Forslag til ændring af kommunal styreform skaber vrede hos borgmestre

Regeringens forslag om at fjerne fagborgmestrenes forvaltninger i fire store byer - herunder København - møder voldsom kritik fra københavnske borgmestre.

For at lette bureaukratiet i kommunernes forvaltninger har regeringen foreslået at fjerne den administration, der er tilknyttet de forskellige fagborgmestre i landets fire største byer - heriblandt København. 

Forslaget skaber dog dyb utilfredshed blandt de københavnske fagborgmestre.

- Jeg tænker, det er en socialdemokratisk studehandel, hvor man forærer Frank Jensen al magt i København, og til gengæld skal han så aflevere nogle penge til Vestdanmark, lyder det fra beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Samme holdning deler Sisse Marie Welling (SF), der er Københavns sundheds- og omsorgsborgmester. 

- Jeg mener, det er en centralisering af magten omkring socialdemokratiske bykonger. Det er den helt forkerte vej at gå. Vi skal have mere demokrati og ikke mindre - det har københavnerne krav på, siger hun til TV 2 Lorry. 

Regeringens forslag er en del af den større udligningsreform mellem landets 98 kommuner.

Alt skal samles under overborgmesteren

Forslaget fra regeringen går ud på at samle forvaltningernes administrative ledelse under overborgmesteren i stedet for at hver fagborgmester i København har sin egen forvaltning med 20-30 ansatte, som det er i dag.

Regeringen forventer, at man med den nye løsning vil kunne spare omkring i en kvart milliard kroner i de fire kommuner. De penge skal kommunerne i stedet kunne bruge på andre formål.

Hvis det er besparelser, det handler om, så er der andre og mindre drastiske metoder, man kan benytte, mener Cecilia Lonning-Skovgaard.

- Man skal ind og kigge på, om der er flere backoffice-funktioner, man kan lægge sammen. Kan man ikke hente noget mere på IT? Kunne man lægge flere ting på finansfunktionerne sammen? Og så helt generelt kigge på, hvad vi har af projekter i kommunen – kigge på hvad vi har af dobbeltområder. Der er masser at hente – også selvom man ikke ændrer styreformen, siger Cecilie Lonning-Skovgaard til TV 2 Lorry.

Ikke alle er dog lige utilfredse med det nye forslag. Den københavnske overborgmester, Frank Jensen (S), forholder sig positivt overfor det nye forslag.

På Twitter har han tidligere udtalt:

”Og nej, ny styreform handler ikke om at blive enerådig overborgmester. Tværtimod sætter jeg stor pris på det stærke samarbejde, vi har mellem partierne i dag.”

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

vote-gribskov.jpg

Her kan magten skifte ved valget: Fire kommunalvalg – fire rævekager i Gribskov

kgs have

playKæmpe toiletkælder i Kongens Have i forfald i 14 år - snart genåbnes den

20160205-173113-4-1000x667we.jpg

Opsigtsvækkende meldinger fra borgmester følges af partiledelse

københavns rådhus

Forvaltning finder rod i regnskaberne for over 37 millioner kroner

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere