100.000 følgere på sociale medier - bag pranks og selfies har Mathias angst

På de sociale medier lever 21-årige Mathias Larsen 'det fede liv' - men nu håber han at kunne hjælpe andre ved at dele sin angst.

Er det grænseoverskridende?

- Ja på en måde. Jeg ved ikke, hvordan jeg skal starte eller hvordan det skal komme ud? Skal jeg fortælle om nogle oplevelser, eller skal jeg bare fortælle, at jeg har det?

​​​​​Flere diagnosticeres

  • Kommunernes Landsforening har opgjort, hvor mange borgere der har fået stillet en psykiatrisk diagnose.
     
  • I 2013 var der syv kommuner i Lorryland, hvor mere end 5 procent af de voksne har en psykiatrisk diagnose (Albertslund, Ballerup, Brøndby, Glostrup, Herlev, København og Roskilde)
     
  • I 2018 var tallet steget til 15 kommuner (de otte nye var Gladsaxe, Halsnæs, Hillerød, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Køge og Rødovre)

Kilde: KL (2019)

21-årige Mathias Larsen fra København lider af angst. Nu har han kastet sig ud i et grænseoverskridende projekt, nemlig at lave en video om det.

Han er YouTuber og Instagrammer med sammenlagt over 100.000 følgere og lever af de sociale medier. Her driver han også et smykkebrand.

Angst er et noget anderledes emne end det, der normalt ryger ud fra hans kanaler.

- Den personlighed, jeg er derinde, er jo - uden at skulle snakke alt for godt om selv - en dreng, der ser godt, og det hele kører bare. Man er på ferier, og man er i byen, man har det sjovt og man får alle mulige ting. Det er ligesom det, der er dér, fortæller Mathias Larsen til TV 2 Lorry.

- Det, der er fedt ved det, er måske, at man kan se lidt bort fra det, man er til daglig. Ikke fordi jeg ikke er sådan til daglig, men der er bare lidt andet ved siden af.

Blev væk fra fester, fodbold og fødselsdage 

Det, der er "ved siden af", er blandt andet angsten. 

Mathias Larsen som lille. Allerede dengang mærkede han følelsen af angst. 
Mathias Larsen som lille. Allerede dengang mærkede han følelsen af angst. 
Foto: Privatfoto

Mathias Larsen kalder sig selv et 'mærkeligt' barn og kan genkende angstfølelsen, fra han var helt lille. Angsten blev dog først konstateret i syvende klasse.

På det tidspunkt skete der flere store ændringer i hans liv. Hans søster tog på efterskole, og på sin egen skole skulle hans klasse slås sammen med nogle andre klasser. 

- Jeg tror, det gav mig meget social angst, husker han.

- Jeg prøvede at tage til fester, for det gjorde mine venner, men blev hentet, fordi jeg græd og bare havde ondt i maven og ondt i hovedet hele tiden, fordi jeg bekymrede mig.

Selvom hans venner også var bange for ting, følte han alligevel, at han skilte sig ud: 

- Dér det går galt, det er, at jeg blev væk fra fester. Jeg blev væk fra fodboldtræning. Jeg blev væk fra skolen. 

Han undgik også fødselsdag og blev ikke konfirmeret. Det var han bange for. 

Mathias Larsen i alderen omkring diagnosticeringen af hans angst. 
Mathias Larsen i alderen omkring diagnosticeringen af hans angst. 
Foto: Privatfoto

Skulle være den seje

- I starten var jeg overhovedet ikke åben omkring min angst af den grund... at der var ikke rigtigt nogen, der talte om det, måske. Og jeg græd rigtig nemt, husker Mathias Larsen.

Og hvad så? 

- Ja, det har mine psykologer også tit spurgt mig om. Men jeg var måske den dér populære dreng i folkeskolen. Så jeg følte ikke, at jeg kunne sidde og græde. Det ville jo være… Så var jeg jo ikke sej. 

Mænd og psykisk sygdom

  • En rundspørge fra kampagnen "EN AF OS" (2013) tegner et billede af, at det kan være svært at tale om psykiske sygdom.
     
  • Blandt 240 adspurgte mænd, der har eller har haft en psykisk sygdom, svarede mere end hver tredje mand, at de først fortalte omgivelserne om det, da de ikke længere var i stand til at få en hverdag til at hænge sammen.
     
  • I samme undersøgelse bliver respondenterne også spurgt til, hvad der ville gøre det lettere for dem at tale med andre om deres psykiske sygdom.
    Flest svarer:"At der ikke var så mange fordomme forbundet med det at være mand og have psykiske problemer" . 
     
  • Et lignende indtryk giver en interviewundersøgelse foretaget af Forum for Mænds Sundhed, blandt mænd der ikke så tit bruger sundhedsvæsenet (2016).
    Her lyder én af konklusionerne, at mange mænd mangler et sprog for at tale om deres psykiske tilstand - og nogle at tale med i deres hverdag. 

 

Kilde: EN AF OS og Forum for Mænds Sundhed

Angsten kommer i perioder. Nogle gange overskygger den alt. Andre gange er det, som om den helt er forsvundet. 

Lige nu er han inde i en god periode. Alligevel kan angsten godt sætte et skrækscenarie op i hans hoved: 

- Det værste, der kan ske i mit liv på grund af angst, er, at jeg ikke bliver til noget, at jeg får det job, jeg gerne vil have, fordi jeg ikke tør tage en uddannelse, eller at jeg ikke kan være på en arbejdsplads længe, for jeg føler mig bare anderledes, siger han. 

Et kig bag facaden

Ude i "virkeligheden" er Mathias Larsen med årene blevet bedre og bedre til at dele sin angstdiagnose med andre.

Nu vil han også føre åbenheden over på sin YouTube-kanal. Han har enkelte gange nævnt angsten i en bisætning, men en hel video om diagnosen er meget anderledes end det, han og kæresten Sille normalt lægger op på kanalen. 

- Grunden til, at jeg gerne vil lægge den video ud, er for at give folk et lidt andet indblik i, hvem man er, og hvad der kan gemme sig bag en facade, siger han. 

Er det for at få opmærksomhed?

- Nej! Det er også noget jeg er bange for, at folk tænker.

Han er generelt ret spændt på, hvordan folk vil tage imod den.

- Jeg kan godt være lidt nervøs for, hvordan folk tager tager imod det, eller om man bliver misforstået, eller folk ændrer deres syn eller et eller andet..., siger han i starten af videoen. 

Mathias Larsen arbejder på sin nye video om sin angst.
Mathias Larsen arbejder på sin nye video om sin angst.
Foto: Sofie Gauger - TV 2 Lorry

TV 2 Lorry har fulgt Mathias Larsen, mens han optager sin nye video. Vi er også med, da han for første gang taler ud om angsten med sin fire år yngre lillebror.

Mathias er nemlig én af hovedpersonerne i en helt ny tv-serie om at åbne op om sine diagnoser. Ligesom ham bliver flere og flere i Lorrys område nemlig diagnosticeret med psykiatriske lidelser. 

Du kan opleve Mathias og to andre unge mænd med psykiatriske diagnoser i tv-serien "Mit hoved - ucensureret". Se serien her


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik