projekt. Søndag aften gav TV 2 Lorry stemme til nogle af dem, da vi afviklede et digitalt borgermøde.

Her kunne deltagerne stille spørgsmål om planerne til overborgmester Lars Weiss (S) og Gorm Anker Gunnarsen (EL) fra Københavns Borgerrepræsentation samt Anne Skovbro, der er direktør i By og Havn og endelig udviklings- og salgsdirektør Ingvar Sejr Hansen fra samme virksomhed.

Borgerne stillede spørgsmålene

Panelet blev mødt af et bredt udvalg af borgere, der via en netforbindelse kunne stille spørgsmål. En af de første var Morten Hansen, der som beboer på Margretheholm bliver nabo til kæmpeprojektet.

- Jeg vil godt høre, hvordan cyklister og børn, der skal køre i nærområderne, sikres. Hvordan gør man det sikkert for dem at cykle, når der kommer en stor mængde trafik på både Christianshavn, i Indre By,  og på Islands Brygge. Der kommer mange tunge lastvogne - både under opfyldningsprojektet, og når byggeprojektet går i gang, lød det fra ham.

Han fik svar fra overborgmester Lars Weiss:

- Vi har peget på en række steder, hvor der skal laves ekstra trafikale foranstaltninger, så det er trygt for bløde trafikanter at bevæge sig i området. Vi har netop afsat 11 millioner kroner til sikring omkring Margretheholm , hvor det blandt andet gælder skolevejen der og ud til Christianshavn. Vi er opmærksomme på det. Vi har løsningerne - og vi har afsat pengene, lød overborgmesterens melding.

Lynetteholm skal som nævnt stå færdig i 2070. Da vil den være 2,8 kvadratkilometer stor, og der vil være 35.000 beboere på øen - og lige så mange, som har deres arbejdsplads på øen.

Et så stort projekt afføder selvfølgelig debat. I videoen over artiklen kan du se eller gense vores digitale borgermøde om Lynetteholm - og måske blive klogere på giga-projektet.