Alchemist, Jordnær og Anaba: Sådan bliver Michelin-stjernerne (måske) fordelt

Mandag er det endnu engang blevet tid til Michelinguidens uddeling af stjerner til restauranter i Norden. Der er store forventninger til blandt andre Alchemist og Jordnær.

Siden år 1900 har det franske dækfirma Michelin uddelt sin spiseguide til rejsende madentusiaster. Og siden 1930'erne har man inddelt guidens restauranter i stjernekategorier.

Mandag den 17. februar er det igen blevet tid til at drysse stjernestøv ud over Nordens gastronomiske fyrtårne. 

Helt præcist sker det klokken 16.00 i Trondheim i Norge. 

Men hvilke restauranter står til at blive stjernebelønnede, og hvor mange stjerner kan de håbe på? TV 2 Lorry har bedt to madanmeldere og Michelin-entusiaster om at komme med deres bedste bud på stjernefordelingen. 

Den ene er Søren Frank, Berlingskes madanmelder, formand for Foreningen af Danske Madanmeldere og måske den mand, der ved mest om Michelinstjerner i Danmark. 

Den anden er Rasmus Palsgård, gastroblogger på feinschmeckeren.dk, finalist i MasterChef 2016 og juryformand for den danske jury i den nordiske guide, 360 Eat Guide.

Det betyder stjernerne

Her falder de nye stjerner

Restaurant Alchemist: 

4. juli åbnede verdens måske mest hypede restaurant, Alchemist. Efter blot fire minutter blev alle borde reserveret de næste tre måneder. Og 5.000 stod på venteliste. Madanmelderne var ikke bare vilde med Alchemist, de var faktisk ekstatiske og delte rundhåndet ud af stjernerne. 

Bag det ekstremt kompromisløse projekt står kokken Rasmus Munk. Han modtog for få dage siden en invitation til Michelins stjerneuddeling i Trondhiem og er derfor søndag taget derop.

Søren Frank - 1 stjerne til Alchmist:

- Jeg gætter på, at Alchemist får én Michelinstjerne. Jeg fulgtes til Trondheim i flyet med Rasmus Munk og dét, at han er blevet inviteret herop, er en rigtig god indikator.  

- Det er typisk det, man gør. Alle dem, som ikke har en stjerne i forvejen, bliver inviteret. Så de er helt klart i kikkerten til noget. Og jeg tror, de får en stjerne, fordi det er det mest normale. Michelin vil hellere være lidt konservative.

Rasmus Palsgård - 2 stjerner til Alchemist: 

- Det helt store spørgsmål i år er Alchemist. Hvor mange stjerner får de? Heldigvis for dem, kan man sige, at Michelin bare er et ekstra kirsebær på toppen. For dem betyder det ikke så meget rent indtjeningsmæssigt, de er jo booket mange, mange måneder ud i fremtiden allerede. Men for Rasmus Munk personligt vil det betyde alverden.

- Mit personlige bud er, at de får to stjerner fra starten. Og nu er de jo inviteret til Norge, så det lugter jo af stjerner.

- Det er sjældent at gå fra nul til to stjerner, men det er også sjældent, at man kan åbne en restaurant i den kaliber. Alchemist er på alle måder et usædvanligt fænomen. Og en fantastisk restaurant. 

(Artiklen fortsætter under videoen)

TV 2 Lorry har i et år fulgt arbejdet med at skabe Alchemist.

Restaurant Jordnær

I 2018 fik Eric Vildgaard og hans kone deres første Michelinstjerne. Han voksede op i fattige kår i Tingbjerg - og stak som ung til søs. Nu er Eric Vildgaard godt i gang med at jagte sin anden stjerne.

TV 2 Lorrys Søndagsmagasin besøgte sidste år Restaurant Jordnær lige efter den første stjerne blev tildelt. Se det her.  

Søren Frank - 2 stjerner til Jordnær:

- Jeg mødte også holdet fra Jordnær på flyet herop. Og de har haft tre bekræftede Michelin-besøg. Også af redaktøren. Og det tyder på, at de kunne havde haft endnu flere af andre inspektører. Hvilket er godt. For den anden stjerne kræver seks positive besøge. Så Jordnær er også i kikkerterten. 

- Jeg ved jo ikke, om Jordnær kommer op på to stjerner, men jeg vil ikke blive overrasket. Men det er sket før, at Michelin besøger en restaurant mange gange, men alligevel ikke uddeler flere stjerner. 

