Ældre par stavnsbundet til attraktive kæmpelejligheder

Ældre borgere forhindres i at bytte deres store lejlighed til noget mindre og overlade pladsen til en børnefamilie. En meget omdiskuteret paragraf i lejeloven står i vejen, og det ændrer regeringens indgreb ikke på.

Børnene er for længst fløjet fra reden, og man føler måske, at man på sine ældre dage slet ikke har brug for alle de kvadratmeter, ens store lejlighed består af.    

Den situation står blandt andre ægteparret Jeannett Skov på 68 år og Mogens Elmer på 80 år i.

- Vi befinder os i den situation, at vi bor i en meget dejlig stor lejlighed på Østerbro. Og der har vi boet i 38 år. Og i dag er vi pensionister. Men da vi flyttede ind for mange, mange år siden flyttede vi ind med tre børn. Og havde god brug for alle 240 m2 - for så stor er lejligheden faktisk, siger Jeannett Skov.

Men nu, hvor behovene har ændret sig, vil parret gerne bytte deres lejlighed til noget mindre og afgive pladsen til en børnefamilie med behov for pladsen. Men det kan reelt ikke lade sig gøre, som reglerne for byttelejligheder er lige nu. 

Når man bytter lejlighed svarer det nemlig ifølge loven til et helt nyt lejemål. Og på grund af den meget omdiskuterede § 5, stk. 2 har udlejer derfor mulighed for at istandsætte lejligheden og skrue huslejen voldsomt op.

Og i mange tilfælde fjerner det reelt muligheden - og retten - til at bytte sin store lejlighed til noget mindre - særligt på det private lejeboligmarked.

quote Den fleksibilitet, der er ved lejelejligheder, som giver folk mulighed for at flytte rundt og tilpasse deres boligbehov i forhold til deres familiestørrelse - ja, den er død.

Helene Toxværd, Formand for LLO i Danmark og LLO i Hovedstaden

- Derfor er der ikke nogen, som vil bytte til deres bolig. Og den nye bolig, de skulle have byttet med, kan samtidig komme til at koste mere end den, de kommer fra. Det er jo grotesk.
Den fleksibilitet, der er ved lejelejligheder, som giver folk mulighed for at flytte rundt og tilpasse deres boligbehov i forhold til deres familiestørrelse - ja, den er død, siger formand for LLO i Danmark og LLO i Hovedstaden, Helene Toxværd.

Indgreb uden betydning for bytteretten

De seneste par år har der været stor fokus på § 5, stk.2.

Store udenlandske investorer, kapitalfonde og ejendomsgiganter - som amerikanske Blackstone - har mødt voldsom kritik for at misbruge paragraffen, ligesom også private danske udlejere og pensionskasser beskyldes for at udnytte muligheden for hurtig profit.

Og det er baggrunden for, at Folketinget om meget kort tid laver et indgreb, som skal begrænse misbruget.

Ifølge både lejerorganisationer og flere politikere er der bare et stort problem.

Indgrebet får nemlig ingen som helst betydning for retten til at bytte lejlighed.

quote Efter 30-40 år vil de fleste af de her boliger have et behov for at blive renoveret. Vi lavede § 5, stk.2 i sin tid, fordi der var et enormt efterslæb på den boligmasse, der var i København

Henrik Møller, boligordfører, Socialdemokraterne 

I forbindelse med det kommende indgreb har Socialdemokraterne diskuteret udfordringen med flere af sine støtte partier, fortæller partiets boligordfører, Henrik Møller:

- Jeg har svært ved at se, hvordan vi skal imødegå det her. Så skal vi gøre det ved ikke at få sat boligerne i stand. Efter 30-40 år vil de fleste af de her boliger have et behov for at blive renoveret. Vi lavede § 5, stk.2 i sin tid, fordi der var et enormt efterslæb på den boligmasse, der var i København, siger Henrik Møller.

Regeringens støttepartier vil gøre det muligt at bytte stort til småt

SF vil gerne kæmpe for ændringer.

quote Man skal have lov at bytte uden at det betyder, at man forinden bliver udsat for de her meget, meget voldsomme renoveringer - og dermed også en meget højere husleje.

Kirsten Normann Andersen, boligordfører, SF 

- Jeg synes, at vi skal tage fat på det her problem i forbindelse med, at vi skal genforhandle lejeloven, siger boligordfører for SF, Kirsten Normann Andersen.

SF vil have gjort det muligt at bytte lejlighed uden udlejer får lov at gøre brug af § 5, stk.2 Foto: TV 2 Lorry
SF vil have gjort det muligt at bytte lejlighed uden udlejer får lov at gøre brug af § 5, stk.2 Foto: TV 2 Lorry

- Hvad kunne man konkret gøre?

- Jamen, det kunne for eksempel være en bestemmelse om, at man skal have lov at bytte, uden at det betyder, at man forinden bliver udsat for de her meget, meget voldsomme renoveringer - og dermed også en meget højere husleje. Vi taler jo om huslejer, som stiger til det tredobbelte for nogles vedkommende. Og det er jo urealistisk, at man kan bytte på de vilkår, siger Kirsten Normann Andersen.

Enhedslisten vil også arbejde for, at lejerne er bedre stillet i forbindelse med et bytte, ligesom partiet flere gange forgæves har forsøgt helt at få fjernet den omstridte paragraf  5, stk. 2.

- Så langt kunne vi desværre ikke komme med regeringen, så derfor vil vi nu kigge på andre løsninger, siger medlem af boligudvalget for Enhedslisten, Rosa Lund.

Hvad kunne det være?

- Det kunne for eksempel være, at man ændrede loven, så det ikke var muligt at gøre det (renovere efter §5.2., red.), når der er tale om byttelejligheder. Så man simpelthen hegnede ind, at det var noget andet, når det handlede om byttelejligheder, siger Rosa Lund.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik