Beboere i chok – unge skider og tisser alle vegne ved populær havnefront

En beboer fra Sandkaj i København råber vagt i gevær over for unges adfærd ved havnefronten. Manglen på toiletter i coronatid er alarmerende - de unge skider på terrasser og i buske.

Sandkaj i Nordhavn.

Et nyt kvarter i rivende udvikling, med lækre faciliteter og tilmed en havnepromenade der både emmer af liv og nybyggerdrømme på én og samme tid.

Området har dog også sine problemer, særligt i sommermånederne, hvor unge ynder at benytte Sandkaj som samlingssted - ofte med alkohol som en trofast følgesvend. Helt på samme måde, som det for eksempel gør sig gældende på Islands Brygge på Amager.

quote - Når de skal bimmelim og bummelum, gør de det på terrasser og i opgange og buske. Men hvor skal de også gå hen?

Malene Flanklen, beboer ved Sandkaj i Nordhavn

Men i år er noget anderledes. For normalt plejer højsæsonen for de mange gæster på kajkanten først at starte, når skoleeleverne får læseferie, forklarer en beboer.

- Det plejer normalt at være sådan, at når de får læseferie i niende klasse går det helt amok frem til Roskilde Festival starter, siger Malene Franklen, der er beboer i Sandkaj, til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Men i år er det startet meget tidligere, fordi de unge ikke går i skole.

Og det er der flere problemer ved, lyder det fra Malene Franklen.

For de unge går til stålet, eller flasken, om man vil, når de mødes ved vandet i København.

Lort på terrassen

Det ender ifølge Malene Flanklen med smadrede flasker, dårlig oprydning, larmende adfærd og ikke mindst: dårlig hygiejne.

- Når de skal bimmelim og bummelum, gør de det på terrasser og i opgange og buske. Men hvor skal de også gå hen?

- Der plejer at være sat toiletvogne op hernede. Så er der et sted, man kan henvise dem til - og det har vi ikke nu, siger Malene Franklen.

Derfor har en klar opfordring til både politi og Københavns Kommune:

- Enten synes, jeg de skal lukke det hele af som på Islands Brygge, så man ikke kan komme i de i situationer, hvor det her sker (at der bliver besørget i buske, opgange og på terrasser, red.). Eller også skal de sørge for, at der er nogle toiletter, som der plejer. Det andet kan ingen være tjent med, siger hun.

Offentlige toiletvogne er væk

De senere år har kommunen opsat toiletvogne ved Sandkaj i højsæsonen, men det er ikke sket endnu i år, og det er der flere årsager til, lyder det fra Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

Dels er det meningen, at toiletvognene er blevet erstattet af det offentlige toilet i den nye bygning Det Flydende Aktivitetshus, som ligger ved netop Sandkaj.

Samtidig har Københavns Kommune først helt lukket og siden åbnet begrænset op for de offentlige toiletter i byen. Det er sket som følge af hjemsendelse af medarbejdere på grund af covid-19 samt de strikse hygiejniske hensyn, coronakrisen har affødt.

Alligevel kan der være en løsning forude, lyder det fra kommunen.

En beboer på Sandkaj i Nordhavn mener, at området enten skal lukkes eller at der bliver opsat toiletter. Folk besørger i både buske, opgange og på terrasser.
En beboer på Sandkaj i Nordhavn mener, at området enten skal lukkes eller at der bliver opsat toiletter. Folk besørger i både buske, opgange og på terrasser.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Kommune i dialog med politi om toiletåbning

- Københavns Kommune er opmærksom på problemet på Sandkaj og er i dialog med politiet om mulighederne, skriver Teknik- og Miljøforvaltningen i et skriftligt svar til TV 2 Lorry.

Også hos Københavns Politi har man særligt fokus på Sandkaj, lyder meldingen. På Gøteborg Plads, der også ligger i Nordhavn, har politiet opsat advarselsskilte, der skal afholde borgere for at forsamles der.

Derfor er området et af de såkaldte “primære hotspots”, hvor man kan forvente en massiv polititilstedeværelse.

- Området ved Gøteborg Plads og Sandkaj er områder, som vi har særligt fokus på, og vi har set, at mange borgere har søgt hen mod de områder i det gode vejr. Derfor er vi kontinuerligt til stede for at sikre, at der ikke er for mange borgere samlet, og at der bliver holdt afstand, skriver Københavns Politi til TV 2 Lorry.

Malene Franklen, der selv bor i Sandkaj, håber, at der snart bliver en eller anden løsning på problemet. Og samtidig kan hun godt forstå de unge, understreger hun.

- Vi ved jo godt, at de sidder sammen, fordi de keder sig. Men det duer ikke, at det bliver hammer ulækkert som nu. Der må kunne findes en løsning, siger hun.


_

_


Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Corona forside

Her er dagens coronatal

Adam Bertelsen

Adams opfindelse i et tårn i København kan blive “banebrydende” - nu skal borgere hjælpe

Håndsprit hænder

SSI varsler smittestigning, men hvor klar er vi egentligt?

Respirator

Lige nu er der nul indlagte i respirator - men tallet vil stige, siger overlæge


København


Forsiden lige nu

Se flere