100 historiske film offentliggjort: Nu kan du gratis gå på opdagelse i Københavns historie

Videoerne giver et nuanceret billede af København og københavnernes historie.

Kongens København. Arbejdernes København, de riges og de fattiges København. Til hverdag, til fest, i krig og i fred.

København er for alle. Sådan har det også historisk været, og nu får du mulighed for at opleve det hele hjemme fra din egen stue.

Det Danske Filminstitut har nemlig netop offentligt flere end 100 historiske film, som både kan ses gratis på streamingsitet ’Danmark på Film og ’Kbhbilleder.dk’.

- Vi er optagede af, at de historiske film kommer så bredt ud som muligt, siger Lisbeth Richter Larsen fra Filminstituttet.

Filmene rummer mange forskellige beretning fra hovedstaden og er primært fra første halvdel af 1900-tallet. Her får du mulighed for at møde fortidens københavnere på nærværende og levende vis.

Fra før Indre By blev mondæn

En af de film, der nu kan ses, er Boligkommissionens saneringsfilm 1965. Filmen er optaget forskellige steder i Indre by og på Christianshavn i 1965 og dokumenterer de gamle københavnske baggårde og nedrivning af baghuse samt gade- og hverdagslivet, som det udfoldede sig dengang.

Filmen blev lavet af Boligkommissionen, der stod for at føre tilsyn med, om byens boliger levede op til brandvæsenets og sundhedsmyndighedernes krav.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Boligkommissionens fotosamling er bevaret i Københavns Stadsarkiv og kan også ses på kbhbilleder.dk.

Tilsammen viser både fotos og levende billeder et København så forskelligt fra i dag, at det kan virke ubegribeligt, at det bymiljø, der dokumenteres, stadig huskes af mange nuværende og tidligere københavnere.

- Det er en kæmpe gevinst for brugerne af kbhbilleder.dk, at der nu også kommer flere historiske film på sitet. Filmene fra Det Danske Filminstitut supplerer på en fantastisk måde de store fotografiske samlinger fra Københavns Museum, Københavns Stadsarkiv, Frederiksberg Stadsarkiv og Magasin du Nord Museum, siger stadsarkivar fra Københavns Stadsarkiv, Elisabeth Bloch.

Danmark på film er Filminstituttets gratis streamningsite med historiske dokumentarfilm fra slut 1800-tallet og frem til i dag. Filminstituttet digitaliserer løbende flere film fra arkivet til sitet. 

Hvad undrer du dig over?

_

_


_

_


Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Uffe Weng - Ritzau Scanpix

Ikonisk grillbar sat til salg efter 42 år - derfor takker ejerne af

tffuyu9hy

playFørst fandt de en lårbensknogle, så en kæbe: Mose-offer fra oldtiden gravet op i Nordsjælland

20190128-152411-7-4499x2529ma

Nu begynder milliondyr restaurering af fugtplaget børsbygning

Elcykler til juletræstænding

Træd i pedalerne og tænd julestjernen: Sådan sparer kommune på strømmen


København


Forsiden lige nu

Se flere