Bjarke Ingels og Nordisk Film bag ny plan for Palads-byggeri

Nordisk Film kommer sammen med Bjarke Ingels Group med deres bud på et kommende Palads-byggeri.

De venter i spænding i ledelsen i Nordisk Film.

For sammen med arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group har de præsenteret politikere og embedsmænd på Københavns Rådhus for drømme og ambitioner om, hvad der skal ske der, hvor Palads-biografen i dag ligger.

Og står det til Nordisk Film og Bjarke Ingels, så skal det gamle biografbyggeri rives ned og erstattes af et større og topmoderne byggeri.

- Når man præsenterer Teknik- og Miljøudvalget for et projekt, så åbner man ballet. Det er startskuddet på en proces, men vi bestemmer jo ikke, hvad der sker derefter. Det må vi jo acceptere. Og det er åbenlyst, at med en bygning, der ligger, hvor Palads gør, så er der mange, der har en holdning. Vi ved, det her kan tage noget tid, og det er embedsværket og poltikere, der bestemmer tempoet, siger Asger Flygare Bech-Thomsen, der er CEO i Nordisk Film Biografer.

quote I dag er Palads en opsigtsvækkende bygning udefra, men ikke så meget indeni. 

Bjarke Ingels, Bjarke Ingels Group

Projektet blev præsenteret for politikerne tilbage i april. Nu vil Nordisk Film indhente umiddelbare reaktioner fra politikerne, og når stemningen taler for, at det kan lykkes, vil selskabet indgive en ansøgning om udarbejdelse af en lokalplan.

Københavns Kommune oplyser samtidig til TV 2 Lorry, at man afventer en analyse af trafikafviklingen i det området, der går under betegnelsen Metropolzonen, og som Palads er en del af.

Bjarke Ingels vil skabe liv i og udenfor Palads

Den internationalt kendte danske arkitekt Bjarke Ingels står for projektets udformning (du kan se hans visioner for byggeriet over og under artiklen her). Skitserne af nybyggeriet viser, at det kommer til at fylde i landskabet.

Og et af hans mål er, at der skal være langt mere liv i og omkring Palads.

- I dag er Palads en opsigtsvækkende bygning udefra, men ikke så meget indeni. Så vi har forsøgt at skabe et projekt, som kan være med til at animere den del af byen, for på Axeltorv mangler der i dag liv på den del, hvor Palads ligger, siger Bjarke Ingels.

En af måderne for Nordisk Film at gøre et nybyggeri rentabelt på er at skabe et byggeri, hvor der kan vises film i kælderetagerne, mens man ovenover kan etablere virksomheder og kontorer - alt sammen noget, der er med til at finansiere det stort tænkte byggeri.

Ramaskrig i 2017

Allerede i starten af 2017 blev de første planer for et nyt Palads - og en overdækning af Vesterport luftet.

Her var der også tale om at rive biografen ned, og så skulle hele banegraven ved Vesterport overdækkes.

Det førte til protester og underskriftsindsamlinger. Men på Københavns Rådhus lød beslutningen, at undersøgelserne af projektet kunne fortsætte. Det gør det fortsat. Nordisk Film har samtidig valgt at køre løs med deres eget projekt.

- Banegravsprojektet kører stadig parallelt med det, vi selv har lanceret. Banegravsprojektet har også en udskiftning af Palads. Vi valgte at introducere vores eget, fordi vi kunne se, at det så ud til, at projektet var kompliceret og ville tage lang tid. Man kan sige, at vores eget projektet var en mindre kompliceret løsning på biograf-problemet, siger Asger Flygare Bech-Thomsen.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Paladsbygningen, som vi kender den. Gennemføres Nordisk Films projekt skal der opføres et helt andet byggeri på stedet.
Paladsbygningen, som vi kender den. Gennemføres Nordisk Films projekt skal der opføres et helt andet byggeri på stedet.
Foto: Claus Thomsen

Lyd giver særlige udfordringer

Og selv om Nordisk Film-direktøren afventende siger, at bolden nu ligger hos kommunen, så siger han det ikke uden en hel del spænding  - og nok også utålmodighed.

For Palads-biografen ved Vesterport, som er en hjørnesten i Nordisk Films biografer, er ifølge Asger Flygare Bech-Thomsen helt og aldeles utidssvarende.

- Der har været biograf i huset siden 1918. Og siden da er billede og lyd jo blevet bedre. Det gælder særligt lyden, siger han.

Asger Flygare Bech-Thomsen peger på en udvikling, hvor lyden er blevet ekstremt vigtig for en biograf. Den sendes gennem mange kanaler, der er højttalere i hele salen, og der er store subwoofere, der skal bruge hele podiet som ræsonanskasse.

- Og det er en udfordring at holde lyden inde i en biograf, så den ikke generer dem, der sidder i biografen ved siden af. Selv i moderne bografer kan det være en udfordring, og hvis vi skal løse det i en gammel bygning, så er det meget dyrt, siger han.

Det betyder bandt andet, at Nordisk Film har problemer med moderne actionfilm, hvor instruktøren har tænkt sig, at der skal være skruet helt op for lydoplevelsen. Og når Nordisk Film spørger kunderne, hvordan de oplever biograferne - så er Palads en af dem, der får dårlige karakterer.

Folk er ikke helt tilfredse med sæder og billede - og i særdeleshed lyden.

Nordisk Film kan se, at mens folk i Københavns omegnskommuner og andre steder i landet flittigt går i biografen, så ser de anderledes ud i København. Byen har svært ved at tiltrække biografgængere, og meget af det hænger ifølge Asger Flygare sammen med, at biograferne i City i København er gamle med over 50 år på bagen.

quote Palads er en biograf - ikke et museum.

Asger Flygare Bech-Thomsen, CEO Nordisk Film Biografer

Alle kender Palads

Problemet med et nybyggeri er bare, at Paladsbygningen med de opsigtsvækkende farver ligger meget centralt, og at den har en plads i mange menneskers bevidsthed. Enten kender de den udefra - eller også har man set film og kværnet popcorn undervejs i bygningen.

- Men Palads er en biograf. Det er ikke et museum, lyder det fra Nordisk Film-direktøren.

Stjernearkitekt bag nye Palads-plan

 

Bjarke Ingels og Nordisk Films vision for et nyt Palads-byggeri set fra Vesterbrogade.
Bjarke Ingels og Nordisk Films vision for et nyt Palads-byggeri set fra Vesterbrogade.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Idrætsgymnastik

play16-årige Camille er danmarksmester i gymnastik - men for ung til OL

Færgekroen hejses ind i Tivoli

playHer bliver en ny udgave af Tivolis Færgekroen hejst ind

Grand Teatret

Københavnsk nichebio kåret blandt verdens smukkeste

genforening galvmaleri

Kulturorganisation vil lave gavlmaleri i København gratis - men mangler en husgavl

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere