Banner og blokade: Beboere stopper asfalt-maskine og kræver brosten tilbage

Beboerne på Gernersgade i Indre by vil ikke finde sig i, at kommunen skifter deres brosten ud med asfalt. Nu har de blokeret gaden.

Torsdag har en række borgere blokeret Gernersgade i Københavns Indre By. Og det er der én grund til: Brosten.

Beboerne i området er nemlig godt trætte af, at Københavns Kommune vil bytte deres gamle brosten ud med nyt asfalt.

Og spørger man Lean Milo, der er medlem af Indre By Lokaludvalg og bor i samme grundejerforeninger, er der kun én måde at fjerne blokaden.

- Vi bliver her, indtil brostenene er tilbage, siger han til TV 2 Lorry.


Renovering af historisk område

Problemet er dog ikke opstået over natten. 

Spoler vi tiden en måned tilbage, kunne vi nemlig fortælle, at striden opstod, fordi Københavns Kommune som led i en renovering skrællede asfalten af gaden. Her fandt de, de oprindelige brosten. Og det er dem, der nu er kamp om. 

I stedet for at bevare stenene, gik kommunen i gang med at køre brostenene på genbrugsstationen. Planen var, at der skulle lægges nyt asfalt.

Det arbejde skulle påbegyndes her til morgen, men på grund af blokaden har håndværkerne været nødt til at gå tidlig på weekend. Og det glæder Lean Milo.

Håndværkerne kunne ikke komme til, fordi indgangene var blokerede.
Håndværkerne kunne ikke komme til, fordi indgangene var blokerede.
Foto: Privatfoto

- Man kan ikke bare smøre leverpostej ud over det hele, fordi det er den nemme løsning, siger han, og fortsætter:

- Det her er et kald til forvaltningen (Teknik- og Miljøforvaltningen red.) om at inddrage borgere og lokaludvalg mere, siger Lean Milo.

Det er da heller ikke en hvilken som helst gade, der er tale om. Vejstrækningen er nemlig præget af fredede byggeforeningshuse fra anden halvdel af 1800-tallet.

Et spørgsmål om penge?

Tilbage i april fortalte Jane Snog, der er områdechef for Byvedligehold og Tilsyn i Københavns Kommune til TV 2 Lorry, at projektet vil blive langt dyrere, hvis brostenene skal bevares. 

Men den forklaring giver Lean Milo ikke meget for.

- Vi mener ikke nødvendigvis, det er dyrere, når man har en eksisterende belægning, man kan bruge. Det vurderer vi er billigere. Men vi har jo selvfølgelig ikke den samme lommeregner som dem. 

Hvor langt er I villige til at gå for at få brostenene?

- Vi er villige til at blive her, til de (Københavns Kommune red.) kommer med brostenene. 

Er I villige til selv at betale?

- Det er ikke noget, vi har talt om, men jeg er sikker på, vi godt kan finde en løsning, hvis det handler om økonomi.

Københavns kommune er ved at renovere Gernersgade i Indre By. Under asfalten lå der fine gamle brosten - de bliver nu fjernet, og erstattet af et tykt lag ny asfalt.
Københavns kommune er ved at renovere Gernersgade i Indre By. Under asfalten lå der fine gamle brosten - de bliver nu fjernet, og erstattet af et tykt lag ny asfalt.
Foto: Mikkel Scharff