Amager Fælleds skæbnedag udskudt - om en uge mødes parterne i byretten igen

Først om en uge afgør Københavns Byret om omstridt byggeri skal stoppes med fogedforbud.

Først den 17. august falder der en afgørelse i sagen om Amager Fælled og Fælledby, lød det tirsdag i Københavns Byret.

Byretten har nemlig behandlet en stævning, som foreningen Amager Fælleds venner har indgivet mod Fælledby, der er bygherre på det omstridte byggeri af 2.000 boliger på Amager Fælled.

Talsmanden for Amager Fælleds venner, der sammen med foreningens advokat har brugt det meste af sin ferie på at forberede sig på sagen, var indstillet på, at afgørelsen ikke kom med det samme.

- Jeg var advaret om, at det nok ikke blev i dag (tirsdag, red). Men resultatet skal komme så hurtigt som muligt, for de fortsætter jo deres arbejde derude, og jo mere de fortsætter jo mere bliver det ødelagt, så det skal vi have stoppet, siger Steffen Rasmussen, talsmand for Amager Fælleds venner, til TV 2 Lorry.

Byggeriet blev tilbage i juli stoppet på grund af klager om, at byggeriet kan true et yngleområde for vandsalamanderen. Planklagenævnet og miljø- og fødevareklagenævnet tillagde nemlig klagerne opsættende virkning. Det betød, at byggeriet skulle sættes i bero med det samme.

Men blot en uge efter var maskinerne igen i gang på byggepladsen. Derfor endte det altså med, at Amager Fælleds venner stævnede bygherren Fælledby.

quote Vi giver ikke op, det gør vi ikke. Vi vil fortsætte, og vi har mange andre tangenter, vi kan spille på.

Steffen Rasmussen, talsmand for Amager Fælleds Venner


Tilfredse parter

By & Havn der sammen med Fælledby står for projektet på Amager var ikke til stede i retten. De henviste i stedet til FælledBy, der kun har en enkelt kort kommentar efter retsmødet.

- Det har været en fornuftig dag, begge parter er kommet med deres argumenter, lød det fra Martin Baltser, seniorprojektchef hos Fælledby.

Også hos Amager Fælleds Venner var der tilfredshed at spore..

- Jeg synes, det gik godt. Det er en lang proces. Og der har været mange argumenter oppe og det er meget komplekst. Men jeg er overbevist om, at vi har en god sag, siger Steffen Rasmussen, som få foreningens vegne nægter at smide håndklædet i ringen uanset hvad afgørelsen lyder i næste uge.

- Vi giver ikke op, det gør vi ikke. Vi vil fortsætte, og vi har mange andre tangenter, vi kan spille på, heriblandt at rejse den her sag i EU, og det er en sag, som vi arbejder på, som det er nu, siger han.

Uenighed på borgen - forslag stemt ned

Det var dog ikke kun i Københavns Byret, at byggeriets skæbne kunne blive afgjort tirsdag.

Nærmest samtidig skulle økonomiudvalget på Københavns Rådhus tage stilling til, om byggeriet skulle sættes i bero. Et forslag rejst af Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL), som dog kun fik opbakning fra eget parti og Alternativet. 

Dermed blev forslaget fejet til side af de øvrige partier, og det vækker stærk undren hos Enhedslistens medlem af økonomiudvalget, Karina Vestergaard Madsen.

- Jeg synes, det er uforståeligt og bekymrende, at et flertal på rådhuset er så ligeglade med naturen, at man ikke lige vil trække i nødbremsen og arbejde for, at man kan stoppe byggeriet ved at sætte det på pause indtil juraen er blevet afklaret på det her spørgsmål.

- Vi vil gerne have stoppet det byggeforberedende arbejde, fordi vi er bekymrede for, at man laver varig skade på naturen, siger Karina Vestergaard Madsen til TV 2 Lorry.

Live-interview med Jonas Bjørn Jensen (Soc.dem) og Karina Vestergård Madsen (Enh.listen).

Socialdemokratiets Jonas Bjørn Jensen, der ligeledes er medlem af økonomiudvalget, var tirsdag med til at nedstemme forslaget.

- Der bliver ikke bygget noget på Amager Fælled lige nu. Der er ved at blive revet et gammelt vandrerhjem ned.

Men kan I garantere, at der ikke bliver gjort skade på naturen på Amager Fælled?

- Vi kan garantere at alt lovgivning og jura bliver overholdt i den her sag. Det er jo ikke nyt for os, at Enhedslisten vil gøre alt for at stoppe byggeri af boliger og opførelsen af Metroen, som det her jo handler om. 

- Det er så der, hvor vi siger: ”Lige nu er der et juridisk slagsmål omkring, hvad der må foregå på Amager Fælled, men det er noget folk med en juraeksamen må afgøre, det er ikke noget, vi stemmer om her på rådhuset, siger Jonas Bjørn Jensen til TV 2 Lorry.