2.000 mennesker vasker tøj i regnvand, der bor fisk i

Hvad har afrikanske fisk, tøjvask og et bassin fuld af regnvand at gøre med hinanden? Læs med, og få svaret her.

Afrikanske fisk i regnvand fra Valby, der bruges som vaskevand i et stort vaskeri. 

Det lyder tosset, men det er ikke desto mindre realiteten for godt et par tusinde beboere i Folehaven 3B.

For her har de installeret et stort regnvandsbassin under deres fællesvaskeri.

Vandet kommer ned fra tagene på de tolv boligblokke, der udgør boligforeningen. Herefter filtreres det og bruges i vaskemaskinerne.

- Al regnvand ville jo normalt løbe ud i kloakken. I stedet dækker det vores forbrug af vand til tøjvask. Så vi mindsker belastningen på vores kloakker og betaler kun halv afledningsafgift, siger beboerformand Villy Sørensen.

Det grønne vaskeri

Nu tænker du måske, at det nok kun kan lade sig gøre, fordi der ikke bor særligt mange mennesker i Folehaven.

Men det er langt fra tilfældet.

Der bor nemlig 2.000 mennesker i afdelingen, og vaskemaskinerne kører 45.000 gange om året. Det svarer til cirka 123 vaske om dagen. Sidste år brugte vaskeriet mere end tre millioner liter vand.

Beboerformand Villy Sørensen har regnet ud, at boligforeningen sparer halvanden krone per vask. Dertil kommer de klimamæssige fordele, der er, ved sådan et grønt vaskeri, siger han.

- Vi sparer penge på ikke at skulle købe vandet fra kommunen. Derudover er regnvandet, vi får ind, to grader varmere end vandet, der kommer ud af hanerne. Vi sparer altså også lidt på at varme det op. Når vi skal have vandet væk, får vi det til halv afledningsafgift, siger Villy Sørensen.

Og hvad så med de fisk der?

Oppe i selve vaskeriet, mellem vasketøjskurve og maskiner, finder man et andet bassin. Heri ligger en del af det opsamlede regnvand fra husenes tage. Og det er netop her, i et regnvandsbassin, i en boligforening i Valby, at de afrikanske fisk lever.

- Så kan alle se, at det vand, vi vasker i, er så rent, at vi kan have fiskene i det, siger Villy Sørensen.

Fiskene lever bogstaveligt talt i det regnvand, der efterfølgende bliver brugt til at vaske tøj i. Og formanden forsikrer, at de trives rigtig godt.

- Jeg tror, vi er de eneste, som har det her i stor skala. Men der er mange, som burde kunne lave et system som det her. Det sparer jo også penge, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik