Billig vaccine redder liv efter blodpropper: - Vild effekt, siger forsker

Et stort studie med deltagelse fra bl.a. Rigshospitalet viser, at influenzavacciner givet til patienter kort efter en blodprod i hjertet næsten halverer dødeligheden.

- Det er en ret vild effekt, at vi kan undgå dødsfald ved at give en influenzavaccine, som koster 35-50 kroner.

Sådan siger Ole Frøbert, der er dansk professor og hjertelæge ved Örebro University Hospital i Sverige, som er initiativtager og leder af et netop afsluttet internationalt studie, hvor blandt andet Rigshospitalet har deltaget.

quote En af hypoteserne er, at hvis man for eksempel har haft blodprop i hjertet, har man større risiko for at dø af influenza

Thomas Engstrøm, overlæge og professor ved Københavns Universitet

Studiet undersøgte effekten af at give en influenzavaccine til patienter, der netop har haft en blodprop i hjertet, for at se hvordan det påvirker chancen for at overleve det første år efter blodproppen.

Blodprop i hjertet

En blodprop i hjertet - på fagsprog kaldet myokardieinfarkt - opstår, når en kranpulsåre eller en af dens forgreninger, stoppes til. Tillukningen medfører, at hjertet bliver skadet, fordi der ikke føres nok blod til det. Dette fænomen kan have mange forskellige årsager og rammer årligt 5-10.000 danskere.

Symptomer:

Symptomerne vil typisk komme pludseligt og kan opleves som en klemmende eller snørende smerte midt i brystet, der stråler ud til venstre arm, hals eller underkæbe. Smerterne kan ledsages af, eller i nogle tilfælde udelukkende bestå af kvalme og åndenåd. I nogle tilfælde kan man også have en blodprop uden at opleve det som noget, der gør egentligt ondt. Symptomerne kan variere fra person til person og afhænger desuden af blodproppens størrelse.

Ved mistanke om blodprop i hjertet bør man straks undersøges på et hospital.

Kilder: Sundhed.dk, Region H

Resultatet er positivt overraskende. Den billige og lettilgængelige vaccine reducerer risikoen for at dø med 41 procent for de patienter, der modtager vaccinen kort tid efter en blodprop.

- I forhold til de behandlinger, vi ellers udfører, er dette en både billig og enkel behandling med stor effekt, og vores anbefaling er derfor, at det bliver rutine at give vaccinen til patienterne, når de er indlagt, siger professor Ole Frøbert.

Det er i forvejen almindeligt at give en influenzavaccination til hjerte-kar-patienter, og forskergruppens anbefaling handler derfor i særdeleshed om, hvornår vaccinen bør gives - hvilket ifølge forskergruppen altså bør ske allerede inden udskrivning.

Uklarhed om, hvorfor det virker

Selvom forskningsresultatet er positivt, så er der stadig uklarhed om, hvorfor netop influenzavacciner virker hos hjerte-kar-patienter. Det siger Thomas Engstrøm, overlæge og professor ved Københavns Universitet og den forsker, der har deltaget på vegne af Rigshospitalet.

- En af hypoteserne er, at hvis man for eksempel har haft blodprop i hjertet, har man større risiko for at dø af influenza, ligesom alder er en velkendt risikofaktor for dødeligheden ved influenza, siger han og fortsætter:

- Men der kan også være en effekt af den måde, immunforsvaret reagerer på vaccinen på. Når kroppen responderer på vaccinen og aktiverer immunforsvaret, kan det måske også hjælpe på den betændelsesreaktion, der opstår i hjertet efter en blodprop.

Der har i alt deltaget 2571 patienter fra tredive hospitaler i otte lande, hvilket gør studiet til det største af sin art hidtil. 

I forsøget døde 61 af de patienter, der modtog placebo inden for det første år mod 37 af dem, der havde fået en influenzavaccine.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik