Ældre, børn og handicappede får den helt store sparekniv: “Det er så lavt”

Et enigt socialudvalg i Københavns Kommune har vedtaget et budgetforslag for 2020, der kan ramme udsatte hårdt, lyder advarslen fra politikerne i udvalget.

Mindre tid til borgere med sociale problemer, slut med tryghedsbesøg til udsatte ældre og færre omsorgstimer til borgere på botilbud.

Det er bare et lille udpluk af en lang række besparelser, der kan findes i et budgetforslag for 2020, som et enigt socialudvalg i Københavns Kommune har vedtaget.

Udvalget var blevet pålagt at finde 84,1 millioner kroner på alt fra hjemmepleje over udsatte børn til handicappede og sindslidende.

En massakre

Og nu står både røde og blå medlemmer af udvalget i kø for at beklage sig. Skammen hænger nærmest som en skygge over deres brødebetyngede kommentarer, da TV 2 Lorry taler med dem.

- Det er en massakre. Et frygteligt spareforslag. Vi kan ikke længere spare ved at sammenlægge indkøb og skifte til elpærer. Nu skærer vi, hvor det gør virkelig ondt, siger Charlotte Lund (EL).

Her skal der spares

- Det her er besparelser i den helt borgernære service og kernevelfærd. Det her er at fratage grupper noget, de får i alle andre kommuner. Det falder mig virkelig for brystet. Det er ikke i orden, siger Line Ervolder (K).

- Det gør ondt. Men vi er landet på et punkt, hvor det gør mindst ondt, siger Laura Rosenvinge (S). 

Men hvis det er så grelt, hvorfor går I så med til det?

- Vi politikere skal kunne prioritere midlerne og tage hårde beslutninger. Det er vi nødt til, siger Laura Rosenvinge.

Påvirker serviceniveauet

Socialudvalget med socialborgmester Mia Nyegaard i spidsen er således forpligtet til at levere et såkaldt budget i balance forud for efterårets overordnede budgetforhandlinger. 

Flere af besparelserne vil ifølge forhandlingsbilag “påvirke serviceniveauet på området”. Det gælder blandt i forhold til en besparelse på Den Sociale Døgnvagt, en “generelt reduktion på samtlige rammer i Borgercenter Handicap” ligesom servicen bliver forringet, når udsatte ældre ikke længere kan få hjælp til at strukturere deres hverdag. 

En del af besparelserne er også afviklingen af behandlingshjemmet Spanager. TV 2 Lorry har tidligere beskrevet, hvordan det kan få fatale konsekvenser for udsatte børn og deres forældre.

Derudover vil der også blive skåret i personaleudgifter og administration. 

Oversigt over udvalgte besparelser

Line Ervolder fra Det Konservative Folkeparti undrer sig over, at de svageste får så lidt, selvom hovedstadskommunen er blandt de mest velhavende i landet.

- Servicen er så ufattelig ringe på det her område i Københavns Kommune. Vi har alle sammen fået nok. Vi sidder med budgettet og overvejer, om de handicappede kan få en årlig udflugt. “Nej det kan de ikke”. Det er så lavt, siger Line Ervolder.

Advarer om konsekvenser

Også Socialborgmester Mia Nyegaard (RV) vrider sig.

- Det rammer lidt over det hele i stedet for, at det er et område, der holder for, siger hun og betoner nødvendigheden i, at området bliver tilgodeset, når budgetforhandlingerne i Københavns Kommune indledes til september.

Således sendte Socialudvalget spareforslaget af sted til godkendelse i Økonomiudvalget med en opsigtsvækkende advarsel:

“... økonomien på socialområdet er så presset, at der ved det kommende budgetforlig for hele Københavns Kommune bør tilføres økonomiske midler til socialområdet, hvis en række vigtige indsatser ikke skal lukke ned, hvilket vil betyde, at effektiviseringerne dermed i høj grad vil gå ud over de udsatte københavnere." 

Socialborgmester Mia Nyegaard anfører, at hele socialområdet i flere år nu er blevet presset til det yderste. Selvom antallet af børnesager, diagnoser, indberetninger, tilfælde af ungdomsfattigdom og hjemløshed stiger og stiger, følger pengene ikke med. 

- Vi har haft de samme penge til flere udsatte borgere. Vi mangler 500 millioner kroner for at være på de andre storbyers serviceniveau, siger Mia Nyegaard. 

Håber på penge retur

Nu håber hun på, at nogle af besparelserne kan rulles tilbage ved budgetforhandlingerne til efteråret. 

Hvis I alle er enige om, at den er helt gal på det her område, hvorfor får I så ikke flere penge?

- Det fik vi også sidste år. Men jeg tror ikke, det er nogens skyld. Der er sket så meget i kommunen - så har der været skoler, der skulle renoveres - og så har vi ikke fået kigget på det her område. Det er samtlige partier, der ikke har prioriteret det nok i et par år. Så nu er det massivt, siger Mia Nyegaard. 

Hos Socialdemokratiet, der også sidder på Overborgmesterposten, håber Laura Rosenvinge også på, at flere penge løber retur.

- Vi er en socialdemokratisk kommune, så jeg regner med, at vi kan få overbevist kollegerne om, at vi skal have flere midler til området, siger hun. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

penge skat

Gaveregn: Alle ansatte i kommune belønnes med 1000 kroner

20201019-130444-2-1920x1280we

Tidligere overborgmester Frank Jensen starter konsulentfirma

20200122-103312-A-1920x1281we

Hvem tør gå først? Partier bag forslag om at droppe valgplakater i København

20190704-114409-5-1920x1338we

Politikere vil have lattergas på forbudsliste

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere