Biblioteker genåbner: Sådan kommer det til at foregå

Biblioteker landet rundt arbejder på at sikre tryghed, så læseglade borgere igen kan komme ind og bytte deres gamle læste bøger.

Bogreoler på landets biblioteker er spækkede med bøger, der bare venter på, at læseglade borgere låner dem med hjem.

Så fra på mandag den 18. maj er der godt nyt til de læselystne, da biblioteker igen åbner op for ind- og udlåning af bøger.

Derfor arbejdes der nu på højtryk, især i Københavns Kommunes 20 biblioteker, for at gøre bibliotekerne klar. Det oplyser Kultur- og Fritidsudvalget i en pressemeddelelse.

Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å) pointerer, hvor vigtige biblioteker og andre kulturelle tilbud er.

- Vi er mange, der har glædet os til at få adgang til bibliotekernes fysiske bøger igen. Noget af det, vi har savnet mest under nedlukningen, er kulturfællesskaberne. Krisen har i den grad vist, hvor fattigt vores samfund ville være uden biblioteker og andre kulturelle tilbud, siger hun.

Landets folkebiblioteker stod på listen over de steder, der måtte genåbne, da regeringen og Folketingets partier fremlagde fase 2 i genåbningen af Danmark.

Fælles for genåbningen

Men der er dog ikke tale om en fuld genåbning i første omgang.

Fælles for bibliotekerne er, at der skal overholdes en række retningslinjer fra sundhedsmyndighederne.

Det betyder, at biblioteker kun åbner op delvist, da der skal tages hensyn til afstand og hygiejne blandt borgere og bibliotekarer. Det vil derfor ikke være muligt at opholde sig på bibliotekerne i længere tid.

I genåbningsplanen fra regeringen er der kun givet adgang til ind- og udlån på bibliotekerne.

Det vil sige, at man skal reservere en tid for at kunne aflevere eller afhente bøger, som man har bestilt online. Det skal forhindre køer på biblioteket og dermed mindske risikoen for smitte.  

Flere biblioteker har valgt, at borgerne gebyrfrit kan aflevere lånt materiale. I Københavns Kommune har borgerne indtil den 25. juni, inden der kommer gebyr på lånte bøger. 

Her kan du læse mere om aflevering af lånt materiale i Københavns Kommune: https://reservation.frontdesksuite.com/kbh/Bibliotek

Sådan gør de på Frederiksberg

Sådan gør de på Stevns

Sådan gør de i Køge