Rasmus Palsgård - 2 stjerner til Jordnær: 

- Det begrunder jeg med, at restaunten har et fuldstændig kompromisløst fokus på råvarer. Og det ved man også, at Michelin lægger stor vægt på. Derudover er de meget originale i deres præsentationer, og så smager det bare hamendrede godt. Og her forholder jeg mig kun til maden, og det er også det, Michelin gør. Og her er maden rigeligt til to stjerner.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Restaurant Jordnær i Gentofte har sat kurs mod stjernehimlen. Ægteparret Tina og Erik Vildgaards livs-projekt er i den grad blevet skudt i gang - med anerkendelse og hæder i form af en Michelinstjerne. Men der er ikke tid til at miste jordforbindelsen - jagten på flere stjerner er allerede sat ind.

Den Røde Cottage

Den Røde Cottage i Klampenborg har tidligere haft en Michelinstjerne, men den gang stod køkkenchef Anita Klemensen ved roret. Nu er stedet blevet solgt og overtaget af kok og ejer Simon Lerche og hans restaurantchef Morten Magh.

Søren Frank - Måske 1 stjerne til Den Røde Cottage

- Det kunne den da godt ske, at de får en stjerne igen. Men jeg kan ikke sige det med sikkerhed. I år eller til næste år får de nok en. Jeg troede faktisk, det ville ske sidste år, men der skete intet.

Rasmus Palsgård - 1 stjerne til Den Røde Cottage

Et forsigtigt bud er én stjerne til Den Røde Cottage. De siger selv, at de ikke har haft besøg af redaktøren, og de er heller ikke blevet inviteret der op. Men jeg gætter alligevel på en stjerne. De står for høj råvarekvalitet og stor velsmag.

Rasmus Palsgård forventer at Den Røde Cottage får en stjerne, så sikker er Søren Frank dog ikke. 
Rasmus Palsgård forventer at Den Røde Cottage får en stjerne, så sikker er Søren Frank dog ikke. 
Foto: Rasmus Palsgård, FEINSCHMECKEREN

Sushi Anaba

Der er blot otte siddepladser på Anaba. Til gengæld bliver der serveret sushi i absolut verdensklasse. Bag Anaba står kokken Mads Battefeld. 

Søren Frank - 1 stjerne til Anaba

- Jeg ved, at Anaba har haft besøg fra Michelin, men jeg talte med ham, han er ikke inviteret til Norge. Anmeldelserne har ellers været gode, og Michelins redaktør har også været der. Det kræver dog tre besøg at få udstedt én stjerne. Og restauranten åbnede først i oktober. Så det er ikke sikkert, at Michelins folk nåede forbi nok gange, efter stedet åbnede.

Rasmus Palsgård - 1 stjerne til Anaba

- Det er et meget unikt koncept, og det er meget sjældent, at der åbner en ægte fuldblods sushirestaurant Det er et meget kompromisløst koncept, de kører. Og jeg ved, at Michelin har været der. Så jeg har klart et indtryk af, at Anaba er kandidat til en stjerne.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Blæksprutte på Sushi Anaba. 
Blæksprutte på Sushi Anaba. 
Foto: Rasmus Palsgård, FEINSCHMECKEREN

Hvad med Noma og Mielcke & Hurtigkarl?

Søren Frank - ingen forandring:

- Det er den store, store gåde for hele verden, hvorfor Noma ikke får sin tredje stjerne. Alt er jo fantastisk på det sted. Det er på alle leder og kanter en trestjernet restaurant.

- Det er samme med Restaurant Mielcke & Hurtigkarl. Alle er jo enige om, at den skal have en stjerne. Men hvordan skal Michelins folk kunne forstå det, hvis de ikke har forstået det indtil nu?

Rasmus Palsgård - ingen forandring:

- Noma burde have fået den tredje stjerne allerede sidste år. For de fortjener det. Og som definitionen er, så er den tredje stjerne en rejse værd. Og dét er Noma. De er en liga for sig. Og at det ikke rækker til tre stjerner - det forstår jeg ikke. Det er lidt som om Michelin er et par år bagefter dét, der sker.

Michelin har cirka 70 europæiske inspektører. De spiser hver 250 måltider om året og klokken 16.00 løftes sløret for, hvilke restauranters kreationer, der er faldet i deres smag.

Michelin-restauranter i Lorryland

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

25_seconds

play
Oplev i weekenden:
Kom med på skattejagt!

tivoli

Populær musical genopstår i Tivoli

Julevindue 1

Landets mest julepyntede vindue? Michael har brugt en uge og 1.500 kugler

20180511-071052-L-1920x1279we

Nørrebro-drengen Mads Mikkelsen erstatter Johnny Depp i storfilm

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere