65 personer sigtet for at sælge hash udenfor Christiania

Københavns Politi har i den forgangne uge foretaget massevis af anholdelser omkring Christiania. Over 100 hashkunder er ligeledes blevet sigtet.

Selv når der er indført opholdsforbud og opsat hegn i Pusher Street på Christiania, så ligger hashpusherne tilsyneladende ikke på den lade side.

Den seneste tid er den enorme handel med hash rykket ud i Christianshavns gader, og det har fået Københavns Politi til at stramme skruen i området omkring fristaden.

En indsats, der i den seneste uge har givet pote i form af et større antal anholdelser.

- Vi har øget vores tilstedeværelse i områderne og får gode tips fra borgere, og på den baggrund har vi alene den seneste uge sigtet 65 personer for salg af hash, siger politiinspektør Tommy Laursen fra Københavns Politi i en mail sendt til TV 2 Lorry.

Hashhandlen på Christiania er berygtet for at være meget organiseret, men i forbindelse med den seneste uges anholdelser har Københavns Politi stødt på flere udefrakommende personer, som har set deres snit til at tjene nogle hurtige penge, mens der er opholdsforbud. 

- Vi kan konstatere, at flere lykkeriddere forsøger at lave hurtige penge ved at sælge hash uden for Christiania i denne periode, hvor vi har indført et midlertidigt opholdsforbud i Pusher Street og Green Light District. Men mange af dem har heldigvis ikke heldet med sig, skriver Københavns Politi torsdag eftermiddag på Twitter.

Over 100 hashkunder sigtet 

Også hashkunderne bliver i disse tider åndet ekstra hårdt i nakken. I samme periode, den 14.-20. januar, har Københavns Politi således sigtet over 100 personer for at være i besiddelse af hash og konfiskeret 155.000 kroner. Sagerne stammer primært fra området omkring Christiania, oplyser politiet.

Der venter nu de mange sigtede enten bøde- eller fængselsstraf.

quote Der er hætteklædte unge mænd med mundbind på på gadehjørnerne. De bevæger sig rundt og henvender sig diskret til forbipasserende

Julius Lund, formand for Christianias Naboer

Som udgangspunkt koster det en bøde og konfiskation, hvis man er i besiddelse af hash. Bøden afhænger af mængden.

En mængde under 10 gram anses som til eget forbrug, mens mere end 10 gram anses som bestemt til videresalg, hvilket kan risikere at udløse fængsel i op til flere år.

STRAF FOR BESIDDELSE AF HASH

Som udgangspunkt koster det en bøde og konfiskation, hvis man er i besiddelse af hash. Bøden afhænger af mængden.

En mængde under 10 gram anses som til eget forbrug.

Mere end 10 gram anses som bestemt til videresalg.

Bødestørrelser - eget forbrug:

Under 9,9 gram: 2.000 kroner, 3.000 kroner (2. gangstilfælde), 4.000 kroner (3. gangstilfælde og senere)

10-49,9 gram: 3.000 kroner, 4.500 kroner (2. gangstilfælde), 6.000 kroner (3. gangstilfælde og senere)

50-99,9 gram: 5.000 kroner, 7.500 kroner (2. gangstilfælde), 10.000 kroner (3. gangstilfælde og senere)

Er man i besiddelse af mere end 10 gram hash, risikerer man frihedsstraf med henblik på videreoverdragelse eller videresalg. Her er straffen fra 10 dages fængsel i førstegangstilfælde og op til mindst fire måneders fængsel. Overstiger mængden cirka 10 kilo omfattes sanktionen af straffelovens §191, hvor strafferammen for hash går til cirka to år og seks måneder.

Kilde: Anklagemyndigheden

Hætteklædte mænd på gadehjørnerne

Julius Lund, der er formand for foreningen Christianias Naboer, bekræfter, at der den seneste tid har foregået mere eller mindre åbenlys hashhandel uden for Christianias mure.

- Der er hætteklædte unge mænd med mundbind på på gadehjørnerne. De bevæger sig rundt og henvender sig diskret til forbipasserende, siger han og tilføjer, at flere beboere desuden har bemærket, at pusherne gemmer deres stoffer bag kabelkasser.

- Det vil vi gerne være fri for, lyder det fra Julius Lund.

Han fortæller, at man under den første coronanedlukning i foråret ligeledes oplevede hashhandlen rykke ud i de omkringliggende gader og stræder på Christianshavn.

- Man kunne ikke gå en tur på Christianshavn Vold uden at blive stoppet af hashhandlerne. De stod ofte tæt sammen og talte nærmest til folk, som om de var kassemedarbejdere i Irma. ’Hav en fortsat god dag’, sagde flere af dem, hvilket var komisk, men også irriterende, siger Julius Lund.

Opholdsforbud oprindeligt indført på grund af hashhandel

Det nuværende opholdsforbud på Christianias Pusher Street og området Green Light District i fristaden blev første gang indført 7. januar.

Årsagen var, at handlen med hash, som normalt foregår i områderne omfattet af opholdsforbuddet, havde spredt sig til andre steder på Christiania.

Det blev efterfølgende forlænget den 13. januar, og i den forbindelse besluttede Christianias beboere at lukke de tre hovedindgange med hegn.

Her ses en tom Pusher Street.
Her ses en tom Pusher Street.
Foto: Emil Helms - Ritzau Scanpix

Kun hundeluftning, spadsere- eller løbeture er tilladt i området, oplyser Københavns Politi, der onsdag har forlænget opholdsforbuddet på Christiania.

I denne omgang bliver forbuddet forlænget frem til og med 27. januar. Bryder man forbuddet, risikerer man en bøde på 2.500 kroner.

Det er tilladt at færdes på stederne mellem klokken 00.01 og 09.59.

Det er uvist, hvornår hegnene vil blive fjernet.

Det er - ligesom i resten af samfundet - forbudt at samles flere end fem personer ad gangen i offentligheden.

Forsamlingsforbuddet blev sænket 6. januar for at bekæmpe spredning med særligt den britiske coronavariant.




Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik