Alt det kaffegrums, som hver dag ryger i skraldespanden, gemmer i virkeligheden på en masse næring.
Den næring har virksomheden Beyond Coffee fundet en måde at udnytte.
I tre "fabrikker" på Nørrebro, Amager og i Humlebæk bruger Beyond Coffee kaffegrums til at gro den delikate svamp østershat i.
- Det er det omvendte af brug og smid væk-kulturen, hvor vi kun bruger vores affald en gang til energi og varme. Især biomasse har mere potentiale, end hvad vi bruger i dag, siger Mikkel Lustrup Jensen, der er projektleder i Beyond Coffee.
Indtil nu har de brugt cirka 2,5 tons økologisk kaffegrums om måneden, som de blandt andet får gratis fra virksomheder som Coloplast, Comwell, Frederiksberg Forsyning og Fazer, der driver kantine på Københavns Universitet.
Men med åbningen af en ny østershatte-farm på Amager har virksomheden brug for mere end dobbelte mængder af kaffegrums.
- Vi leder efter større virksomheder, der bruger økologisk kaffe, og vil af med deres kaffegrums. Vi har nogle krav til hygiejne og til kaffen, så det skal helst være virksomheder, der gerne vil bruge nogle ekstra minutter på at putte kaffegrumsen i spande og sætte i køleskabet, siger Mikkel Lustrup Jensen.
Sådan gror man østershatte af kaffegrums:
- Kaffegrumset indsamles. I bryggeprocessen pasteuriseres kaffegrumset.
- Mycelium blandes i kaffegrumset. Det skal nu stå for sig selv og vokse sig stærk i grumset.
- Efter cirka tre uger i mørke og en uges lys, skyder østershatten frem. Den kan nu høstes. Når svampen er høstet kan samme svamp sætte frugt flere gange.
Lokal kaffegrums, lokale svampe
En af grundene til, at virksomheden har oprettet en "fabrik" mere, er, at de gerne vil være så lokale som muligt.
- Vi har lagt vores farme steder, hvor de er tæt på de virksomheder, der giver os kaffegrums, så vi skal transportere det så kort som muligt. Det giver også råvarerne kvalitet, at vi til tider kan levere østershattene tyve minutter efter, de er blevet høstet. Så det er et helt andet produkt, end hvis man køber østershatte, der er blevet transporteret flere hundrede kilometer, siger han.
Beyond Coffee leverer fast østershatte til restauranter som Manfreds, Bæst, Gaarden og Gaden og Comwell i Humlebæk, der selv giver kaffegrumset til virksomheden.
Svampene gror de i gamle kølecontainere, hvor de fylder poser med pasteuriseret kaffegrums, blander det med mycelium - og så vokser svampene i tre uger, før de kan høstes.
Hvis man selv har grønne fingre og er vild med genbrug, kan man købe et gro selv-sæt i Beyond Coffees butik på Jægersborggade.