Boligudspil fra Enhedslisten skydes ned: "Urealistisk", lyder det fra Socialdemokratiet

Enhedslisten i København vil sikre 75 procent billige boliger i alle fremtidige nybyggerier i hovedstaden. "Urealistisk" lyder det fra Socialdemokratiet.

- Byen er ved at udvikle sig til et sted, der kun er for folk med mange penge. Det vil vi gøre op med.

Sådan siger Line Barfod, Enhedslisten spidskandidat til overborgmesterposten i København, om partiets nye boligudspil, der skal sikre mange flere billige boliger i byen.

Enhedslisten ønsker, at kommunen fremover kan kræve, at 75 procent af lejlighederne i et nybyggeri ikke må lejes ud til en pris, der ligger over en vedtaget kvadratmeterleje.

- Det er nødvendigt, hvis vi også i fremtiden skal have en by, hvor dem der arbejder i byen har råd til at bo der, siger Line Barfod til TV 2 Lorry.

En ny kommunal jordfond skal i udspillet erstatte By og Havn, der i dag står for hovedparten af nybyggeri i hovedstaden og betaler Københavns gæld for metrobyggeriet.

S: Urealistisk

Udspillet møder kritik fra Socialdemokratiet i København.

- Vi er jo enige med Enhedslisten i, at der skal bygges flere billige boliger i København, men det skal jo også være realistisk, det man foreslår.

Det siger Socialdemokratiets spidskandidat til overborgmesterposten, Sophie Hæstorp Andersen, som uddyber, at udspillet kræver en lovændring fra Folketinget.

- Så det ville jo klæde Enhedslisten også at stille de her forslag i Folketinget, så vi kan se, om der er reel opbakning, siger socialdemokraten.

Hun tror dog heller ikke på, at Enhedslisten kan finde opbakning til udspillet i Københavns Borgerrepræsentation.

- Det bliver nok rigtig svært, siger hun til TV 2 Lorry.

Investorer vil flygte

Enhedslistens udspil møder også kritik fra tænketanken Boligøkonomisk Videnscenter, der har undersøgt tendenser i boligmarkedet siden finanskrisen i 2008.

Direktør Curt Liliegreen tror ikke, at kravet om 75 procent billige boliger i virkeligheden vil skabe flere billige boliger.

- Problemet er, at sådan et krav nok vil få en del investorer til at trække sig ud af markedet, og hvis det sker, så kan det godt være, at man får opført nogle betalbare boliger, men det bliver ikke ret mange, forklarer han.

Enhedslisten i København håber på opbakning til deres forslag fra vælgerne.

- Der er jo snart kommunalvalg. Så vælgerne må give udtryk for, hvad de gerne vil have, siger Line Barfod.