Afgående borgmester kan tage små 700.000 kroner med sig ud ad bagdøren

Når borgmestre stopper, kan de få op til et års løn med sig i det såkaldte eftervederlag, selv hvis de skifter til et nyt job.

679.506,25 kroner. 

Det er beløbet, som Cecilia Lonning-Skovgaard (V) kan modtage i eftervederlag, efter hun tirsdag fratrådte stillingen som beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune.

Det viser en beregning, som TV 2 Lorry har foretaget.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.) 

Eftervederlag til afgåede borgmestre

  • Når borgmestre stopper, kan de få op til et års løn med sig i det såkaldte eftervederlag, selv hvis de skifter til et nyt job.

  • Længden af eftervederlaget – altså antallet af månedslønningerne – afhænger af, hvor længe borgmesteren har siddet med kæderne om halsen. Har man siddet i otte år, har man ret til et fuldt eftervederlag – altså et helt års løn.

  • Eftervederlaget udregnes sådan, at man får 1,5 gange borgmestermånedslønnen for hvert påbegyndt år på borgmesterposten. Det vil sige, at man får tre måneders løn i eftervederlag, hvis man har været borgmester i to år, og ni måneder for seks år på posten. Det er gives dog maksimalt et eftervederlag på 12 måneders løn.

  • Man kan dog ikke modtage eftervederlag som borgmester, hvis man skifter til en anden politisk stilling, for eksempel fra borgmesterposten til en plads i Folketinget eller en tjans som minister.

  • Man kan også godt vælge at sige, at man ikke ønsker at modtage eftervederlaget, når man stopper som borgmester.

Kilde: Retsinformation

Som borgmester og fagborgmester har man mulighed for at modtage et såkaldt eftervederlag, når man stopper. Og ifølge TV 2 Lorrys beregninger løber dette beløb for Cecilia Lonning-Skovgaard op i 679.506,25 kroner.

Hvorvidt den nu afgående borgmester vil tage imod eftervederlaget er uvist.

TV 2 Lorry har onsdag anmodet borgmesteren om et interview, men hun er ved artiklens udgivelse endnu ikke vendt tilbage.

Modstand mod eftervederlag

Dansk Folkeparti har tidligere udtrykt modstand mod at tage imod eftervederlag - i hvert fald, hvis man stopper som borgmester, fordi man har fået et andet job.

quote Vi har ikke taget imod pengene til vores egen borgmester, og det indikerer vores moralske habitus

Finn Rudaizky, medlem af borgerrepræsentationen, København, DF

Og spørger man Finn Rudaizky, der er Dansk Folkepartis medlem af borgerrepræsentationen, på Københavns Rådhus, hvad han mener om eftervederlags-beløbet til Cecilia Lonning-Skovgaard, svarer han:

- Hun er berettiget til sit eftervederlag, fordi loven siger det. Jeg har ingen indflydelse på det. Meningen er, at så længe loven gælder, så er det den, man skal rette sig efter, og så må de enkelte selv rette sig efter, om de synes, loven er god eller ej.

Finn Rudaizky fortsætter:

- Da Carl Christian Ebbesen havde været DF-borgmester, sagde han nej til at modtage eftervederlaget, fordi det var DF's holdning, at han ikke skulle have pengene. Vi har ikke taget imod pengene til vores egen borgmester, og det indikerer vores moralske habitus.

Carl Christian Ebbesen (DF) var kultur- og fritidsborgmester i København frem til 2017, hvor han fik arbejde i DF's landsorganisation. Han stod da til at få dobbeltløn med et eftervederlag på en halv million kroner fra Københavns Kommune, som han dog frasagde sig.

Tilfældet med den tidligere DF-borgmester adskiller sig dog fra sagen om Cecilia Lonning-Skovgaard, da hun har trukket sig fra borgmesterposten på grund af flere måneders kritik for sin ledelsesstil og krænkende adfærd - og dermed ikke, fordi hun har fået nyt job.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Sådan har TV 2 Lorry beregnet Cecilia Lonning-Skovgaards eftervederlag

  • Cecilia Lonning-Skovgaard har fungeret som borgmester i København fra 01. januar 2018 til den 15. marts 2022, hvilket svarer til 4 år og 4 måneder.

  • Hendes embedsperiode løber derfor over 4 år og 4 måneder. Det forhøjes dog til 5 år, da reglerne foreskriver, at eftervederlag udbetales per påbegyndt hele år.

  • Dette ganges med 1,5, hvormed 7,5 måneder opstår.
     
  • Vederlag til fagborgmestrene 90.600,83 kroner ganges derfor med 7,5, hvormed beløbet 679.506,25 kroner opnås.

  • Beløbet vil bliver udbetalt i et engangsbeløb på 543.604,98 kroner, hvorefter de resterende vederlag vil udbetales i en eller to rater. 

    Kilder: Københavns Kommune og Retsinformation

Massiv kritik

Cecilia Lonning-Skovgaard trak sig tirsdag aften som borgmester efter længere tids hård kritik.

- Jeg har her til aften valgt at stoppe som beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, lød det i et opslag, som hun delte på Facebook.

Borgmesteren - og specifikt hendes ledelsesstil - har gennem de sidste par måneder været genstand for hård kritik, hvor anklager om krænkende og grænseoverskridende adfærd er føget om ørerne på den nu afgående borgmester.

Senest mandag kom det frem, at 51 medarbejdere i Lonning-Skovgaards forvaltning i en undersøgelse har svaret ja til, at de inden for et år har været udsat for krænkende adfærd.

Det fik seks fagforeninger til i et åbent brev at skrive om undersøgelsen, at den "dokumenterer fuldkommen uacceptabel, krænkende adfærd fra borgmesterens side" og kalde situationen "uholdbar" og "alvorlig".

Også Cecilia Lonning-Skovgaards kolleger i Beskæftigelses- og integrationsudvalget i Københavns Kommune rettede hård kritik af borgmesteren og udtrykte stor bekymring for forvaltningens ansatte.

Se eller gense TV 2 Lorrys interview fra mandag aften med Cecilia Lonning-Skovgaard herunder.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Arbejdsmiljøet i integrations- og beskæftigelsesborgmester Cecilia Lonning-Skovgaards forvaltning har det ifølge en ny rapport skidt.

Lovændring kræver Folketingets godkendelse

Der har de seneste år været flere sager, hvor afgående borgmestre har modtaget såkaldt dobbeltløn, fordi de har forladt deres poster i utide til fordel for et andet lønnet job.

Tilbage i oktober, kunne TV 2 Lorry fortælle, at den tidligere Dragør-borgmester Eik Dahl Bidstrup modtog mere end trekvart millioner skattekroner fra kommunen, mens han samtidig indkasserer en høj løn som formand for fagbevægelsen Krifa.

Eik Dahl Bidstrup nåede at sidde som borgmester i syv år, hvorfor han derfor modtog et eftervederlag for 10,5 måneder svarende til små 775.000 kroner.

Skal reglerne for eks-borgmestres adgang til dobbeltløn afskaffes, kræver det en lovændring. Og den slags skal vedtages i Folketinget.

Tilbage i 2016 granskede en kommission ministres og borgmestres vederlag – og herunder eftervederlag. Her anbefalede man blandt andet at afskaffe eftervederlaget, hvis en borgmester eller minister frivilligt træder ud af politik midt i en valgperiode.

Denne anbefaling blev dog afvist af et flertal i Folketinget.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik