Årets første stork fløj over Amager Fælled: "En fantastisk dejlig nyhed"

Årets første stork er fløjet hen over Amager. I halefjerene på den kommer tusindvis af storke, der har overvintret i Spanien, og som nu sætter kurs mod Danmark.

Netop som de første vintergækker er begyndt at vise sig i skovbunden, har en anden forårsbebuder meldt sin ankomst i Danmark.

Storken blev nemlig spottet flyvende hen over Amager Fælled mandag eftermiddag.

quote Der er altid nogle storke, der er firstmovere og som er virkelig seje og bare tager afsted næsten uanset vejret. Det kan være, det er den samme stork, der kom først sidste år.

Jess Frederiksen, formand for storkene.dk

- Det er en fantastisk dejlig nyhed, og den sætter hjerterne i brand rundt omkring, siger Jess Frederiksen, der er formand for storkene.dk, der hvert år holder grundigt øje med storkene.

Og det er en medievant fugl, årets første stork, for mandag valgte den at kredse rundt tæt ved DR Byen for en stund, men satte dog senere kursen mod Skåne.

- Den har være retningsbestemt, og den skal videre over på den anden side, til Skåne, hvor der er cirka 80 par, der yngler. Den har helt sikkert vidst, hvor den skal den hen, siger Jess Frederiksen.

Sidste år ankom storken til Danmark den 25. februar, og mandagens stork er således lidt tidligt på den, men:

- Der er altid nogle storke, der er firstmovere og som er virkelig seje og bare tager afsted næsten uanset vejret. Det kan være, det er den samme stork, der kom først sidste år.

Flere storke på vej

Jess Frederiksen forklarer, at den varme vind fra Sahara, der i disse dage ruller ind over Danmark, skaber gode trækforhold for både storke såvel som rovfugle.

Og det er godt, for mange af storkene, der har overvintret i Spanien, er nu er ved at lette anker:

- Vi forventer, at de kommer meget snart - formentlig i løbet af de næste to-tre uger. Nu er der nogen, der får travlt, siger han.

Det er de storkeglade mennesker, der har bygget reder til storkene, Jess Frederiksen mener får travlt nu. Storke er nemlig meget tro mod deres rede - mere end overfor deres partner, siger han.

Storkene søger altså typisk mod de reder, de før har boet i.

En af dem, der netop har fået lidt travlt, efter at den første stork blev spottet mandag, er tidligere minister og generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp, Christian Friis Bach, der bor i Ganløse.

TV 2 Lorry har tidligere fortalt, hvordan Christian Friis Bach for 12 år siden hejste en storkerede på sin grund i Ganløse til stor morskab for hans naboer, der ikke troede, at det ville give pote - eller klo, om man vil.

Men det gjorde det, og sidste forår slog et storkepar sig ned i reden.

Derfor har Christian Friis Bach allerede nu skyndt sig at gøre sin storkerede klar til storkeparret Susanne og Poul Reichhardt, som han har kaldt dem. Det skriver han på sin facebookside.

Det er kun et par uger siden, en borger i Måløv mente at have set årets første stork på en skorsten ikke langt fra Kildedal Station.

Da var der dog ikke tale om årets første, men derimod en stork ved navn Oskar, der har overvintret i Veksø siden 2011.


Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Roskilde Folkepark

Årsagen er fundet: Derfor er søerne i Folkeparken mælkede og blågrønne

imerco(3)

playHer er æggene ikke på køl: - Det er helt unødvendigt

oplevelser nat

Her er fire gratis oplevelser i nattens mulm og mørke

Genrefoto

playEndelig: Længe ventet strand åbner til sommer

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere