Børn i fyrværkerikrig: Nu overvejer politikere at åbne fritidsklubber i ferien

Forfærdede københavnske politikere vil have børn væk fra gaden og ind i fritidsklubberne i ferierne.

Efter at have set børn og unge skyde fyrværkeri efter hinanden, busser og forbipasserende på Nørrebro overvejer københavnske politikere nu, hvad de kan gøre for at undgå lignende uroligheder fremover. 

Socialdemokratiet og Enhedslisten mener, at udvidede fritidsklubtilbud mellem jul og nytår kan være en vej frem. Lukkede klubber kan åbne, og åbne klubber kan have længere åbningstider.

- De (unge, red.) skal holde op med det der. Vi har brug for, at de har noget at lave mellem jul og nytår. Noget mere meningsfuldt. Det er tit sådan, at når fritidsklubberne har lukket, så kan vi have et problem. Og det er tidligere set, at vi har løst sådanne problemer med at opgradere fritidsaktiviteterne. Det må vi snakke om i udvalget, siger Gorm Anker Gunnarsen (EL), der er medlem af Børne- og Ungdomsudvalget i København Kommune. 

Udvalgskollega Sofie Seidenfaden fra Socialdemokratiet er enig.

- I de perioder, hvor bandekonflikten var på sit højeste, havde vi udvidede åbningstider i klubtilbuddene. Det kan vi godt kigge på igen, siger hun.

Virkede det?

- Det betød, at nogle unge mennesker kunne være i sunde fællesskaber, siger Sofie Seidenfaden. 

Sofie Seidenfaden minder desuden om, at den såkaldte FerieCamp med gratis aktiviteter for børn og unge op til 17 år har åbent på blandt andet Nørrebro fra den 27. til den 30. december.

Derudover er gadeplansmedarbejdere, der opsøger kriminalitetstruede unge, “det bedste værktøj”, mener socialdemokraten.

Voldsomme optøjer

Udmeldingerne kommer efter, at der flere steder på Nørrebro onsdag og torsdag aften er blevet skudt med fyrværkeri mod taxaer, busser og personer. 

Torsdag aften var politiet til stede i området omkring Den Røde Plads, Esrumgade, Fredensborgade og Lundtoftegade, og fredag kunne politiet i en pressemeddelelse oplyse, at “en gruppe børn og unge hensynsløst har fyret fyrværkeri af".

Vidner har over for flere forskellige medier vurderet børnene til at være helt ned til mellem 10 og 13 år gamle. 

“Samtlige af disse får i dag besøg af Københavns Politi, som vil tage en snak med dem, og i særdeleshed deres forældre”, skriver politiet fredag i en pressemeddelelse. 

Artiklen fortsætter efter videoen...

 

Bruger allerede mange penge

Det Konservative Folkepartis Helle Bonnesen, der også sidder i Børne- og Ungeudvalget i Københavns Kommune, er ikke umiddelbart klar til at overveje udvidede klubtilbud mellem jul og nytår. 

- Vi kan ikke have et samfund, hvor et klubtilbud skal holde åbent mellem jul og nytår. Vi har tabt, hvis vi skal hive børn væk fra gaden, siger Helle Bonnesen.

Hun er dog opsat på at diskutere problemet indgående i udvalget.

- Vores opgave er at tage os af det forebyggende. De unge har brug for en hverdag, hvor de bliver set og hørt og har noget at give sig til. Det er dog ret ulykkeligt, for vi kaster allerede så mange penge efter klubtilbud, siger Helle Bonnesen. 

TV 2 Lorry har forgæves forsøgt at få en kommentar fra børne- og ungeborgmester, Jesper Christensen, Socialdemokratiet. 

Artiklen fortsætter efter videoen...

Fyrværker Poul Henning Knudsen: Så farligt er det at skyde med fyrværkeri efter hinanden. 

Mere bevogtning, tak

I Københavns Politi er politikommissær Jonas Wybrandt, der er leder af nærpolitiet i Nordøst, enig i, at kommunens gadeplansmedarbejdere og ansatte i klubtilbud spiller en stor rolle i den forebyggende indsats. 

- De skal gøre, hvad de kan for at holde unge inde i klubberne, så de ikke er ude på gaderne og fyrer fyrværkeri af, siger Jonas Wybrandt til Ritzau. 

Fra ordensmagten lyder det også, at der nu bliver sendt ekstra mandskab til Nørrebro de kommende dage, og det behager Dansk Folkepartis medlem af Trafik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune, Finn Rudaizky. 

- Der skal mere bevogtning derud. Gaderne skal lukkes eller patruljeres. Vi er nødt til at beskytte civilbefolkningen, siger Finn Rudaizky. 

Han vil have undersøgt mulighederne for, at politi og kommune kan sætte sig sammen og eventuelt lukke gaderne i ekstraordinære tilfælde. Det vil have drøfte med Teknik- og Miljøudvalget i det nye år.

Han erkender dog, at forbud måske blot vil flytte ballademagere til andre områder.

- Derfor bliver det en styrkeprøve, hvor mere mandskab skal gribe ind, siger Finn Rudaizky. 

I Danske Beredskaber oplyser sekretariatschef Bjarne Nigaard, at kommuner og beredskaber ikke kan oprette zoneforbud for at undgå hændelser som dem på Nørrebro torsdag aften. 

- Løsningen på enkeltpersoners uintelligente – og efter mit skøn allerede ulovlige - adfærd kan ikke findes i kommunernes/beredskabernes mulighed for at indføre generel regulering af brug af fyrværkeri i bestemte zoner, siger Bjarne Nigaard i en pressemeddelelse. 

Artiklen fortsætter efter videoen...

Her bliver bus og taxa beskudt med fyrværkeri på Nørrebrogade.

Holder øje med Nørrebro

Operationschef i Hovedstadens Beredskab, Tim Ole Simonsen, oplyser til TV 2 Lorry, at han og kollegerne ikke har været til stede på Nørrebro i forbindelse med fyrværkeri-optøjerne. 

Flere områder på Nørrebro har dog sammen med den centrale del af Vesterbro og områder i Albertslund beredskabets særlige opmærksomhed i dagene omkring nytårsaften. 

- Vi følger sådanne hændelser (torsdag aften på Nørrebro, red.), og medarbejdere, der skal ud og være de her steder, samarbejder tæt med politiet. Vi skal tænke os om for at komme frem, siger Tim Ole Simonsen.

Han nævner desuden, at medarbejdere nytårsaften altid bærer ørepropper og sikkerhedsbriller. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik