Blodbanker i opråb: "Vi har stadig brug for jeres hjælp"

Færre bloddonerer bliver tappet, og det kan mærkes i blodbanken i Region Hovedstaden.

Region Hovedstadens blodbank kan for alvor mærke, at Covid-19 har ramt Danmark.

Blodbanken har sammen med GivBlod vurderet , at det er tid til, at deres faste bloddonerer, der bliver tappet via mobileteams, kommer ind og bliver tappet på de stationære blodbanker.

Det skyldes, at deres 100 mobileteams er sat på pause under Covid-19.

Morten Bagge Hansen, der er overlæge og chef for blodbanken i Region Hovedstaden, fortæller til TV 2 Lorry, at blodbankerne i regionen normalt indsamler blod ved hjælp af mobile teams.

Faktisk indsamles op mod halvdelen af blodet i blodbanken gennem de mobile teams.

Resten bliver tappet på Region Hovedstadens faste seks tappesteder på hospitalerne.

De mobile teams tager oftest ud på uddannelsesinstitutioner og til virksomheder, men mange af de ansatte og de studerende er sendt hjem efter anbefalinger fra regeringen og sundhedsstyrelsen.

Det er derfor svært at organisere det derude, fortæller han. Virksomheders kantiner eller store lokaler bliver normalt omdannet til tappesteder.

Kort nyt

Nye metoder på tegnebrættet

Tapning af blod er kategoriseret som en livsvigtig funktion, og det er derfor vigtigt, at bloddonerne fortsat donerer blod.

- Om der er krise eller ej, så er der stadig kræftpatienter, der er i behandling, ulykkesofre og fødende kvinder, der har brug for blod, oplyser GivBlod, der er en afdeling af Region Hovedstadens Blodbank.

Det er en situation, der om nogle uger kan blive kritisk, så derfor arbejder blodbanken hårdt på at undgå skrækscenariet, hvor der ikke er blod nok.

- Vi kigger på, hvordan vi kan omstrukturere tapningerne, og det er vi godt i gang med, og donorerne bakker op omkring det. Folk er meget velvillige, og de booker på internettet eller ringer selv ind og booker tider til tapning, fortæller Morten Bagge Hansen.

Han fortæller videre, at de er i dialog med de bloddonerer, der normalt donerer via blodbankens mobile teams.

- Indtil videre går det okay, men vi er alle spændt på, om vi får styr på epidemien eller ikke, fortæller Morten Bagge Hansen.

GivBlod med vigtig besked til donerer

I et opslag på GivBlods Facebook henvender de sig til dem, der allerede er donerer. De skriver, at bloddonerne trygt kan komme til tapningsstederne, og der stadig er brug for dem.

- Nogle ville måske tænke, at alle operationer lukker ned, så der skal ikke bruges så meget blod. Men Rigshospitalet bruger meget, da det er her traumepatienter bliver fløjet ind, oplyser organisationen GivBlod.

Ved hvert tapningssted på hospitalerne er der personale tilknyttet, der fortæller, at bloddonerne skal huske at spritte af, ikke være for mange samlet og holde god afstand mellem hinanden.

GivBlod fortæller, at opslaget har medvirket til at nye donere ønsker at give blod.

- Det er ikke muligt at blive tappet med det samme som ny donerer, da reglerne siger, at der skal gå 60 dage, før man må. Men om 60 dage har vi også brug for blod, oplyser GivBlod.

Det tager kun cirka 20 minutter at give blod, og du kan give blod indtil den dag, du fylder 70 år. De 450 milliliter, man donerer ved en bloddonation bliver hurtigt gendannet i kroppen igen.

Hvad kræver det at blive bloddoner? 

  • Du er mellem 17 og 65 år.
  • Du er sund og rask.
  • Du vejer mindst 50 kg.
  • Du kan tale og forstå dansk.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik