84 millioner kroner: Sådan vil København lokke sundhedspersonale til at blive i faget

Der mangler varme hænder på sundheds- og omsorgsområdet i samtlige kommuner. Nu vil Københavns politikere forsøge at holde på sine med penge og bedre ordninger.

Næsten hvert andet forsøg på at rekruttere sygeplejersker eller social- og sundhedsassistenter i Region Hovedstaden er forgæves.

Både i det regionale regi på hospitaler og i det kommunale regi i sundheds-, omsorgs- og plejesektoren er ønsket om de varme, kompetente hænder store.

Det store behov har nu fået Københavns Kommunes politikere til at handle. 

Således har politikerne i borgerrepræsentationen afsat 84 millioner kroner i næste års budgetforhandlinger til området.

Og nu har politikerne i Sundheds- og Omsorgsudvalget på rådhuset nu bestemt, hvordan pengene skal bruges over de næste fire år til at fastholde og rekruttere sundhedspersonale.

Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

Overordnet set ønsker udvalget tre ting:

  • At fokusere på fastholdelse af medarbejdere gennem mere tid til nærværende og faglig ledelse og bedre introforløb
  • Tiltag til at øge fastholdelsen af seniorer, og herunder at oprette en mentorordning for nyansatte medarbejdere.
  • Sikre bedre elevforløb og fastholdelse af elever.


Elever nervøse for arbejdsvirkelighed allerede før endt uddannelse

En af dem, som politikerne ønsker at ramme med tiltagene, er Lou Lindenblatt, som snart er færdiguddannet SOSU-assistent fra SOSU-skolen på Vesterbro.

Hun glæder sig til at starte det borgernære arbejde, men det pressede arbejdsmarked og en virkelig, hvor der sjældent er tid nok, skræmmer hende også.

- Selvfølgelig er der også lidt stress indblandet og tanker om, hvordan arbejdskulturen nu er. Og om der kommer til at være bemanding nok, siger hun til TV 2 Lorry.

Derfor glæder hun sig over den hjælp, som hun nu kan se frem til at få som nyuddannet.

-  Det synes jeg er en fantastisk idé. For vi er så mange nye og rigtig mange unge, der nu bliver færdiguddannet. Jeg er for eksempel kun 20 år, siger Lou Lindenblatt.

Men også blandt dem, som har været uddannet i mange år, vækker nyheden om kommunens tiltag glæde.

Annette Larsen er 53 år og arbejder på et bosted for handicappede. Og selv om der endnu er lang tid til pensionen, kan hun godt lide tanken om at arbejde et par år ekstra.

- Jeg synes, det giver god mening. Det der med, at man kan blive på arbejdsmarkedet, selvom man måske kunne være gået på pension, siger hun.

FOA: Økonomisk løft kan være en del af løsningen

I fagforeningen FOA hilser man også de nye tiltag velkommen.

- Jeg tror på, at det kan være med til at fastholde og rekruttere nogle flere, for der sker nogle initiativer, og man får den anerkendelse, som man politisk har higet efter i flere år, siger Maria Konstatindou, som er er politisk ansvarlig på SOSU-området for FOA i København.

Og det er da heller ikke et øjeblik for tidligt at se på, hvordan der sikres flere hænder.

Fremskrivninger viser nemlig, at der i 2030 vil mangle intet mindre end 3.500 SOSU-assistenter og 1.100 sygeplejerske - alene i Københavns Kommune.

- Det her, der er en start. Vi kommer til at arbejde målrettet med det her de kommende år, siger Sundheds- og Omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik