Anderledes butik åbner i København: Her kan du pante dit tøj

Sarah Elise Gjemdal startede i 2017 sin egen pop-up genbrugsforretning i norske Trondheim. Det endte med at blive en stor succes, som hun nu er klar til at føre videre i København.

Et helt nyt butikskoncept er nu kommet til Danmark.

Efter at have haft succes med en alternativ genbrugsforretning i Trondheim i Norge er Sarah Elise Gjemdal nu klar til at gentage succesen den danske hovedstad..

Sarah Elise Gjemdal og hendes makker Silja Arum har netop åbnet deres forretning Hello Good Buy på Frederiksberg, og torsdag bød de for første gang københavnerne velkommen i deres lokaler på Gl. Kongevej.

Udadtil ligner butikken en almindelig genbrugsbutik, men den store forskel er, at her kan man pante sit tøj.

Hello Good Buy ligger på Gammel Kongevej 167E. 
Hello Good Buy ligger på Gammel Kongevej 167E. 
Foto: Laust Toft Rasmussen / TV 2 Lorry

Konceptet i den nye forretning, er altså at man kan pante sit tøj, fordi man modtager kontanter for sit gamle tøj med det samme, når man afleverer det i butikken - ligesom når man afleverer en flaske i pantautomaten.

For eksempel tilbyder Hello Good Buy en straksudbetaling på 25 procent af den pris, som de mener, at kunne sælge det videre for. Det er er butikkens eget personale, som står for at vurdere, hvad de kan sælge tøjet for.

- Jeg håber, at vi kan blive et bæredygtigt alternativ indenfor tøjkøb. Vi kunne godt tænke os, at dem, som i dag køber ind i for eksempel H&M, begynder at købe genbrug, så man ikke altid skal købe nyt, siger Sarah Elise Gjemdal.

Konceptet med at pante sit tøj har hun blandt andet fået fra de amerikanske forretninger Crossroads Trading og Buffalo Exchange, som har oplevet stor succes med genbrugstøj.

For Sarah Elise Gjemdal er det også vigtigt, at genbrugsbutikker gerne må være stilede og æstetiske lækre.

- Det er svært at sige til folk, at de skal bruge genbrug, hvis ikke tøjet også ser lækkert ud.

Tøj med pant

Der findes efterhånden mange forskellige måder at sælge og genbruge sit tøj på blandt andet online.

Sådan foregår det hos Hello Good Buy:

De to kvinder tror på, at deres koncept i en fysisk butik, er efterspurgt.

- Hvis man har flere forskellige stykker tøj, er det heller ikke helt sikkert, at man kan komme af med det hele. Her kan du tage hele din stak med. Som køber er der mange, der kommer herned, som ikke gider at shoppe online, fordi man ikke kan være het sikker på, hvordan det sidder, siger Silja Arum.

Genbrug på vej fremad

Én af grundene til at Sarah Elise Gjemdal har valgt at flytte sin forretning til København, er i følge hende selv, at København er en nordisk hovedstad for genbrug.

Hello Good Buy på åbningsdagen i torsdags.
Hello Good Buy på åbningsdagen i torsdags.
Foto: Laust Toft Rasmussen / TV 2 Lorry

Og der kan være rigtig god grund til at begynde at genbrug sit tøj.

I en artikel af Politiken fra 2013 viser tal fra Megafon, at danskernes forbrug af nyt tøj er steget med 20 procent siden 2000. 

I en anden artikel af Politiken fra 2017 viser tal fra Nordisk Ministerråd, at kun 41.000 tons af de 89.000 tons tøj, vi danskere køber årligt, indsamles til genbrug.

På nuværende tidspunkt handler Hello Good Buy kun med tøj til kvinder, da Sarah og Silja af erfaring har oplevet, at det er nemmere at omsætte. Men Sarah Elise Gjemdal selv håber på, at hun i fremtiden kan få flere mænd med på at genbruge tøj.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

anna

galleryNy vej flytter lastbiler fra baghaven - men nu er skolebørn i fare, mener beboere

Lynetteholm ny

Ny plan for Lynetteholm lammer lystbådehavn - og naboer skal forberede sig på støj

Strøget i København

Coronarestriktioner på vej i 17 hovedstadskommuner, erfarer TV 2

Hjemløse

playUdsatte københavnere har tjent næsten tre millioner kroner

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere