Alkoholforbud skal fjerne udsatte borgere fra omstridt plads: "Der er ikke plads til dem"

Københavns Kommune har tidligere afsat midler til et tryghedsløft ved den pågældende plads.

Gennem flere år har der været problemer med udsatte borgere på Anker Jørgensens Plads i Sydhavnen, som drikker, larmer og smider skrald. Der har også været episoder med vold, og naboerne til pladsen har i lang tid været frustrerede og følt sig utrygge over situationen.

Men det skal være slut nu, hvis det står til Socialdemokratiet i København. Partiet vil nemlig  indfører et lokalt alkoholforbud på pladsen. Det skriver overborgmester Lars Weiss på Facebook.

Tidligere har politikerne sammen med politiet og boligorganisationerne forsøgt sig med en række tiltag for at komme problemerne til livs - blandt andet hegn, skiltning, toilet og tv-overvågning. Samtidig har kommunens gadeplansmedarbejdere og politiet ofte været synlige i området, og foreslået brugerne af pladsen at rykke over i et nyt byrum på Hørdumsgade, hvor de kan være i fred.

Men lige lidt har det hjulpet og alkoholforbuddet skal give politiet et redskab til at hjælpe med at rykke de udsatte borgere, der bruger, pladsen over til det nye byrum på Hørdumsgade.

- Der er ikke plads til dem på denne plads, fordi der bliver skabt et utrygt miljø for beboerne i området. Der bliver klaget over støj, råben, voldelig adfærd og trusler. Vi har et hensyn til de beboere, der bor i området, siger Andreas Kiel (S), t, til TV 2 Lorry.

Der er ikke plads til udsatte borgere, som drikker og støjer på Anker Jørgensens Plads, lyder det fra Andreas Kiel (S), medlem af teknik- og miljøudvalge.
Der er ikke plads til udsatte borgere, som drikker og støjer på Anker Jørgensens Plads, lyder det fra Andreas Kiel (S), medlem af teknik- og miljøudvalge.
Foto: TV 2 Lorry/Morten Raarup

Problemer opstod på grund af metro

På Hørdumsgade, der ligger fem minutter fra Anker Jørgensens Plads, foreslår Socialdemokratiet, at man sætter afskærmning op ud mod vejen, og bygger tag over bænke, som allerede står i området.

Flytter I ikke bare problemerne til et andet sted i byen?

- Mig bekendt så har man været imødekommende overfor de forslag, som vi i øjeblikket arbejder på, som passer til at have et hyggeligt ophold, siger Andreas Kiel.

Der har ikke altid været problemer på Anker Jørgensens Plads. I mange år var det i stedet Mozarts Plads, der rummede de store drikkegrupperinger i Københavns Sydhavn.

Men da Metroselskabet i foråret 2018 omdannede Mozarts Plads til metrobyggeplads, flyttede store dele af drikkegrupperingerne og andre socialt udsatte sig til Anker Jørgensens Plads, som er betydeligt mindre og ligger tættere på en række beboelsesejendomme.

Det er på dette græsareal, at Socialdemokratiet vil flytte de udsatte borgere hen.
Det er på dette græsareal, at Socialdemokratiet vil flytte de udsatte borgere hen.
Foto: TV 2 Lorry/Morten Raarup

Forslag har allerede været sendt til rådhuset

Forslaget fra Socialdemokratiet er dog langt fra banebrydende.

I midten af juni i år foreslog Kongens Enghave Lokaludvalg i et brev til daværende overborgmester Frank Jensen (S), teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) og socialborgmester Mia Nyegaard (RV) netop et alkoholforbud på Anker Jørgensens Plads og et nyt byrum ved Hørdumsgade.

quote Der er ikke plads til dem på denne plads, fordi der bliver skabt et utrygt miljø for beboerne i området.

Andreas Kiel (S), medlem af teknik- og miljøudvalget i Københavns Kommune.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra overborgmester Lars Weiss, men han skriver i sit Facebook-opslag, at han håber, kollegerne i Borgerrepræsentationen vil bakke op om forslaget.

"København er en rummelig by, og det skal den blive ved med at være! Der skal være plads til udsatte borgere, der drikker øl udenfor. Men beboerne skal også kunne være trygge i deres hjem og deres nabolag. Vi skal finde en løsning, så vi alle sammen kan være her", skriver Lars Weiss.

     

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

tomme tog

Rejsende kan ikke få plads trods halvtomme tog - pladsbilletter bliver ikke brugt

Lynghøjskolen Roskilde

Forældre banker i bordet: Kommune vil have vendeplads og boliger på skoles grønne område

politi 112 politibil

Stort fald i kriminalitet begået af indvandrere i nordsjællandsk kommune

lynetteholm

Nu skal eksperter udrede fakta om Lynetteholm-projekt for politikerne

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere