709 ubrugte millioner - se hvem der kan få gavn af pengene

Midlerne fra den såkaldte overførselssag i Københavns Kommune er blevet fordelt. Der er penge til både børn, erhvervsliv og velfærd.

Københavnere, der har været særligt hårdt ramt af coronakrisen, kan nu se frem til en håndsrækning fra Københavns Kommune.

Således har et flertal af partierne i Københavns Borgerrepræsentation onsdag indgået en aftale om den såkaldte overførselssag. Her har man fordelt 709 millioner kroner, som ikke er blevet brugt i budgettet for 2020.

Det kan være, fordi kommunen har brugt færre penge end beregnet på andre projekter, ligesom kommunen kan have tjent på salg af eksempelvis ejendomme.

Store dele af beløbet går til det, kommunen karakteriserer som “skal-projekter” - det kan eksempelvis være byggeri af daginstitutioner og sociale bosteder. Men der er også midler, der kan fordeles til et væld af andre områder.

I år har partierne bag forliget for 2020 valgt at bruge omkring 80 millioner kroner på at hjælpe københavnere, der har været hårdt ramt af coronakrisen. Det skal give en bedre genåbnings-sommer i hovedstaden.

Det gælder blandt andet børn og unge, der får 17 millioner kroner, der kan bruges på blandt andet lejrskoler eller klassefester. Og det glæder overborgmester, Lars Weiss (S).

- For mig betyder det rigtig meget, at vi i forhold til de yngste har sat midler af til aktiviteter i forhold til det trivselsefterslæb, der er derude, hvor man har siddet derhjemme foran computeren og fået fjernundervisning og ikke set sine venner, siger han til TV 2 Lorry.

Der sættes også penge af til at hjælpe den del af det københavnske erhvervsliv, der har været spændt hårdt for under coronakrisen. Den del er Venstres beskæftigelsesborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), særlig tilfreds med.

- Det skal være med til at give et spark til erhvervslivet og vores oplevelsesindustri. Vores restauranter og caféer, som har ligget bomstille det seneste år, har vi virkelig brug for at give et løft, siger hun til TV 2 Lorry.

Mange har tabt store dele af deres omsætning, og der er sat 18 millioner af. Hvad batter de?

-  Det kan jo være, at der sidder med en god idé eller har lyst til at holde en oktoberfest ude på rådhuspladsen eller et kæmpe julemarked. Det kan være, at de mangler lidt finansieringen. På den måde får vi københavnere på gaden og forhåbentligt også nogle turister, der kan ligge nogle penge og trække byen i gang, siger Cecilia Lonning-Skovgaard. 

Herunder kan du få det fulde overblik over, hvordan Socialdemokratiet, De Radikale, SF, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og løsgængeren Kåre Traberg Schmidt har fordelt de 709 millioner kroner.

Det skal pengene bruges på

Skoler og fritid - 17 millioner kroner

Ekstra aktiviteter, lejrskoler, trivsel på skoler og i fritidstilbud.


Erhvervsliv - 18 millioner kroner

Genstartsaktiviteter for erhvervslivet, ordningen med udvidet udeservering fortsætter. Midler til byggesagsområdet, så nye byggerier kan godkendes hurtigere.


Genåbning - 6,9 millioner kroner

Øget adgang til byens idrætsanlæg og svømmehaller. Øget støjindsats, ekstra toiletter ved hotspots samt flere natteværter. En musikpulje skal hjælpe flere indendørs og udendørs koncerter på vej i København i sommeren 2021.


Ældre - 18 millioner kroner

Initiativer og aktiviteter med fokus på socialt samvær, som skal styrke ældre københavneres trivsel og mentale sundhed – både under og efter nedlukningen.


Udsatte - 13,2 millioner kroner

Socialpakke med en ekstra indsats for byens udsatte ovenpå coronakrisen – blandt andet gennem trivselsaktiviteter i kommunens socialtilbud og til opsporing af børn og unge i mistrivsel.


Fritagelse for forældrebetaling - 8,1 millioner kroner

I København har forældre, der har holdt deres børn hjemme i februar-marts, haft mulighed for at blive fritaget for forældrebetalingen. Med overførselssagen håndteres udgiften til refusion af forældrebetaling.


Smitteopsporing - 3,7 millioner kroner

Pilotprojekt mellem Københavns Kommune og HOFOR for at undersøge, om overvågning af spildevand vil kunne bruges til at forebygge smittespredning.


Plads til børn - 60,2 millioner kroner

Margretheholm får en ny syv-gruppers daginstitution. Tidlig opstart for elever i Ørestad, Valby og Nørrebro, mens nye skoler bliver bygget. De 60,2 millioner kroner går til midlertidig kapacitet på skole- og daginstitutionsområdet, mens der bygges nyt, udvides eller renoveres. Derudover også ny tandklinik i Pilegården i Brønshøj.


Skoleveje - 9,8 millioner kroner

Løft af trafiksikkerheden i byen, blandt andet på skolevejene omkring Ålholm Skole, Nordøstamager Skole og Vesterbro Ny Skole samt til et pilotforsøg med parkeringsforbud ved flere skoler i brokvartererne. Heraf også midler til forbedret tryghed ved Liva Weels Plads på skolevejen til Tove Ditlevsens Skole.


Ungdomsklubber - ukendt beløb

Midler til den første ungdomsklub i Ørestad. Klubtilbuddene Jokeren og Remisevænget flyttes til Sundby Idrætspark, hvor der kommer et nyt ungecenter med fælles faciliteter på tværs af institutioner, foreninger og lokalområdet.


Specialundervisning - ukendt beløb

85 nye specialundervisningspladser på tværs af byen, og specialklasserækken på Kirkebjerg Skole planlægges færdigt, så udvidelsen kan sættes i gang.


Legepladser - ukendt beløb

Jorden under den bemandede legeplads ByOasen bliver oprenset, så vi kan genetablere både legepladsen og dyrefolden. Mindst 20 legepladser på byens skoler og daginstitutioner renoveres.


Idrætsanlæg - ukendt beløb

Udvidet planlægning af Ketsjersportens Hus, start på forundersøgelser til udvidelse af Valby Idrætspark og Sundby Idrætspark. Der planlægges også ny 11-mands kunstgræsbane med omklædningsrum i Ørestad, mens kunstgræsbanen i Vanløse Idrætspark får ny belægning.


Nye badezoner i havnen - ukendt beløb

1-2 nye badezoner.


Udsatte - 117,1 millioner kroner

Sociale tilbud renoveres blandt andet Boserupvej. Udvidelse af Fristedet planlægges. Midler til 12 skæve boliger og en social vicevært ved Kofoed Skole, fire nye botilbudspladser til voksne på Jagtvej, samt etablering af byrum og en socialindsats i Hørdumsgade i Sydhavnen.


Grønne byrum - 4,7 millioner kroner

Foranalyse af nye grønne byrum på Helga Larsens Plads og Sundbyvester Plads samt forbedring af de grønne arealer i De Gamles By. En række områder i byen får desuden flere træer og buske.


Cyklisme - 10, millioner kroner

Foranalyse af en ny cykelbro mellem Indre By og Refshaleøen, som skal bane vejen for en cykelrute videre mod Lynetteholm. Skolevejene ved Margretheholm sikres under etableringen af Lynetteholm.


Kulturhus i Brønshøj - 32,5 millioner kroner

Kulturhus i Brønshøj Gamle Skole, som skal bidrage til et levende miljø omkring Brønshøj Torv.


Studerende - ukendt beløb

Opsætning af beboelsesvogne skal lette presset på ungdomsboligmarkedet i månederne omkring studiestart, og bidrage til at nye studerende får en god start på deres studier.


Bygningsrenovering - 212 millioner kroner

Blandt andet 20,5 mio. kr. til håndtering af det forhøjede grundvandsspejl ved Skolen på Strandboulevarden. Midler til indvendigt vedligehold af bygninger og til renovering af den ikoniske bygning ’Bien’ på Trianglen på Østerbro.


Indsats omkring sexisme - ukendt beløb

Ny anonym klageadgang.


Øvrige initiativer

  • Østerbro Skøjtehal får sommeråbent i 2021.
  • Gulvet i Grøndal Multicenter udskiftes.
  • Genhusning af elever under renovering af fire skoler.
  • Københavns Kommune stiller yderligere 50 mio. kr. til rådighed, mens Nordeafonden donerer 100 mio. kr. til Vandkulturhuset på Papirøen.
  • En tværgående dobbeltrettet cykelsti i krydset ml. Ingerslevsgade og Dybbølsbro.
  • Renovering af spiret på Nordre Kapel Vestre Kirkegård og genopbygning af muren ved Bispebjerg Kirkegård.
  • Genopretning af seks parkbroer.
  • Renovering af almene boliger.
  • Overgang fra NemID til MitID.
  • Udvidelse af ledelsesuddannelse til dagtilbud.


Kilde: "København klar til genåbning"


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik