Vinderkager fra tre årtier: Her er opskrifterne

I 1985 afholdt Københavns Konditorlaug den allerførste Årets Kage-konkurrence.

Konkurrencen er tænkt som et kreativt udstillingsvindue for såvel unge og nye som ældre og garvede konditorer.

I dag, lørdag, afholdes konkurrencen for 34. gang, men hvis du sidder og savner kagerne fra dengang, du var barn eller ung - eller blot yngre - har vi samlet et lille udpluk af opskrifter fra Årets Kages facebookside - en vinderopskrift fra 80'erne, en fra 90'erne og én fra 00'erne.

1980'erne, Bella Donna:

"1980’erne er et årti, hvor de danske konditorer har kronede dage. En tid, hvor det er noget særligt at gå på kageindkøb, og hvor vi gladeligt står i kø for at kunne få den hvide æske med flødekagerne med hjem til søndagsbordet," skriver Årets Kage selv om tiden på konkurrencens facebookside.

I året 1989 vinder konditor Jens Hansen konkurrencen med kagen "Bella Donna". Ifølge Årets Kages facebookside er det en tid, hvor den danske konditorscene er præget flødeskum, syltetøj, fromage og spiritus, og i denne opskrift har der da også sneget sig en smule kirsebærvin ind.

Vinderkagen  "Bella Donna". 
Vinderkagen  "Bella Donna". 
Foto: Konditorlauget

Hasselnøddebund:

100 g blødt smør

125 g flormelis

4 æg

80 g hvedemel

50 g hasselnøddemel

5 g bagepulver

Smør og flormelis røres sammen til en luftig masse. Tilsæt æggene lidt efter lidt. Hvedemel, hasselnøddemel og bagepulver tilsættes. Vend det hele sammen til en ensartet masse. Fordel dejen på en bageplade med papir, og bag bunden ved 200 grader i ca. 6-8 minutter. Lad bunden køle af.

Chokoladecreme med kirsebærvin:

1/2 l fløde 38%

200 g mørk chokolade

30 g kirsebærvin

(Laves dagen før). Kog fløden op, tilsæt den mørke chokolade og til sidst kirsebærvinen. Rør i massen, til den er glat og ensartet. Dæk massen til med film, og stil den på køl til næste dag.

Kirsebærkompot:

200 g kirsebær

100 g sukker

5 g pektin og 10 g sukker

(Laves dagen før). Kog kirsebær og sukker, til bærrene er kogt møre. Bland sukker og pektin, og tilsæt den varme frugt under kraftig omrøring. Dæk kompotten til med film, og stil den på køl til næste dag.

Pynt:

500 g tempereret, mørk chokolade

15 cocktailbær

Lidt sukker

Samling og pynt:

Del lagkagebunden i to lige store stykker, læg bunden sammen med kirsebærkompotten, udstik bunden med en rund udstikker (ca. 6 cm i diameter). Pisk chokoladecremen fra dagen før op, og fyld den i en sprøjtepose. Sprøjt cremen på bundene, så det danner en kuppel. Stil kagerne koldt, imens du tempererer chokoladen. Dyp kagerne i chokoladen, og læg et cocktailbær, som er trillet i sukker, på toppen.

 

1990'erne, Rabarberkrukke:

90'erne er et årti, hvor der ifølge Årets Kages facebookside bliver pyntet og overtrukket på livet løs, og hvor der kommer et større fokus på kvalitetsråvarer. Ud med masseproducerede blandingsprodukter og vekao, ind med den ægte, mørke chokolade. 

I 1996 løber konditor Christina Cramer med sejren med sin vinderkage "Rabarber-krukke". Opskriften er til ca 15 kager.

Vinderkage "Rabarber-krukke"
Vinderkage "Rabarber-krukke"
Foto: Konditorlauget

Mandelbund:

4 æg

120 g sukker

120 g æggehvider

40 g sukker

100 g mandler

100 g hvedemel

50 g smeltet smør

Blend mandlerne fint, og bland dem med hvedemelet. Pisk æg og sukker luftigt. Pisk æggehviderne stive. Vend mandelmelet i den lufte æggemasse, og vend efterfølgende de stift piskede æggehvider i sammen med det smeltede smør. Fordel dejen på en bageplade med bagepapir, og bag bunden ved 180 grader i ca. 8-10 min. Lad bunden køle af.

Rabarberkompot:

400 g rabarber

125 g sukker

1 stang vanilje

Vask og skær rabarberne i små stykker, og kog dem til komput med sukker og vanilje. Dæk kompotten til med film, og stil den på køl.

Vaniljecreme:

1 dl sødmælk

10 g maizena

25 g sukker

1 stang vanilje

20 g æggeblommer (pasteuriserede)

Bland sukker, maizena og æggeblommer til en ensartet masse. Kog mælken op med vaniljestangen, og tilsæt sukker-maizenamassen til den kogende mælk under konstant omrøring. Tag cremen af varmen, når den begynder at tykne. Dæk vaniljecremen til med film, og stil den på køl.

Rabarbermousse:

500 g fløde 38%

4 blade gelatine

Vaniljecreme

Rabarberkompot

Udblød gelatinen, og smelt den i 50 g fløde over lav varme. Rør vaniljecremen og rabarberkompotten sammen med den smeltede gelatine. Pisk fløden til en let skum, og vend det forsigtigt i massen.

Mælkechokoladeskåle

400 g mælkechokolade

Temperer chokoladen og støb 15 chokoladeskåle.

Pynt:

100 g mørk chokolade

Rabarber i tynde stave

Samling og pynt:

Fyld chokoladeskålene 2/3 del op med rabarbermousse. Udstik runde mandelbunde, og læg dem på kagerne. Stil kagerne til afkøling. Vend kagerne, så mandelbunden er nederst, når kagerne har sat sig. Pynt kagerne med mørk chokolade og rabarber.

 

2000'erne, Monkey Business:

"Der bliver leget lystigt med molekylærgastronomien, og det er in at hente ingredienser direkte fra sin egen baghave - eller i skoven, på marken og i strandkanten, for den sags skyld ..", skriver Årets Kage på sin facebookside.

00'erne er et årti, hvor danskerne - og konditorerne - eksperimenterer, og hvor et minimalistisk udtryk afløser de foregående årtiers overdådige pynt og overtræk. Hvor både salt, krydderurter, eksotisk frugt og nordiske råvarer vinder frem - hvilket da også ses tydeligt i denne vinderopskrift fra år 2000 af konditor Tor-Erik Haug.

 
 
Foto: Konditorlauget

Hvid chokoladebund:

100 g blødt smør

70 g sukker

70 g hvid chokolade

4 æg

35 g finthakket basilikum

70 g hvedemel

Del æggene, så æggeblommer og æggehvider er hver for sig. Smelt den hvide chokolade over et vandbad. Rør smør og sukker sammen, og tilsæt den smeltede hvide chokolade og æggeblommerne, og rør til massen er homogen. Pisk æggehviderne stive, og vend dem i chokolademassen sammen med melet og den finthakkede basilikum. Fordel massen på en bageplade med bagepapir, og bag bunden ved 210 grader i ca. 15-18 minutter. Lad bunden køle af.

Figen-banangelé:

1 dåse figner

1 banan

4 blade gelatine

1/4 dl limesaft

1/4 dl Cherry Heering

Giv figner og banan et opkog, og blend massen til en fin puré. Opblød gelatinen i limesaften, og smelt den over lav varme. Vend derefter gelatinen i pureen sammen med Cherry Heering.

Bananfromage:

60 g æggeblommer (pasteuriserede)

60 g sukker

40 g hvid chokolade

2 bananer

4 blade gelatine

400 g fløde

Smelt chokolade over vandbad. Mos bananerne til en fin puré. Pisk æggeblommer og sukker luftigt. Smelt gelatinen, og vend den i æggemassen sammen med bananpuré og den smeltede chokolade. Pisk fløden til en let skum, og vend det forsigtigt i banan-chokoladecremen.

Pynt:

1 blomme

Lidt tørrede bananer i skiver

Lidt basilikumblade

Samling og pynt:

Udstik den hvide chokoladebund med dråbeformede ringe. Figen-banangelé fordeles i ringene. Fyld ringene op med bananfromagen. Stil kagerne koldt. Tag ringene af, når kagerne har sat sig, og pynt dem med de tørrede bananer, en tynd skive blomme og basilikumblade.