Aftale på plads: Det skal overskuds-millioner i København bruges på

Seks partier på Københavns Rådhus enedes torsdag aften om fordelingen af 580 overskudsmillioner.

Københavns Kommune har et budget i den helt tunge ende. Og så godt som hvert år står kommunen med penge, der ikke er blevet brugt.

Det er også tilfældet i år, og efter flere dages forhandling enedes seks partier på Københavns rådhus i aftes om at fordele 580 millioner kroner.

En meget stor del af pengene skal gå til at afhjælpe de problemer, corona-epidemien har udløst i grupper af den københavnske befolkning.

Seks partier bag aftale

Det er partierne bag budgetaftalen for 2020, der har fordelt pengene. Det vil sige Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, og Venstre. Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti står udenfor aftalen, da de heller ikke var med til at vedtage budgettet.

Da regeringen tidligere på måneden indgik aftale med andre partier om den kommunale udligningsordning, stod det klart, at København skal finde 456 millioner ekstra, som går til andre kommuner.

Det var mindre, end da regeringen i første omgang præsenterede sit udspil - alligevel var overborgmester Frank Jensen ikke ovenud begejstret.

- Det er en stor regning for København. Også større end hvad jeg synes er rimeligt. Men det var ventet, at vi ville komme til at bidrage, lød det fra Københavns overborgmester Frank Jensen (S).

Det er ikke flødeskum

Men selv om han nu har siddet for bordenden ved et møde, hvor 580 overskydende millioner blev fordelt, mener Frank Jensen ikke, at man kan beskylde ham for at beklage sig samtidig med at han uddeler flødeskum til borgerne. Til TV 2 Lorry siger han:

- Københavns Kommune har årligt et budget på ca. 53 milliarder kroner. Heraf forbliver cirka én procent af midlerne ubrugte. De penge fordeler vi hvert forår, når regnskabet er afsluttet, på helt nødvendige udgifter, der er opstået, siden budgettet blev vedtaget. Som du kan se, går pengene i høj grad på at afhjælpe skadevirkningerne af corona for virksomheder, for ældre og for udsatte, ligesom vi får givet penge til en lang række sociale indsatser, der holder hånden under de svageste i vores by.

Overborgmesteren afviser dermed, at der er tale om "flødeskum".

- Det er penge, som vi bruger til helt nødvendige kommunale udgifter, herunder kernevelfærd, siger han.

Og selv om det bare svarer til én procent af det samlede budget, så er det ikke småpenge, der er tale om. 580 millioner kroner har Københavns Kommune til overs efter udgangen af 2019. 236 millioner går til bekæmpelse af coronaskadevirkninger.

København bruger millioner på corona-hjælp

 

Her bruges der også penge

 

Det siger de om aftalen

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Thomas Lykke Pedersen (S), borgmester i Fredensborg.

Efter høje smittetal: Nu banker corona-vagter i gule veste på dørene i Kokkedal

coronapics

Et år med corona: Her er billederne, du aldrig glemmer

Coronavaccine

OVERBLIK: Se, hvornår du kan få vaccinen

Anmærkning 2021-03-05 120805

playFremtidsforsker om tiden efter corona: Kram erstatter håndtryk

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere