Jo mere boligselskab bygger - jo mere tjener bestyrelsesformand

"Uheldig incitamentstruktur". Sådan lyder kritikken af den måde, Bo-Vita udbetaler byggehonorar. Halvdelen af honoraret går til bestyrelsesformand Jan Hyttel.

Boligselskabet Bo-Vitas bestyrelse - og især formand Jan Hyttels indtægt er direkte forbundet med, hvor mange byggeprojekter boligselskabet sætter igang.

Jo mere det almennyttige boligselskab bygger og renoverer - jo mere tjener formanden.

Det skyldes, at boligselskabet udbetaler et særligt honorar for alle byggerier, der sættes i værk. Det gælder både nybyggerier og renoveringer.

quote Det bliver interessant at sætte nye ting igang, fordi man selv får en ekstra betaling for det.

Bent Greve, professor i samfundsvidenskab, RUC

Professor i samfundsvidenskab fra RUC, Bent Greve, kritiserer nu den måde byggesagshonorarerne er skruet sammen på. 

Bent Greve, professor på RUC, kritiserer den måde, Bo-Vita udbetaler honorarer for byggesager.
Bent Greve, professor på RUC, kritiserer den måde, Bo-Vita udbetaler honorarer for byggesager.
Foto: Jens Jacob Juulsager / TV 2 Lorry

- Det giver et incitament til at sætte byggeprojekter igang, uanset om de er rentable eller ikke rentable. Fordi det bliver interessant at sætte nye ting igang, fordi man selv får en ekstra betaling for det, siger Bent Greve.

Bestyrelsesformand i Bo-Vita, Jan Hyttel, afviser kritikken.

quote Hvis nogen virkelig seriøst tror, at vi i et almennyttigt boligselskab sætter arbejde igang bare for at få et byggesagshonorar, så er det fuldstændig forfejlet

Jan Hyttel, bestyrelsesformand, Boligselskabet Bo-Vita

- Hvis nogen virkelig seriøst tror, at vi i et almennyttigt boligselskab sætter arbejde igang bare for at få et byggesagshonorar, så er det fuldstændig forfejlet, siger Bo-Vitas bestyrelsesformand Jan Hyttel i et interview med TV 2 Lorry.

Lillebyen giver 110.000

TV 2 Lorry har fortalt om beboerne i boligforeningen Lillebyen på Amager, som skal bo i det, der ligner en byggeplads i et halvt år, fordi området er igang med at gennemføre en såkaldt helhedsplan. 

I Lillebyen på Amager bliver renoveringen voldsomt forsinket. Samtidig giver den 110.000 kroner i honorar til Bo-Vitas bestyrelse.

Renoveringen af lejlighederne skulle have taget 10-12 uger, men uopdagede revner i væggene på badeværelset gør, at projektet nu trækker ud. Flere familier skal bo uden toilet, bad, køkken og stue mindst indtil slutningen af maj.

quote Hvis vi havde fået stillet i udsigt, at det kunne tage op til et halvt år for et enkelt badeværelse, så havde vi sagt nej til at få det renoveret

Marianne Bøgkjær, beboer, Boligforeningen Lillebyen

Flere beboere føler, at boligselskabet Bo-Vita førte dem bag lyset, fordi planlægnignen af renoveringen er skredet så meget. 

- Jeg havde stemt nej til helhedsplanen, hvis jeg havde kendt konsekvenserne, siger Nina Puls, som er en af beboerne i Lillebyen.

- Vi står meget sammen alle os 165 beboere i rækkehusene. Vi har et godt sammenhold. Hvis vi havde fået stillet i udsigt, at det kunne tage op til et halvt år for et enkelt badeværelse, så havde vi sagt nej til at få det renoveret, siger Marianne Bøgkjær, som også bor i Lillebyen.

I kan læse mere om problemerne i Lillebyen her.

