Voldsmænd i København slipper ofte for straf

Mere end hver tredje københavnske voldssag bliver afsluttet, før der er rejst sigtelse. Dermed går mange gerningsmænd stadig frit rundt i samfundet.

Det vælter ind med voldsanmeldelser hos Københavns Politi, men det kniber med at komme efter gerningsmændene.

Tal fra Rigspolitiet viser, at Københavns Politi har Danmarks suverænt laveste sigtelsesprocent i voldssager.

I takt med at antallet af anmeldte voldssager er steget, er sigtelsesprocenten faldet i alle landets politikredse. På landsplan er sigtelsesprocenten faldet fra 96,2 procent i 2012 til 79,5. I København er tallet i samme tidsrum faldet fra 93,3 til 62,9.

Det betyder altså, at for hver 100 anmeldelser Københavns Politi modtager om vold, så sigter de kun lige under 63 personer. En stor gruppe af gerningsmænd bliver dermed aldrig holdt ansvarlige for deres gerninger.

- Man kan aldrig være tilfreds, når man ikke opklarer alt, men vi er også nødt til at være realistiske. Men det er klart, at vi forbedrer os, hvor vi kan. Vi har et stort ønske om at være til stede for borgernes skyld, siger vicepolitiinspektør i Københavns Politi Jesper Beuschel.

Andre typer voldssager i København

At sigtelsesprocenten er faldet i hele landet skyldes blandt andet en praksisændring i Erstatningsnævnet tilbage i 2015, der gjorde, at antallet af arbejdsrelaterede voldsanmeldelser steg kraftigt, fordi sagerne nu skulle anmeldes til politiet, hvis man ville søge erstatning.

Hvis et mindreårigt barn eksempelvis slår en pædagog, så brillerne går i stykker, så skal det altså nu anmeldes for at få erstatning. Men i sådan en sag rejser politiet altså ikke en sigtelse mod barnet.

I København er faldet i sigtelsesprocenten dog rundt regnet dobbelt så stort, som i resten af landet, og det skyldes ifølge Københavns Politi, at her opstår en anden type sager.

quote Bandeskyderier, bandevold og lignende er svære sager at arbejde i, og det kan godt gøre, at vi har en lavere sigtelsesprocent

Jesper Beuschel, Københavns Politi

- København er lidt speciel på nogle områder. Vi har blandt andet nogle store fodboldkampe og nogle store arrangementer, som gør, at vi af og til får et stort ryk i antal anmeldelser, som kan være svære at nå til bunds i, siger Jesper Beuschel.

- De muligheder, vi har for at efterforske i alle sammenhænge, kan i København være udfordret af vores særlige forhold. Bandeskyderier, bandevold og lignende er svære sager at arbejde i, og det kan gøre, at vi har en lavere sigtelsesprocent.

Ofre ønsker, at gerningsmændene bliver dømt

Den lave sigtelsesprocent i hovedstaden betyder, at en lang række sager ender uopklarede, og at gerningsmændene aldrig bliver stillet til ansvar for deres handlinger.

- Det har en meget stor betydning for ofrene om gerningsmændene bliver stillet til ansvar, siger bestyrelsesmedlem i Offerrådgivningen Bodil Kofoed.

- Mange ofre for vold føler, at de bliver mere set og respekteret i det øjeblik, de kan se, at deres anmeldelse fører videre. At den fører til en sigtelse og gerningsmanden bliver dømt.

quote Det er klart, at der hvor der er et forbedringspotentiale, der vil vi altid gerne ind og arbejde for at forbedre vores sigtelsesprocent

Jesper Beuschel, Københavns Politi

Offerrådgivningen får hvert år tusindvis af opkald, og den klart største gruppe, der ringer efter hjælp, er dem, der har været udsat for vold. Bodil Kofoed er en af de frivillige rådgivere, der tager imod ofrenes opkald, og hun mærker i telefonen en tydelig trang til at vide, hvad der sker, efter at volden har indtruffet.

Se indslag om Bjørn, der i frustration startede sin egen private efterforskning, for at finde de gerningsmænd, der slog hans søn ned.

- De spørger om det videre forløb, om politiets efterforskning og om gerningsmændene mon bliver fanget. Det betyder rigtig meget for dem psykisk. Ikke fordi de fleste er ude for at hævne sig, men det betyder noget for deres retsfølelse. Mange kan også være bange for, at gerningsmanden kommer tilbage efter dem, forklarer Bodil Kofoed.

Københavns Politi fastholder, at de prioriterer voldssager meget højt. De har derfor oprettet en særlig afdeling, der rykker ud i de første timer efter en anmeldelse er løbet ind, for at sikre at afgørende bevismateriale ikke går tabt.

- Vi har et fokus på det her, og det er klart, at der hvor der er et forbedringspotentiale, der vil vi altid gerne ind og arbejde for at forbedre vores sigtelsesprocent, siger vicepolitiinspektør i Københavns Politi Jesper Beuschel.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik