Bådene skal væk fra Fredens Havn - men Esben har ingen planer om at flytte

- Det er underligt at tale om at genhuse nogen, der allerede har et sted at bo, siger Esben Banke, der er en af beboerne i Fredens Havn. På trods af dom har han ingen planer om at flytte.

- Nej.

Sådan svarer Esben Banke på spørgsmålet om, hvorvidt han har tænkt sig at fjerne sin båd fra Fredens Havn i København.

I de seneste 14 år har han været en af områdets beboere, men står det til domstolene, er det snart fortid.

Denne uge stadfæstede Østre Landsret i det væsentligste fem domme fra Københavns Byret. Landsretten afviste dermed, at det er i strid med menneskerettighederne, at beboerne i Fredens Havn skal fjerne de både, de bor i.

Alligevel har Esben Banke planer om at blive, hvor han er.

- Vi er fuldstændig enige om, at vi bliver. Det har vi en dygtig sagfører, der skal hjælpe os med ved forhandlingsbordet. Efter så lang tids samarbejde med aktørerne, er jeg stadig sikker på, der kan findes en løsning, siger han.

Men selvom I måtte kunne finde en løsning, har domstolene sagt, at I skal fjerne bådene. Så der må være tid på?

- Det er fuldstændig korrekt, men hvis vi kommer ind i den periode, hvor vi skal betale bøder for at blive her, så vil vi selvfølgelig også gøre, hvad vi kan for at betale dem, siger Esben Banke.

I sin domsafsigelse blåstemplede Østre Landsret byrettens beslutning om, at der skal betales tvangsbøder, hvis bådene ikke fjernes.

Tror på samarbejde - og salg af merchandise

I sin afgørelse lagde landsretten vægt på, at kommunens hjemløseenhed har gjort beboerne bekendt med alternative muligheder for bolig.

Flere af beboerne fortalte dog i retten, at de ikke fungerer i lejligheder og ikke vil bo på herberg.

- Det er noget underligt noget at tale om at genhuse nogen, der allerede har et sted at bo, siger Esben Banke.

Han fortæller, at Fredens Havn nu vil række ud til Christianshavn Lokaludvalg for at samarbejde om en løsning, der kan give beboerne lov til at blive.

Denne uge har Christianshavn Lokaludvalg dog endnu ikke fået en officiel henvendelse fra beboerne, fortæller lokaludvalgsmedlem Mogens Holm, der er udpeget for Enhedslisten.

- Men generelt kan der godt være mulighed for at samarbejde, så længe vi kan overholde reglerne. Der skal mange ting til rent etableringsmæssigt, for der er både frednings- og fortidsmindeområder i spil, så hvis der skal etableres en havn, skal faciliteterne godkendes af myndighederne, siger han.

Skulle beboerne i Fredens Havn i mellemtiden ende med at skulle betale bøder, har Esben Banke gjort sig tanker om, hvordan pengene skal skrabes sammen.

- Vi har allerede en ting kørende med at sælge postkort. Det kunne også være t-shirts og mange andre ting, men det bekymrer jeg mig ikke om lige i øjeblikket. Jeg ser fremad, siger han.

I videoen i toppen af artiklen kan du tage med på besøg hos Esben Banke, dagen efter dommen i Østre Landsret er afsagt.