24-årige Peter til kæmpe parkfest: "Det er da respektløst, men vi har ikke noget alternativ"

Peter Tranelund fik fredag nat konfiskeret sit mobile lydanlæg, da han festede med en masse andre unge mennesker på en offentlig skatebane. Han mener, at man bør åbne natklubberne igen, så unge har et sted at feste.

03:01

Peter Tranelund fik konfiskeret sin soundboks af politiet ved en større udendørs fest ved skatebanen ved Nørrebroparken fredag aften. Video: TV 2 Lorry/Privatfoto

Natklubberne er lukkede, barerne lukker til midnat, og festivaler er aflyst.

Det får de unge til at rykke ud i det offentlige rum og holde fester denne sommer. Det holder naboerne til Københavns parker vågne.

Politiet måtte i weekenden rykke ud flere gange og har i alt givet 27 påbud mod støjgener. Derudover har kommunen indsat nattevagter, som skal holde styr på festerne.

Men hvad siger de unge selv til mængden af fest i gaden? 

Læs også Nabo til Nørrebroparken flytter: Larmen er blevet for meget

TV 2 Lorry har talt med 24-årige Peter Tranelund, der fredag deltog i en udendørs fest med mange deltagere ved skatebanen ved Nørrebroparken på Nørrebro, der er omgivet af lejligheder.

Ved selv samme fest fik han konfiskeret sin soundboks, et mobilt lydanlæg, af politiet.

- Det er da respektløst, men vi har ikke noget alternativ, når barerne lukker til midnat. Vi unge, vi mangler jo et sted at feste, så derfor ender det i sådan noget rod, siger Peter Tranelund.

På landsplan er anmeldelser af støj til ulempe næsten tredoblet siden sidste år.

"Lille Distortion"

Peter Tranelund ankom til festen på skatebanen omkring klokken 22.00.

Læs også Hvad er god takt og tone med din Soundboks? Her er opfinderens egne retningslinjer

- Vi mødte nogen, der sagde, at der var en kæmpe fest ved skateparken, så vi tog derop. Da vi kom, var der mellem 200 og 300 mennesker. Det var en slags "lille Distortion", siger han.

Artiklen fortsætter efter videoen...

00:39

Her ses billeder fra festen på skatebanen ved Nørrebroparken. Foto: Privatfoto

Luk video

Peter Tranelund fortæller, at der var tre forskellige soundbokse, der er et mobilt lydanlæg med et lydtryk på helt op til 126 decibel, til festen. Det svarer til højere lydstyrke end en kædesav.

Én af soundboksene var hans egen.

Kort efter midnat dukkede politiet op første gang og bad dem om at skrue ned for musikken og sprede sig ud i mindre grupper, da man var for mange samlet på et sted. Ifølge Peter Tranelund gjorde de unge, som politiet sagde.

Efter en times tid kom politiet tilbage og konfiskerede Peter Tranelunds soundboks. Derefter blev der skruet ned for musikken, og Peter gik hjem. Men Peter Tranelund har hørt fra sine venner, at festen fortsatte til omkring klokken fire om natten.

Læs også Naturelsker rystet over unges 'diskotek' på Amager Fælled

- Selvfølgelig tænkte jeg over, at det ikke var den bedste plan at høre musik tæt ved beboelse, hvor musikken bliver forstærket, når den rammer murene. Og jeg kan godt forstå, at folk ikke vil have, at vi fester med musik på 126 decibel.

- Men så må nogen sørge for, at der et sted, hvor det er acceptabelt, at vi kan samles, når der ikke er nogen natklubber åbne, siger han.

Peter Tranelund mener, at det er på tide at åbne natklubberne op igen. Foto: TV 2 Lorry

Ryk festen væk fra boligområder

Peter Tranelund har lært af affæren fredag, men han har ikke tænkt sig at lade sin soundboks blive hjemme i fremtiden: 

- Jeg vil holde mig til steder, hvor man kan larme uden at genere nogen.

Han foreslår, at de unge rykker de udendørs fester lidt væk fra området med beboelse - eksempelvis ud til Amager Fælled, Nordhavn eller Sydhavn.

TV 2 Lorry fortalte igår, at der natten til søndag blev afholdt en større fest på Amager Fælled med op mod 300 deltagere.

Det forarger medlemmer af gruppen "Amager Fælleds Venner". Københavns Kommune, der vedligeholder naturområdet, mener ikke, at man bør holde fester i det "sårbare naturområde", oplyser enhedschef ved Teknik- og Miljøforvaltningen, Jakob Hjuler Tamsmark.

Læs også Efter uro på Islands Brygge: Direktør for Soundboks undskylder, men beder om forståelse for de unge

I Nordsjælland måtte politiet søndag stoppe en udendørs fest med over 200 deltagere ved Lyngby Sø, hvor deltagerne havde hørt live-musik.

Anmeldelser om støj til ulempe:

Københavns Politi:

2019: 47

2020: 145

 

Nordsjællands Politi:

2019: 318

2020: 674

 

Københavns Vestegns Politi: 

2019: 90

2020: 246

 

Midt- og Vestsjællands Politi:

2019: 156

2020: 360

 

Kilde: Rundringning ved TV 2

Se mere

Peter Tranelund, kan I ikke bare feste uden en soundboks, så I generer lidt mindre?

- Fest uden høj musik? Det bliver lidt svært, ikke? Det er svært at danse, når der ikke er noget musik, og vi vil jo gerne danse. Selvfølgelig er det hyggeligt at sidde og snakke, men størstedelen af det, man laver på en natklub, er jo at danse. Og det er det mange af os savner, siger han.

Diskoteker og spillesteder skal holde lukket indtil fase fire af corona-genåbningen, som det indtil nu har lydt skal træde i kraft i start august.

Forsamlingsforbuddet er lige nu på 100 personer. Det vil blive hævet yderligere den 8. august til 200 mennesker.

Læs også Anmeldelserne om støj vælter ind i hele landet: - Som at bo foran Orange Scene

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?