Vikarudgifterne eksploderer på socialområdet i København

En tredobling i udgifterne til vikarer går ud over de udsatte borgere, der har brug for stabilitet i hverdagen, lyder kritikken.

Antallet af vikarer på det sociale område i Københavns Kommune vokser massivt. De seneste fem år er udgifterne gået fra 25,6 millioner kroner i 2014 til næsten 73 millioner sidste år.

Det går ud over indsatsen for borgere med eksempelvis handicap, sociale eller psykiatriske problemer, lyder kritikken fra Socialpædagogernes Landsforbund.

- Det handler om kontinuitet og om tryghed og tillid. Enten til dem der kommer ind ad din dør, eller til dem du omgås i aktivitetstilbud, og det er klart, når det pludselig bliver en svingdør, så stiger utrygheden, siger formand Britt Petersen.

Tallene kommer bag på Caroline Stage (V), der som medlem af Borgerrepræsentationen havde bedt kommunen om redegørelsen for omfanget.

- Det er rigtig mange penge i Socialforvaltningens budget. Især i de her tider hvor vi skal vende hver en krone på eksempelvis handicapområdet, hvor vi virkelig er i budgetnød. Så jeg synes, det er meget bekymrende tal, siger Venstre-politikeren.

Se TV 2 Lorrys indslag om sagen her. Artiklen fortsætter under videoen.

Antallet af vikarer på det sociale område i Københavns Kommune vokser massivt

Rekrutteringsproblemer

Forklaringen på det voksende antal vikartimer skal ikke findes i stigende sygefravær.

Det ligger nemlig over samme periode stabilt på gennemsnitligt omkring 12 sygedage per ansat om året.

Til gengæld har Københavns Kommune svært ved at rekruttere blandt andet nye socialpædagoger, sygeplejersker og SOSU-assistenter, lyder forklaringen fra Socialforvaltningen.

- Det er en gruppe, som rigtig mange gerne vil have fat i. Og der er ingen tvivl om, at de medarbejdere vi har i Københavns Kommune, er der også rigtig mange andre, der gerne vil have fat i. Når det sker, er man i en periode nødt til at købe vikarer ind, siger ressourcedirektør Søren Munk Skydsgaard.

Dårlige arbejdsforhold årsag til personalemangel

Men det er ikke så sært, at Københavns Kommune kæmper med rekrutteringen. Arbejdsforholdene er nemlig ikke lige så gode som i omegnskommunerne, oplever man hos Socialpædagogernes Landsforbund.

- Hvem er det så, der tænker 'jeg skal til København, for de har de dårligste normeringer og den ringeste løn'? Det er nok ikke den store sællert, forklarer formand Britt Petersen.

Ifølge hende er den gennemsnitlige månedsløn for det udførende pædagogiske arbejde 1.000 kroner lavere i København end i omegnen.

- Det er rigtigt, at vi ikke er lønførende i Københavns Kommune. Det tror jeg heller ikke, at vi bliver. Men jeg tror, at mange af medlemmerne også vil være enige om, at der næppe er noget sted i kongeriget Danmark, hvor man finder mere spændende jobs, hvis man er SOSU eller pædagog, fordi det er så alsidigt, hvad man kan arbejde med i København, siger Søren Munk Skydsgaard fra Socialforvaltningen og peger samtidig på, at kommunernes udgiftsloft også giver begrænsninger på udgifterne til området.

På dagsordenen i Socialudvalget

Ifølge Socialpædagogernes Landsforbund kan det i sidste ende blive dyrt for Københavns Kommune, hvis ikke man bruger nogle penge på at nedbringe antallet af vikarer.

- Sådan lidt husmor-logisk tror jeg, at mange vil kun følge med i, at man nogle gange kan komme til at spare så meget, at det i virkeligheden bliver dyrt bagefter. Det er den situation, man er i i Socialforvaltningen og har været i gennem nogle år. Det er fuldstændig knald i låget, lyder skudsmålet fra Britt Petersen.

Socialforvaltningen har i foråret kørt en større rekrutteringskampagne. Men Caroline Stage vil nu også rejse vikar-problematikken i Socialudvalget for at drøfte, om der også er brug for politiske tiltag.

- Hvordan vi sikrer, at de her medarbejdere i fremtiden får nogle bedre vilkår. Det kan jo være, det ikke giver et minus på kontoen i sidste ende, fordi vi bruger så mange penge på vikartimer i dag, men at vi kan lave det til en plussag på sigt. Det håber jeg jo meget på, siger hun.

Socialforvaltningen oplyser, at de samlede lønudgifter på socialområdet ikke påvirkes af, at en større andel går til vikarer frem for fastansat personale.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik