3F tvivler på firma bag nemlig.com: Er afhængige af Amazon-forhold

Intervare, der ejer nemlig.com, er blevet mødt af en række nye krav, hvis de fortsat skal have en aftale med Københavns Kommune. 3F er tvivlende.

Hos fagforeningen 3F tvivler man på, at firmaet Intervare har tænkt sig at tilslutte en ny model, hvis de fortsat skal have en aftale med Københavns Kommune.

Mandag aften blev Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune ellers enige om at forlænge fristen for Intervare. 

Firmaet har fået indtil 1. november - altså knap og nap seks uger mere - til at implementere en model, der skal forbedre chaufførernes vilkår og bringe dem i overensstemmelse med kommunens arbejdsklausuler.

Jan Villadsen fra 3F Transport tvivler på at Intervare vil gå med på de nye krav.
Jan Villadsen fra 3F Transport tvivler på at Intervare vil gå med på de nye krav.
Foto: TV 2 Lorry/Ellis Film

Hos 3F hilser man modellen velkommen, men formand for Transportgruppen, Jan Villadsen, tvivler på om Intervare har tænkt sig at vende tommelfingeren op til de nye krav.

- Deres koncept bygger på, at man har de her kunstige selvstændige, og at man lever med de her Amazon-forhold. Så det tænker jeg ikke, at de gør, siger Jan Villadsen til TV 2 Lorry.

Borgmester: "Nu lukker vi kassen"
Den nye model vil betyde, at det fremover vil være større transportfirmaer, der vil stå for udbringningen af varer til kommunens ældre og svage borgere. 

quote Deres koncept bygger på, at man har de her kunstige selvstændige

Jan Villadsen, Formand, Transportgruppen 3F

Chaufførerne vil ansættes på overenskomst hos transportfirmaerne. Hidtil har de fleste chauffører været ansat hos enkeltmandsvirksomheder uden overenskomst.

Samtidig forlanger Københavns Kommune, at der efterbetales cirka 300.000 kroner i løn til chaufførerne.

Kommunen tilbageholder betaling til Intervare indtil kravene er opfyldt, ligesom at firmaet pålægges en bod hver dag, indtil kravene opfyldes.

- Deres koncept bygger på, at man har de her kunstige selvstændige, indtil der er rettet op på forholdene, siger Sundheds- og Omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling (SF) til TV 2 Lorry.

quote Nu lukker vi kassen

Sisse Marie Welling, Sundheds- og Omsorgsborgmester, København, SF

Borgmesteren tvivler ikke på, at Intervare har tænkt sig at leve op til de nye krav.

- Jeg forventer, at de stadig gerne vil have en kontrakt med Københavns Kommune efter 1. november, og at det derfor betyder, at de bagudrettet får rettet op og betalt chaufførerne den løn, de har krav på, siger hun.

Intervare: "Arbejdsklausulen er ikke blevet overtrådt"

Det er ikke lykkedes at få et interview med Intervare, der i stedet har sendt en skriftlig kommentar til TV 2 Lorry. 

"Vi er glade for den positive modtagelse af vores løsningsforslag og ser frem til et fortsat samarbejde med Købehavns Kommune. Det ændrer dog ikke ved, at det er vores opfattelse, at arbejdsklausulen ikke er blevet overtrådt."

I foråret afslørede en undersøgelse foretaget af Københavns Kommune, at der var store problemer med underbetaling og dårlige arbejdsforhold hos Intervare.

Kommunen kunne dengang konstatere, at chaufførerne i gennemsnit var blevet underbetalt med 11.000 kroner hver eneste måned i den undersøgte periode. 

quote Det er vores opfattelse, at arbejdsklausulen ikke er blevet overtrådt

skriftlig kommentar fra Intervare

Vurderingen var også, at chaufførerne ikke har haft mulighed for at melde sygdom eller afholde ferie, ligesom de risikerer bøder ved fravær eller forsinkelser.

Dengang fik kommunen indtil 3. september til at få orden på sagerne og efterbetalt chaufførerne. Den frist er nu udskudt.

Sagen drejer sig om en fælles kontrakt, der omfatter både Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen. Socialforvaltningen behandler sagen onsdag den 22. september.

Her har Socialdemokratiet tænkt sig at stemme for en udsættelse af fristen, fortæller Laura Rosenvinge, der er medlem af Socialudvalget.

- Vi kommer til at stemme for det samme som i udvalget, hvor Intervare får en sidste chance, men hvor chaufførerne får den løn, de skal have og får nogle ordentlige forhold, siger Laura Rosenvinge til TV 2 Lorry.

Tidligere har både Albertslund og Gentofte Kommune droppet aftaler med Nemlig.com. Gentofte Kommune har derudover indledt en kontrolsag mod Intervare, som fortsat er igang.

Nu skruer København bissen på over for Intervare, der er firmaet bag Nemlig.com