Verdens ældste tatovørbutik truet af lukning efter 135 år

Verdens ældste stadigt fungerende tatovørbutik truet af lukning efter 135 aktive år. Fredag falder der dom i sagen.

Siden 1884 er sømænd, turister og andre festlige folk blevet tatoveret hos Tattoo Ole i Nyhavn.

Men det kan meget snart være slut.

Efter over et års rettergang falder der fredag d. 12 april dom om, hvorvidt verdens ældste eksisterende tatovør bevares.

Indehaver Majbritt Petersen – også kaldet lille Ole – er knust over udsigten til at miste sin forretning og har i over et år kæmpet for at blive.

- Hele situationen er enormt trist. Det vil være et tab for Danmark, hvis Tattoo Ole bliver lukket. Her har vi noget, som ingen andre har. Vi har verdens ældste tatoveringsbutik, og det kan ikke købes for penge, siger indehaver Majbritt Petersen til TV 2 Lorry.

Udover at være den første tatoveringsbutik, der åbnede i Nyhavn, og faktisk også i hele Norden, så er det også stadig den sidste, der er tilbage i Nyhavn.

 
 
Foto: NIels Ahlmann Olesen - Ritzau Scanpix

Udlejer vil udvide køkkenet

Sagen om Tattoo Ole startede tilbage i sommeren 2017, hvor lejemålet i Nyhavn 17 skulle genforhandles med udlejeren, som ejer restauranten Brasserie Nyhavn 17 i samme bygning.

Her ønsker man at bruge tatovørens lokaler til at udvide køkkenet, og derfor forsøger ejeren at opsige det godt 30 kvadratmeter store lejemål.

Som erhvervslejer har man en beskyttelse mod opsigelse, især når butikken er gammel, og derfor er sagen altså endt i Københavns Byret.

- Jeg mener, at butikken har en høj kulturel værdi for Danmark, og jeg synes vi kommer til at miste meget, for vi har mennesker, der kommer fra hele verden for at besøge butikken, som blandt andet er omtalt i en John Irving-bog, en række rejsebøger og i et hav af artikler, fortæller Majbritt Petersen.

 
 

Kulturarv kan gå tabt

Butikken har siden 1947 gået under navnet Tattoo Ole, efter Tattoo-Ole overtog butikken fra tatoveringslegenden Tattoo-Jack, der var kendt for sine flotte og farverige tegninger. Forinden har butikken haft mange forskellige navne og mange forskellige ejere, men Majbritt Petersen er den første kvindelige indehaver, siden hun i 2007 overtog.

Tattoo-Ole, som drev stedet indtil sin død, er kendt for at have tatoveret daværende Kong Frederik den 9.

- Jeg mener, vi er bevaringsværdige på grund af vores historie. Vi har stadig sømænd, der kommer. Vi har folk fra hele verden, der kommer hver dag, og som står udenfor og tager billeder.

- Det er rart med mange spisesteder, men der er efterhånden ikke andet her i Nyhavn. Jeg kan godt lide, at folk kan genkende noget, der er gammelt, noget som er gået igen i generationer, så jeg synes virkelig, det er noget, vi skal bevare, ellers går en stor kulturarv tabt. Vi har noget, som er så unikt, og som ingen andre i verden har, og det kan ikke erstattes, uanset om man kan lide tatoveringer eller ej, siger Majbritt Petersen.

TV 2 Lorry har været i kontakt med restaurantejer Henrik From Andersen, som ikke ønsker at udtale sig i sagen.