Blot et år efter åbning hædres børnekrisecenter med stor pris

Børne-ungekrisecenteret Joannahuset modtager Tine Bryld Prisen, Danmarks store sociale pris, blot et år efter, at huset slog dørene op.

Hvor søger man som barn og ung hjælp, hvis man har oplevet vold og svigt i hjemmet, eller haft uheldige oplevelser med kommunen eller tidligere anbringelser?

Siden august 2020 har Joannahuset på Christianshavn været et af svarene.

Tirsdag aften blev stedets indsats så belønnet med Tine Bryld Prisen 2021, som uddeles i samarbejde med TrygFonden, Plan-B og DR.

quote I møder børn og unge fordomsfrit og i øjenhøjde

Gunvor Wibroe

Siden åbningen har i alt 212 børn og unge været i kontakt med Joannahuset, som er landets eneste børne- og ungekrisecenter, hvor alle børn og unge få hjælp døgnet rundt året rundt.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen.

Hvad er Tine Bryld Prisen?

Formand for prisen Gunvor Wibroe roser i sin tale Joannahuset for at gøre en forskel for de "svigtede og brændte" børn og unge, der har det svært.

- I møder børn og unge fordomsfrit og i øjenhøjde. Døgnet rundt. Året rundt. I insisterer på, at børn er selvstændige individer. Har en stemme. Og en fremtid. I er visionære og går forrest for børnene. I gør en børneverden til forskel, siger hun ifølge en pressemeddelelse.

Med prisen følger 500.000 kroner og en særlig statue. Og hos Joannahuset er man da også beærede over at modtage prisen og skulderklappet for det sociale arbejde.

- Tine Bryld var en foregangskvinde, og hun er til stadighed et forbillede og en inspiration for mig og andre i Joannahuset for den autenticitet og styrke hun besad, siger Jette Wilhelmsen, der er leder i Joannahuset, og forsætter:

- I Joannahuset forsøger vi netop at hjælpe unge i svære situationer ved at lytte til dem og styrke deres stemme i egen sag, og derfor har det stor betydning at få den moralske anerkendelse og blåstempling af vores arbejde, som Tine Bryld Prisen giver.

(artiklen fortsætter efter faktaboksen)

Blå bog om Joannahuset

Joannahuset har siden åbningen i august 2020 været drevet af fagpersoner og frivillige, der fungerer som rollemodeller for de unge. 

Huset henvender sig primært til personer under 18 år. Børn og unge kan henvende sig ved huset og få hjælp 24 timer i døgnet hele året.

Huset er etableret som et forsøgs- og udviklingsprojekt, der i første omgang løber over en 3,5-årig periode. 

Da Joannahuset gjorde klar til at slå dørene op i 2020 var TV 2 Lorry med. Se eller gense indslaget nedenfor.

I denne weekend har omkring 20 frivillige været på kursus i Joannahuset på Christianshavn, der meget snart åbner som det første sted i Danmark, hvor børn og unge, der udsættes for overgreb, misbrug og svigt i fremtiden kan søge hjælp og rådgivning.