Imens beboerne i Lillebyen bor i byggerod, så giver renoveringen, ligesom alle Bo-Vitas øvrige projekter, altså indtægter til boligselskabets bestyrelse i form af byggehonorar.  

- Det samlede honorar for Lillebyen er fastsat til 110.800 kroner, siger Bo-Vitas bestyrelsesformand Jan Hyttel til TV 2 Lorry.

Halvdelen til formanden

Halvdelen af dette byggehonorar går til formanden selv. 

- Det er fordi, at vi i bestyrelsen har valgt at aflønne den mest, som laver mest. Jeg vil tro, jeg laver 70-75 procent af arbejdet, siger Jan Hyttel. 

Renoveringen af Lillebyen giver altså Jan Hyttel en indtægt på 55.400 kroner. 

- Hvis man regner det ud tilbage fra 2015, hvor det startede, så får jeg vel 600-650 kroner om måneden i gennemsnit. Træk så lige skatten fra det, så tror jeg ikke engang, jeg får ligeså meget som kassedamen nede i Irma, siger Jan Hyttel.

Bo-Vita har mange byggeprojekter ud over det i Lillebyen, der giver honorar til bestyrelsen.
Bo-Vita har mange byggeprojekter ud over det i Lillebyen, der giver honorar til bestyrelsen.
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Mange projekter

Men Bo-Vita har også gang i en række andre byggeprojekter, der giver bestyrelsen byggesagshonorar.

Formandsposten i Bo–Vita er ikke et rigtigt fuldtidsjob. 74-årige Jan Hyttel er pensionist og bor i en af foreningens ejendomme, hvor han er lokalformand. Han bliver valgt som formand af boligselskabets repræsentantskab, som består af frivillige lejere fra alle Bo-Vitas lokalafdelinger.

- Du kan vel sammenligne det med et kommunalbestyrelsesarbejde. Vi er i virkeligheden også en lille kommune. Vi har vel 12.000 beboere i vores afdelinger rundt om i København.

quote Jeg får så noget mere, men jeg laver nok også noget mere.

Jan Hyttel, bestyrelsesformand, Boligselskabet Bo-Vita

Ifølge det nyeste årsregnskab for Bo-Vita har Jan Hyttel fået over 172.500 kroner i byggesagshonorar. Og det skal lægges oven i hans grundhonorar på 131.500 kroner.

- Jeg har også stort set et fuldtidsarbejde som demokratisk valgt formand, siger Jan Hyttel.

Et menigt medlem af borgerrepræsentationen i Danmarks største kommune København får 132.000 kroner. Jan Hyttel fik altså mere end dobbelt så meget sidste år: 

Nemlig 304.000 kroner, når man lægger byggehonoraret (172.500) og det faste honorar (131.500) sammen.

- Jeg får så noget mere, men jeg laver nok også noget mere, siger Jan Hyttel. 

Jan Hyttel får dobbelt så meget som et menigt medlem af Københavns borgerrepræsentation.
Jan Hyttel får dobbelt så meget som et menigt medlem af Københavns borgerrepræsentation.
Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

Uhensigtsmæssige incitamenter

Bent Greve mener, at den måde byggesagshonorarerne er skruet sammen på, er uhensigtsmæssig.

quote Der bliver et selvstændigt drive i at sætte nogle ting igang, fordi det giver et eget afkast.

Bent Greve, professor i samfundsvidenskab, RUC

- Der bliver et selvstændigt drive i at sætte nogle ting igang, fordi det giver et eget afkast. Dermed bliver det, vi kalder incitamentstrukturen, ikke fornuftig, siger Bent Greve, professor i samfundsvidenskab, RUC.

quote Jeg synes, jeg har fortjent hver eneste krone. Jeg har arbejdet meget hårdt for at få dem.

Jan Hyttel, bestyrelsesformand, Boligselskabet Bo-Vita

Københavns Kommune står for tilsynet med almene boliger. Efter en borgerhenvendelse har kommunen for nylig opgjort, at bestyrelsen i Bo-Vita (red. og Lejerbo København som Bo-Vita tidligere hed) de seneste ti år har modtaget 1.754.000 kroner i honorar for byggerier. Oveni i det beløb kommer de faste bestyrelseshonorarer.

- Jeg synes, jeg har fortjent hver eneste krone. Jeg har arbejdet meget hårdt for at få dem, siger Jan Hyttel.   

Bent Greve mener, at byggehonorarerne giver uheldige incitamenter.
Bent Greve mener, at byggehonorarerne giver uheldige incitamenter.
Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

Jan Hyttel blev forsøgt væltet

Kommunens opgørelse blev lavet, efter at netmediet Ejendomswatch sidste år kunne fortælle, at byggesagshonorarerne skabte ballade i Bo-Vitas bestyrelse. De øvrige bestyrelsesmedlemmer satte formandens andel af honoraret ned fra 50 procent til 25 procent.

- Nogle bestyrelsesmedlemmer syntes, at fordelingen - som de selv havde stemt for i november - var forkert, og så ville de have lavet det om. Derudaf udspandt der sig så et større skænderi, siger Jan Hyttel. 

Striden betød også, at flere i bestyrelsen forsøgte at afsætte Jan Hyttel. Der blev indkaldt til et ekstraordinært møde i Bo-Vitas repræsentantskab.

- Første punkt på dagsordenen var mistillid til Jan Hyttel, altså formanden for Bo-Vita. Den mistilidsdagsorden vandt jeg med meget stort flertal,  siger Jan Hyttel.    

Derefter måtte de oprørske bestyrelsesmedlemmer gå af, og formandens honorar blev igen sat op til 50 procent.

- Det vedtog den nye bestyrelse så på vores årlige regnskabsmøde, siger Jan Hyttel.

Skal renovere Mjølnerparken

Og der kommer formentlig flere honorarer i fremtiden. Mjølnerparken er nemlig en del af boligselskabet Bo-Vita. Det store boligområde står overfor en tilbundsgående renovering til lige under en milliard. Det kan skæppe godt i kassen, da byggesagshonorarer opgøres som en andel af den samlede byggesum. Det vil sige jo større opgave - jo større honorar.

Bo-Vita har nu hyret et af landets mest eftertragtede kommunikationselskaber Ulveman & Børsting til at hjælpe med kommunikationen. Ulveman & Børsting har tidligere blandt andet hjulpet flere statsministre og den amerikanske ejendomsgigant Blackstone.

- Vi har hyret dem, vi fandt bedst til opgaven. Det var så i det her tilfælde Ulveman & Børsting, siger Jan Hyttel.

Hvad giver I i timen?

- Jeg ved ikke, hvad vi giver i timen. Vi har lavet en aftale med dem til 210.000 kroner, og det dækker tre måneder. Altså 70.000 kroner om måneden, siger Jan Hyttel.

Jan Hyttel understreger, at der er et markant politisk ønske om, at der bliver bygget nye boliger, og at de eksisterende bliver renoveret. Han afviser, at personlige økonomiske motiver skulle spille nogen som helst rolle i forhold til, hvilke og hvor mange projekter boligselskabet sætter i gang.

Ifølge Jan Hyttel spiller honorarerne ingen rolle i forhold til, hvor mange projekter Bo-Vita sætter igang.
Ifølge Jan Hyttel spiller honorarerne ingen rolle i forhold til, hvor mange projekter Bo-Vita sætter igang.
Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

- Det har jo intet at gøre med, at der er noget incitament til at gøre det bare for at få et minimalt byggesagshonorar, siger Jan Hyttel.

Han accepterer den løn, han får.

Er du tilfreds med niveauet?

- Hvis jeg skulle være tilfreds, skulle jeg nok have noget mere. Det er sådan, det er, og det er fint. Det er bestemt ved lov, siger Jan Hyttel.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik