Bæredygtigt biografbyggeri får miljømærkning som det første i Danmark

Den kommende biograf i Nordhavn har som det første såkaldte flexbyggeri i Danmark opnået miljøcertificeringen DGNB guld.

Når biografen Big Bio åbner den 18. december i Nordhavn, kan biografgængere træde ind i foyeren og betragte en bygning, der er den første af sin slags i Danmark.

Byggeriet, der blandt andet rummer den nye biograf, har nemlig opnået miljøanmærkningen DGNB guld som den første såkaldte flexbygning i Danmark.

Det skriver bygherren By & Havn i en pressemeddelelse.

Kan pilles ned og bygges om

Biografen, der inden længe står færdigopført og klar til indvielse mellem siloerne på Hamborg Plads, er lavet i langtidsholdbare materialer fri for ”uønsket kemi”. Materialerne i bygningen skilles fra hinanden som slags samleklodser og kan genanvendes, hvis bygningen en dag skal fungere som andet end en biograf.

Det er non-profit organisationen Green Building Council Denmark, der har tildelt biografbyggeriet bæredygtighedscertificeringen DGNB guld.

- Det er meget vigtigt, når vi bygger nyt, at det er transformerbart. Det er jo fantastisk, at man allerede i konstruktionsfasen tænker: ’Hvad skal det næste liv være for den her bygning?’, siger Mette Qvist, der er direktør i Green Building Council Denmark.

Den nye biograf ligger lige ved Silioerne i Nordhavn og ved siden af Konditaget Lüders.
Den nye biograf ligger lige ved Silioerne i Nordhavn og ved siden af Konditaget Lüders.
Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

Et skridt ind i fremtiden

Hun understreger, at den endelige certificering først gives, når bygningen er helt færdigopført og hvis alle ambitioner er gennemført.

Tegnestuen Arkitema står bag bygningen, som By & Havn sammen med NREP ejer. De to står bag byudviklingen i Nordhavn, der i løbet af de seneste år er skudt op som ny bydel i København.

- Biografen bliver en ny destination i København, som vil tiltrække både de lokale i nærområdet og resten af København, og skabe grundlag for mange gode oplevelser sammen i Nordhavn. Byggeriet her er endnu et skridt ind i fremtiden, som løfter barren for, hvordan vi udvikler de københavnske bydele, udtaler administrerende direktør i By & Havn, Anne Skovbro.

Big Bio Nordhavn åbner 18. december.

Biografen rummer fem sale. Første film, der vises i den nye biograf, er Star Wars IX: The Rise of Skywalker, som spiller klokken 10 i Sal 1.

Se første afsnit af TV 2 Lorrys serie 'Klimakasser', der handler om fremtidens bæredygtige byggerier på dette link, eller se et af de fem afsnit af serien i videoen herunder: