50.000 borgere kræver folkeafstemning: "Det risikerer at danne præcedens"

Kommer der en folkeafstemning om Amager Fælled, eller er det politisk spin? Politisk analytiker udlægger teksten.

Ligesom man troede, at byggerierne på Amager Fælled ikke var en del af den kommunale valgkamp i 2021, så lykkedes det flere interesseorganisationer at bringe den tilbage på dagsordenen mandag aften.

Her fortalte repræsentanter fra Amager Fælleds Venner, Fiskerhavnens Venner og Danmark Naturfredningsforening København i en pressemeddelelse, at ikke mindre end 50.000 borgere har skrevet under på, at de ønsker en folkeafstemning om de planlagte byggerier på Amager Fælled og Stejlepladsen.

Et smart træk, vurderer Berlingskes politiske analytiker, Kasper Krogh.

- Det er meget, meget symbolsk og bevidst, at underskrifterne bliver afleveret kort før valget. Jeg ser det som en mulighed for at genoplive diskussionen om Amager Fælled. Det er jo smart nok, siger han til TV 2 Lorry.

quote Hvis man føjer sig, så risikerer man, at det kunne danne præcedens

Kasper Krogh, politisk analytiker, Berlingske

Ifølge Kasper Krogh har Amager Fælled ikke fyldt så meget i valgkampen i denne omgang, fordi der lige nu er en miljøretslig tvist, der afventer en afgørelse.

Det går hårdt ud over partier som Alternativet og Enhedslisten, der havde regnet med at bruge Amager Fælled til at skille sig ud i forhold til de andre partier i København under valgkampen.

Varm kartoffel

Tirsdag vil de tre naturorganisationer overrække underskrifterne til overborgmesteren i København, Lars Weiss. Dermed skal politikerne i Borgerrepræsentationen tage stilling til, om der skal afholdes en folkeafstemning.

Hvornår de tager stilling til det, er der ingen tidshorisont for.

Ifølge Kasper Krogh så skal initiativtagerne bag underskriftsindsamlingen eller dem, der har skrevet under, heller ikke regne med, at de får deres vilje:

- Hvis man bøjer sig, så risikerer man, at det kan danne præcedens. Der er ret mange steder i København, hvor der er lokale protestgrupper, der diskuterer politikernes beslutninger, siger han og fortsætter:

- Hvis man begynder at lukke op for folkeafstemninger, så risikerer man, at der skal være folkeafstemninger om alt muligt.

Som det ser ud nu, så er der et flertal i Borgerrepræsentationen, der er for byggeriet på Amager Fælled, og det ser ikke ud til at ændre sig lige foreløbigt, fortæller Kasper Krogh.

- Vi har en form for folkeafstemning (Kommunalvalget den 16. november, red.) lige om lidt, og der er linjerne trukket klart op. Der er nogle partier, der har meldt klart ud, at de er imod, og så er der nogle, der er for. Så kan folk gå ind og bruge deres stemmeret, hvis flertallet skal rykkes.


Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Valg til Folketinget