Vild video: Sådan ser det ud, når lynet rammer Øresundsbroen

Flere lyn slog lørdag ned i Øresundsbroens høje pyloner. De mange lynnedslag er usædvanlige på denne tid af året.

Den danske sommer er lunefuld, og den seneste uge har både budt på kolde vinde, trykkende og lummer varme, regn, solskin og masser af tordenbrag. 

Lørdag slog intet mindre end 564 lyn ned i Danmark, beretter TV 2 Vejret. Og både fra Malmø og København kunne man se lyn, der zigzaggede ned i pylonerne på Øresundsbroen.

På en video, der er optaget på den svenske kyst, ser man, hvordan flere lyn vandrer fra skydækket til broens højeste spids. 

Tordenvejret har dog ikke givet anledning til problemer, oplyser den kommunikationsansvarlige ved Øresundsbroen, John Sahlin, til TV 2 Lorry. 

- Der er lynafledere på broen, så det er ikke et problem. Det kan kun blive et problem, hvis det rammer vores tekniske udstyr, så det fejler. I lørdagens tilfælde gik alting som sædvanligt. Der var hverken skader på konstruktionen eller det tekniske udstyr, siger han. 

 
 
Foto: Johan Nilsson / TT / Ritzau Scanpix

Usædvanligt for årstiden

Det er ikke usædvanligt, at Øresundsbroens pyloner bliver ramt af lyn. For lynet rammer ofte høje punkter, og broen rager 204 meter op i luften.

Til gengæld er det sjældent, at vejrfænometet forekommer så voldsomt på denne tid af året, har TV 2 Vejret tidligere oplyst til TV 2 Lorry.

- Jeg kan ikke huske tre nætter i træk med tordenvejr så tidligt på sommeren. Torden er generelt et sommerfænomen, men oftest er det sent på sommeren, vi normalt oplever det og især om natten, forklarede meteorolog ved TV 2 Vejret, Jens Ringgård Christensen, til TV 2 Lorry i sidste uge.

Danmark har ligget på grænsen mellem kold og varm luft, og det er i disse grænseområder, at det regner meget. Om sommeren kan det skabe tordenvej.

Et sensommerfænom i folkemunde

Gransker man det danske sprog, er det tydeligt, at der er tale om et sensommerfænomen.

 

- Når man ser lyn i det fjerne, kalder man det i folkemunde for ”kornmod”. Et ord der henviser til høstsæsonen, der typisk ligger i sensommeren, siger Jens Ringgård Christensen til TV 2 Lorry.

 

- I gamle dage stod man desuden op til ”tordenkaffe”, når det var tordenvejr, fordi man ikke turde gå i seng, hvis nu lynet slog ned. På den måde kunne man for eksempel hurtigt rede dyrene, hvis laden blev ramt af et lyn, siger han.

 
 
Foto: Johan Nilsson / TT / Ritzau Scanpix

Person ramt af lynet

Tordenvejr er ikke ufarligt, og man bør holde sig fra at søge ly under træer og andre genstande, der rager op i luften.

Den forgangne uges uvejr fik blandt andet fatale konsekvenser i Københavns Lufthavn onsdag, hvor en 58-årig mand blev ramt af lynet.

- Jeg kan bekræfte, at vi har en medarbejder ansat i et firma i lufthavnen, der er kommet til skade i forbindelse med et lynnedslag, sagde Maria Noel, der er pressemedarbejder Københavns Lufthavn, til TV 2. 

Tidligt torsdag morgen lød meldingen heldigvis, at manden var uden for livsfare. 

Ifølge DR.dk var der tale om en ansat ved SAS-selskabet Spirit Air Cargo Handling. Han blev ramt, fordi et lyn formentlig slog ned i en mast i nærheden af ham. 

- Vi har aldrig oplevet dette før, og det er en rigtig uheldig og ulykkelig situation. Vi vil nu gå igennem vores procedurer sammen med lufthavnen, lyder det i et skriftligt citat til Ritzau fra Hans Henrik Spangenberg, der er administrerende direktør i SAS Ground Handling.

Ved CPH Half Marathon i 2017 blev en deltager ligeledes ramt af lynet. Se vores indslag fra dengang herunder:

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik