Vision: Overborgmester lover flere boliger og et grønnere København

De næste fire år skal Frank Jensen fortsat styre København. TV 2 Lorry har bedt ham om at sætte ord på sine visioner for kommunen.

TV 2 Lorry har spurgt mig om mine visioner for København de næste fire år. Det er næsten som at få lov at kigge ind i en krystalkugle og se fremtiden – og heldigvis tegner den lys.

quote En af mine hjertesager er den luft, vi indånder

Frank Jensen, overborgmester i København, Socialdemokratiet

Derfor vil jeg allerførst takke for, at københavnerne har givet Socialdemokratiet og mig fire år mere som overborgmester med de store muligheder, der giver for at præge vores skønne by.

Vi vil fortsætte den fantastiske udvikling, som København er inde i.

Vi er verdensberømte som verdens mest grønne storby. Det er ikke kommet af sig selv, men skyldes års politiske beslutninger. Om at lægge fjernevarme i boligerne i stedet for at fyre med olie, petroleum og kul. Om at anlægge kilometervis af cykelstier, supercykelstier og cykelbroer. Om at rense vandet, så vi i dag kan hoppe på hovedet i havnen og tage en dukkert. Vi er byen med cyklerne, de grønne tage, de skønne gårdmiljøer og den rene havn, og storbyer over hele verden misunder os. 

Vi bliver stadig flere

Og hvad skal der så ske de næste fire år? 

For det første bliver der flere af os. København er populær, og ved indgangen af 2022 vil vi være 650.000, eller ca. 40.000 flere end i dag. Rigtig mange af de nye københavnere er nyfødte, så det betyder, at der skal bygges børneinstitutioner, skoler og fritidsfaciliteter, så der er plads til alle. Alene på Amager er tre nye skoler på vej – Kalvebod Fælled Skole åbner som den første.

De mange nye københavnere betyder også, at der skal bygges boliger. I øjeblikket bliver der bygget i det højeste tempo siden mellemkrigstiden. Sidste år stod over 5.000 nye boliger klar. Det tempo vil fortsætte, og min vision er, at hver fjerde af alle nye boliger skal være almene og til at betale for almindelige indkomster, så København også fremover er en blandet og levende by med plads til alle.

Når vi går ind i 2022 vil Godsbaneterrænet mellem Vesterbro og Sydhavn være under udvikling til et nyt, grønt bykvarter. På Levantkaj i Nordhavn vil byggeri af boliger, folkeskole, ny kirke, strand og boldbaner så småt være i gang. Og vi vil blive fragtet rundt i hele byen af den nye Metro Cityring og metro til Nordhavn. 

Dieselbusser skal væk

En af mine hjertesager er den luft, vi indånder. Står det til mig, kan man trække vejret dybt ned i lungerne alle steder i København, når vi når til 2022. Her vil en stor del af de forurenende dieselbusser være væk og erstattet med elbusser, der hverken larmer eller forurener. Dieselbilerne er også på vej ud af byen – jeg håber, at vi kan få en ny regering med på at stille skrappere miljøkrav til de køretøjer, der skal køre inde i København.

I 2021 vil det nye, spetakulære svømmebad på Papirøen være klar. Men jeg vil have hele byen med – at bydele skal mærke, at det går godt. Renoveringen af samtlige byens nedslidte folkeskoler vil blive afsluttet i løbet af de kommende år.

Vi vil enten have afsluttet eller være i gang med et nyt kulturhus på Toftegårds Plads i Valby, skybrudssikring og bynatur ved Karens Minde i Sydhavnen, Cykelbro ved Svanemøllens Kaserne på Ydre Østerbro, Kampsportens Hus på Nørrebro, modernisering af Sundby Idrætspark, bedre fodboldbaner i Vanløse, totalrenovering af Bellahøj Friluftsscene og et stort løft af byrummet ved Smedetoften i Nordvest. Blot for at nævne eksempler på, hvad der skal ske i de forskellige bydele. 

Udsatte områder skal løftes

Jeg vil også have alle københavnere med.

Der skal ikke områder i byen, som er isoleret fra fællesskabet. Tingbjerg og Mjølnerparken skal løftes. I 2022 vil Mjølnerparken være i fuld gang med et fysisk løft, der vil ændre området og åbne det op mod resten af byen. Samtidig skal beskæftigelsen være steget ved en systematisk indsats og fordi det fysiske løft vil tiltrække nye beboere.

Endelig har vi givet en bedre start til flere børn fra dårligt stillede familier ved at få dem ind i et kommunalt pasningstilbud. Vi har sikret, at flere unge er klar til en ungdomsuddannelse, når de forlader folkeskolen og vi har løftet karaktererne i folkeskolens afgangsprøver ved en målrettet indsats i de store klasser, så København har Danmarks bedste folkeskole. 

Allersidst blandt mine ønsker for byen krydser jeg stadig fingre for, at Tour de France faktisk beslutter sig til, at København skal være startby senest sommeren 2021. Så tv-seere i hele verden kan få lov at få et lille glimt af verdens bedste cykelby – ja verdens bedste by.

Ovenstående er en klumme skrevet af Frank Jensen

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Pernille Skipper

Se mavebilledet: Pernille Skipper venter sit andet barn til sommer

Bertel2

Bertel Haarder takker af: Her er 9 nedslag i hans lange karriere

20200917-173607-L-1920x1277we

Her er de 12 sager: Advokatundersøgelse afslører Frank Jensens krænkelser

20191107-180758-5-1920x1280we

Partier kræver brev i fredningssag tilbagekaldt: "Retssikkerheden er på spil"

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere