Verdens ældste tatovørbutik truet af lukning: Nu er der faldet dom

Byretten har fredag afsagt dom i sagen om tatovørbutikken Tattoo Ole i Nyhavn, som siden sommeren 2017 har været truet af lukning.

Tatovør Majbritt Petersen har brugt det meste af sin fredag på at holde vejret i spænding.

Siden sommeren 2017 har hun ligget i retssag med sin udlejer, som ejer lejemålet Nyhavn 17, hvor hendes tatovørbutik Tatoo Ole har ligget siden 1884.

Udlejeren, som ejer restauranten Brasserie Nyhavn 17, har ønsket at opsige Majbritt Petersens 30 kvadratmeter store lejemål, så han kan udvide sit køkken.

Men Majbritt Petersen har kæmpet med næb og kløer for at få lov til at blive.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Siden 1884 er sømænd, turister og andre festlige folk blevet tatoveret i Nyhavn 17. I dag drives tatovørbutikken af Majbritt Petersen, som ses her på billedet.
Siden 1884 er sømænd, turister og andre festlige folk blevet tatoveret i Nyhavn 17. I dag drives tatovørbutikken af Majbritt Petersen, som ses her på billedet.
Foto: NIels Ahlmann Olesen - Ritzau Scanpix

Fredag omkring klokken 13 faldt der så dom i sagen ved Byretten i København. En dom, der betyder, at verdens ældste tatovørbutik fortsat vil have adresse i Nyhavn 17.

- Vi har vundet. Det er super lækkert og kunne ikke være dejligere. Nu kan vi få lov til at beholde et stykke dansk verdenskultur, siger Majbritt Petersen, da TV 2 Lorry fredag eftermiddag fanger hende over telefonen.

Som erhvervslejer har man en beskyttelse mod opsigelse, især når butikken er gammel, og derfor endte sagen i sin tid Københavns Byret. Hvad byretten lagde til grund for dommen, kan Majbritt Petersen dog endnu ikke svare på.

- Jeg har endnu ikke fået at vide, hvorfor vi har vundet. Min advokat sad i en flyver, da jeg fik beskeden om, at vi har vundet. Men hun vil ringe til mig så snart, hun er landet, siger Majbritt Petersen til TV 2 Lorry.

Første tatoveringsstudie i Norden

Siden 1884 er sømænd, turister og andre festlige folk blevet tatoveret i Nyhavn 17. Udover at være den første tatoveringsbutik, der åbnede i Nyhavn, og faktisk også i hele Norden, så er det også stadig den sidste, der er tilbage i Nyhavn.

- Det har været meget langt forløb. Det her med, at man ikke ved, om man får lov til at blive, har været meget hårdt. Det er jo verdens ældste tatovørbutik, der skulle dreje nøglen om, hvis vi tabte. Men det har været værd at kæmpe for, siger Majbritt Petersen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

 
 
Foto: NIels Ahlmann Olesen - Ritzau Scanpix

Butikken har siden 1947 gået under navnet Tattoo Ole, efter Tattoo-Ole overtog butikken fra tatoveringslegenden Tattoo-Jack, der var kendt for sine flotte og farverige tegninger.

Tattoo-Ole, som drev stedet indtil sin død, er kendt for at have tatoveret daværende Kong Frederik den 9.

Forhåbentligt et endeligt punktum

Forinden har butikken haft mange forskellige navne og mange forskellige ejere, men Majbritt Petersen blev den første kvindelige indehaver, da hun i 2007 overtog forretningen.

- Det har været rigtig meget på spil. Jeg har en funktionel butik, som er 135 år gammel og kører rigtig godt. Det kan man ikke bare rykke. Der er en grund til, at Nyhavn 17 er en kendt adresse, og det er på grund af tatovørerne, som har været her gennem tiden, siger Majbritt Petersen, der også kendt under navnet Lille Ole.

(Artiklen fortsætter under billedet)

 
 
Foto: NIels Ahlmann Olesen - Ritzau Scanpix

Hun krydser nu fingre for, at byrettens dom bliver det endelige punktum. 

- Jeg er meget glad. Men det er han (udlejeren, red.) nok ikke. Jeg ved selvfølgelig heller ikke, om det ender med at blive en ankesag. Jeg håber virkelig ikke, at vi skal i landsretten. Det ville være frygteligt, siger Majbritt Petersen.

Uanset hvad har hun dog tænkt sig, at dagens sejr før eller siden skal markeres på festlig vis.

- På et tidspunkt har jeg tænkt mig, at det skal fejres. Men lige i dag er jeg lidt rundt på gulvet, siger den glade tatovør.

TV 2 Lorry har været i kontakt restaurantejer Henrik From Andersen, men han ønsker ikke at kommentere byrettens dom. Han ønsker heller ikke at kommentere på, om han har i sinde at anke dommen. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Dragør lodstårn

Over 100 år gammelt vartegn reddet fra at rådne op

De Ukendte Danmarksmestre - Morten Junge Olsen - Petanque

playDanmarksmestre i petanque er bedste venner og sigter efter VM

def_thumb,50_percent

playOplev i weekenden: Lav mad over åben ild

dining week

Populær madfestival frygtede storm efter udskydelse

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere