22-årig københavner vil have fjernet SU'en: "En stor del kan godt klare sig uden"

22-årige Claes Kirkeby Theilgaard mener, at ungdommen skal tales mere op og tage mere ansvar. Og så gør det ikke noget, at SU'en forsvinder, siger han.

SU'en på kandidatuddannelserne skal omdannes fra støtte til i stedet at være et lån.

Sådan lyder forslaget fra den af regeringen nedsatte reformkommission, der skal komme med forslag til reformer, som kan styrke den danske økonomi og det danske samfund uden at øge uligheden.

Og det er et helt oplagt sted at starte, mener 22-årige Claes Kirkeby Theilgaard fra København, der skal studere til sommer, og som i forvejen er debattør og tidligere chefredaktør for det liberale netmedie Indblik.

Han foretrækker endda, at man helt afskaffer SU'en.

- Det er forkert at mene, at man har krav på, at andre mennesker skal finansiere ens udgifter til caféture og husleje, tøjindkøb og bøger over skatten. Det ville være godt, hvis både jeg selv og andre fik mulighed for at tage mere ansvar for eget liv, siger han til TV 2 Lorry.

- Anbefalingen er et oplagt sted at starte, og jeg håber, det er det første skridt på vejen til fuldt at afskaffe SU'en. Når du er på kandidaten, så får du typisk en høj løn efterfølgende. Det er fint at starte med de allermest privilegerede studerende i Danmark, siger Claes Kirkeby Theilgaard.

Forslag lagt på is fra start

Forslaget om SU'en kommer fra den reformkommission, som regeringen nedsatte i 2020, hvis formål er at finde frem til forslag til grundlæggende reformer, som skal sikre flere hænder til arbejdsstyrken, bedre velfærd og et produktivt erhvervsliv.

quote En stor del af dem, der er på SU nu, kan godt klare sig selv.

Claes Kirkeby Theilgaard

Men forslaget nåede knap at blive præsenteret, før det blev haglet til jorden af regeringen såvel som dens støttepartier.

Samtidig har studerende onsdag stået i kø for at udtrykke deres modstand. De frygter blandt andet, at den nye SU-anbefaling vil skabe et A- og et B-hold.

Men Claes Kirkeby Theilgaard er altså lodret uenig. 

- Jeg synes, at man skal tale danske unge op i stedet. Bekymringen er sympatisk nok, men den er et udtryk for en offerfortælling, som jeg ikke synes om. Selvfølgelig er der et B-hold, og de skal have den hjælp i verden, de har brug for. Men en stor del af dem, der er på SU nu, kan godt klare sig selv.

Lån er en god løsning, mener kommende studerende - men vil selv modtage SU

Claes Kirkeby Theilgaard påpeger, at reformkommisionens forslag netop indebærer, at man i stedet kan tage et lån, der er udbudt af staten, og som har en lav rente.

Og så er det den studerendes eget ansvar at betale det tilbage efter endt uddannelse, siger han.

- Som udgangspunkt er det meget få mennesker, der er på B-holdet. De fleste af os andre kan godt administrere at tage et lån og have et studiejob. Jeg synes, at man skal tage ansvar for sit eget liv og sin egen fremtid.

Det er muligt at takke nej til at modtage SU. Når du begynder at læse til sommer, vil du selv sige nej til at få SU?

- Nej, for problemet er jo med SU, at hvis jeg siger nej, så skal jeg både betale den skat, som skal finansiere andres SU og samtidig selv undvære de penge, som alle andre på min alder nyder godt af, lyder svaret fra Claes Kirkeby Theilgaard.

- Så jeg vil hellere sagligt argumentere for at få den afskaffet. Jeg synes, at det er unfair at betale for, at alle andre kan få noget, som jeg selv ikke får.

Vil arbejde meget ved siden af uddannelse

Claes Kirkeby Theilgaard har søgt ind på en række uddannelser inden for kommunikation og retorik. Det er hans klare forventning, at han ikke reelt kommer til at kunne modtage SU, fordi han gerne vil arbejde meget ved siden af sine studier, forklarer han.

Hvad er din egen baggrund?

- Jeg er 22 år og er vokset op på Østerbro i København og nu bor jeg på Amager. Jeg har læst på gymnasiet og kort på CBS, og så har jeg arbejdet som redaktør på forskellige medier. Men du vil spørge mig, om jeg er født med en guldske i røven, ikke?

- Jo, jeg kommer da fra den øvre middelklasse. Jeg har aldrig manglet noget. Men det her er ikke et spørgsmål om, hvilken tåreperser man har med i bagagen, men at man får et ansvar og bliver et ansvarsfuldt og virkelystent individ. Der er en lille gruppe af studerende, der vil beholde SU'en, og de er ligeglade med samfundet som hele, men vil gerne beholde deres privilegier, mener Claes Kirkeby Theilgaard.

DSF afviser forslag om skrotning af SU

Danske Studerendes Fællesråd, som er en paraplyorganisation, der repræsenterer de studerende, virker dog ikke til at være enig i Claes Kirkeby Theilgaards betragtninger om SU.

DSF afviser klart forslaget om, at SU'en skal fjernes fra kandidatuddannelsen.

- Det er vi meget imod. Vi mener, at SU'en er en fundamental del af det danske uddannelsessystem og skaber et fundament for, at alle unge har lige mulighed for at tage uddannelse.

Onsdag fremlagde regeringens reformkommission, at kandidatuddannelserne skal ændres og have ny struktur.

Det sker med den begrundelse, at reformkommissionen vurderer, at de nuværende kandidatuddannelser bliver specialiserede og fastlåser unge i den retning, som de vælger til en start.

Kommissionen foreslår i den forbindelse, at der oprettes 1-årige kandidatuddannelser og bedre muligheder for deltidsuddannelse.

Samtidig mener kommissionen, at SU til kandidatstuderende rammer socialt skævt, da det går til dem, der statistisk set over hele livet har de højeste indtægter.

Konkret foreslår kommissionen, at SU'en på kandidatuddannelsen til et lån på op til 12.500 kroner om måneden. Lånet skal efterfølgende tilbagebetales til staten.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik