Æd dem! Minister og kokkeskole i fælles fremstød mod invasive arter

Landet plages af invasive dyre- og plantearter. Men vi kan spise os ud af en del af problemet.

Var det noget med en gåsebolle? Eller en gang voldsnegle-tatar og måske friterede stillehavsøsters til at starte med? Hvis du kaster dig over disse retter, gør du noget godt for den danske natur, for ingredienserne i madretterne stammer fra invasive arter, som bør bekæmpes med næb og kløer.

Mandag præsenterede Hotel- og Restaurantskolen i København i samarbejde med Miljø- og Fødevareministeriet en kogebog, der præsenterer gourmetagtige retter, som indeholder invasive ingredienser.

- Invasive arter er udefrakommende arter, som presser vores egen natur. Med den nye kogebog kan alle være med i bekæmpelsen. Så kan man både imponere middagsgæster med en anderledes middag og hjælpe naturen blot ved at spise, siger miljøminister Lea Wermelin, der var mødt op på Hotel og Restaurantskolen for sammen med nogle af eleverne at kaste sig over den invasive kogekunst.

Fra krebs til roser

Den nye kogebog rummer hele 31 opskrifter med ingredienser som sortmundet kutling, stillehavnsøsters, invasive krebs, invasive gæs, amerikansk skarveand, rynket rose, armensk brombær, plettet voldsnegl og muntjak (en meget lille, og aldeles uønsket hjort, red.).

Og kogebogen kan samtidig give naturoplevelser - for man tager jo ikke lige en tur i Irma, når man skal bruge plettet voldsnegl eller sortmundet kutling. Nogle gange er man nødt til selv at gå på jagt i naturen.

Den sortmundede kutling, der stammer fra Sortehavet og Det Kaspiske Hav, udvider sit område i danske farvande med cirka 30 kilometer om året. Den er nu også spottet i Københavns Havn. Men den kan spises!
Den sortmundede kutling, der stammer fra Sortehavet og Det Kaspiske Hav, udvider sit område i danske farvande med cirka 30 kilometer om året. Den er nu også spottet i Københavns Havn. Men den kan spises!
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Lorry

- Jeg håber, at den nye kogebog kan inspirere danskerne til selv at tage del i bekæmpelsen af de invasive arter, vi har i Danmark. Hvis man samtidig selv går på jagt efter østers i fjorde eller rynket rose langs kysterne, er man garanteret en naturoplevelse med i købet, lyder det fra Lea Wermelin.

Miljøskadende gave

På Hotel- og Restaurantskolen er der begejstring for projektet.

Det er en miljøskadende og ubelejelig gave, vi har fået med de invasive arter, men det er da for fantastisk at kunne spise sig til et bedre miljø i østers, blæksprutter og krebs. 

Skolens elever er i gang med at uddanne sig til at mestre et erhverv, og med kogebogen håber vi, at deres viden og håndelag kan inspirere andre til at bekæmpe de uindbudte arter ved noget så simpelt som at finde dem, hjembringe dem og lave dejlig mad ud af dem, siger direktør på Hotel- og Restaurantskolen Anne-Birgitte Agger.

Den nye kogebog, der har den gode danske titel, "If you can´t beat them - eat them" kan fra 16. december afhentes ganske gratis på Hotel- og Restaurantskolen i Valby, men hvis man vil nøjes med en digital udgave, så kan den hentes her.

Tatar på voldsnegl og kalv med sneglekaviar

Allerede i sommeren 2002 foreslog en kok, at man kunne spise den udskældte dræbersnegl.

Han udviklede en opskrift, og TV 2 Lorrys udsendte tog ud for at smage. Men dræbersnegle-ragout blev aldrig den helt store succes - se indslaget herunder.  

Kok steger dræbersnegle.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

6e3cce56-fb7c-4499-891a-79fda1d9d8ec

'Jeg forstår ikke, at sådan nogle som dig ikke bruger kørestol' - 35-årig med handicap overfuses på gaden

20210226-105352-L-1920x1277we

playOverborgmesterkandidat "fik kaffen galt i halsen", da hun så nyt nattelivs-udspil

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere