9-årige Arlo kan ikke klatre - valgplakater hænger i vejen

I Vanløse hænger valgplakater på skolebørnenes klatresteder. På Amager tager de udsynet fra børnehavebørnene. Det har skabt heftig debat - og har nu fået politikere til at love, at de vil fjerne plakaterne.

Er det okay, at valgplakater bliver sat op ved skoler og daginstitutioner? Det spørgsmål har flere borgere stillet i lokale Facebookgrupper.

Én af dem er Tora Jorn. Hun blev opmærksom på problemet, da hendes 9-årige søn, Arlo, kom hjem fra Damhusengens Skole i Vanløse.

quote Politikere og deres valgplakater skal ikke forhindre børnene i at lege.

Tora Jorn

"De hænger på klatrestativerne, så vi ikke kan klatre", sagde han. Og den besked blev ikke taget godt imod hjemme hos familien Jorn.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Det er blandt andet pælene her, som Arlo og hans kammerater klatrer i.
Det er blandt andet pælene her, som Arlo og hans kammerater klatrer i.
Foto: Privatfoto

- Jeg blev faktisk rigtig sur, da han fortalte det, siger Tora Jorn til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Politikere og deres valgplakater skal ikke forhindre børnene i at lege.

Derfor lavede hun et opslag på den lokale Facebookgruppe '2720 Vanløse'. Hun kan nemlig ikke forstå, at politikere synes, det er i orden at føre valgkamp, der hvor børnene leger.

quote Jeg synes, det er kedeligt, at jeg ikke kan lege i pælene. Det gør jeg ellers tit.

Arlo Jorn, 9 år

Men valgkampen har altså gjort, at Arlo har været nødt til at finde på andre ting at lege. Men det er ikke det sjoveste, når man bare gerne vil klatre.

- Jeg synes, det er kedeligt, at jeg ikke kan lege i pælene. Det gør jeg ellers tit, siger han til TV 2 Lorry.

(Artiklen fortsætter under billedet)


Også sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Wellings valgplakat hænger i vejen.
Også sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Wellings valgplakat hænger i vejen.
Foto: Privatfoto

Spærrer udsyn for børnene

Det er dog ikke kun valgplakaterne ved Damhusengens Skole i Vanløse, der har skabt debat. Også valgplakater ved en daginstitution på Amager har givet anledning til heftig debat i Facebook-gruppen 'Amager'.

Her har Sandra Rasmussen stillet sig uforstående over for politikernes valg af placering. Hun mener nemlig, at børnenes udsyn til gaden og vejen spærres af valgplakaterne. Det fortæller hun til TV 2 Lorry.

- En ting er, at vi skal leve med valgplakater, men jeg synes, grænsen går, når man begynder at overplastre skoler og institutioner. 

Men det er jo ikke ulovligt, så hvad er problemet egentligt?

- Det kan godt være, det er lovligt, men der er også noget, der hedder etik og moral. Man kan jo tænke sig til, at det ikke er det smarteste sted at hænge valgplakater op, siger Sandra Rasmussen og fortsætter:

- Jeg ville som forældre være ked af, hvis det var mine små poder, som skulle kigge ind i bagsiden af en valgplakat.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Det er synet her, der har fået Sandra Rasmussen til at råbe op.
Det er synet her, der har fået Sandra Rasmussen til at råbe op.
Foto: Privatfoto

Reagerer på kritikken

TV 2 Lorry har forelagt kritikken for SF og Enhedslisten, der har plakater på begge af de ovennævnte steder. Derudover har Venstres Jens Godwin Damgaard en valgplakat ved klatrepælene på skolen i Vanløse, mens Liberal Alliances Alexander Ryles valgplakat pryder hegnet ved daginstitutionen på Amager. 

I faktaboksene herunder kan du læse, hvad de har svaret.

SF

I en fælles  kommentar på vegne af SF-kandidaterne, Sisse Marie Welling, Rasmus Steenberger og Annika Smith lyder det fra Amalie Lund Jensen, der er formand for SF-København:


"Det er selvfølgelig meget beklageligt, hvis valgplakaterne generer, og særligt så børn ikke kan bruge en legeplads. Det er en fejl. Den omtalte valgplakat er fjernet, så klatrepælen formentlig igen kan bruges mandag, når børnene møder ind.


Det er særligt rækken af frivillige, som hænger valgplakaterne op. Vi orienterer grundigt om reglerne, men der kan ske svipsere.


Så vil vi opfordre til, at man bruger de kontaktoplysninger, der står på plakaterne, hvis man opdager, at nogle er decideret ulovligt opsat. Og hvis de forhindrer bylivet og børns leg, går vi gerne i dialog om at flytte dem.


Vi har ikke fået nogen henvendelse fra den pågældende institution (på Amager red.). Men vi tror egentlig, det er meget sundt, at børnene ser og oplever, at der er valg. Det skal selvfølgelig gøres respektfuldt, så vi finder gerne løsninger, hvis der er institutioner, der oplever problemer.

Jens Godwin Damgaard, Venstre

"Jeg har i min plakatstrategi valgt at fokusere på de 20 valgsteder i København. Jeg har overhovedet ikke tænkt på, at et valgsted også kan være en skole eller daginstitution.


Jeg har ikke selv hængt alle plakater op, men jeg kan selvfølgelig godt se, at den pågældende plakat er et problem – så det beklager jeg. Jeg kører ud og fjerner den med det samme."

Enhedslisten

I et skriftligt svar fra Anders Jonassen, der sidder i Enhedslisten Københavns bestyrelse og valgkampsledelse, lyder det:


"Valgplakater er rigtig vigtige - især til kommunalvalg. Mange opdager først at der er kommunal- og regionsvalg, når de ser valgplakaterne. Og så er plakaterne jo et udtryk for, at vi fejrer demokratiet. Det synes jeg er en god og fin ting, så længe man overholder de regler, der er for, hvor plakater må hænge.


Men selvfølgelig skal skal valgplakater ikke forhindre, at man kan bruge byens legeredskaber. Derfor pillede vi også plakaten på Damhusengens Skole ned allerede i fredags - det var en ommer."

Alexander Ryle, Liberal Alliance

"Jeg har egentligt set debatten på Facebook. Jeg undrede mig over kritikken, fordi der jo er en hæk, så jeg ved ikke hvordan børnene normalt kan se ud til vejen.


Det er i hvert fald ikke noget, jeg har været opmærksom på, da jeg hængte dem op, men hvis det er tilfældet, er det selvfølgelig ærgerligt. Jeg bor i nærheden, så jeg har tænkt på at gå ned forbi og se.


Men igen, det er jo kun i tre uger – herefter tager vi det hele ned. Folk måske bære over med det i den tid."

_

_


_

_


Mest læst i dag

Se flere

Politik

20190718-145652-1-6000x4000ma

Fik nej for fire år siden - nu skal det igen granskes, om vi kan bade i hele havnen

1_1_Sekvens.00_02_04_19.Still002

play"Jeg håber, vi får en statsminister med mørk hudfarve snart"

20221011-185629-L-4538x2547ma

Udvalg skal drøfte kritik af advokatundersøgelse ved ekstraordinært møde

Daryna Yevpak

playKommune siger undskyld til ukrainere i speget boligsag


København


Forsiden lige nu

Se flere