Venstrefløjen afviser V-forslag: Ledige skal ikke gøre byen ren

500 kontanthjælpsmodtagere skal tvinges til at gøre Københavns gader rene, mener Venstre. Enhedslisten og SF afviser at lægge stemmer til forslaget.

Københavnernes evne til at rydde op efter sig selv lader noget tilbage at ønske, mener Venstre.

Derfor vil oppositionspartiet sætte 500 af kommunens i alt 16.000 kontanthjælpsmodtagerne i sving med at fjerne cigaretskodder, pizzabakker, emballage og andre efterladenskaber fra byrummet.

- Vi synes, at det er et sundt princip, at man yder sit for den kontanthjælp, man får af samfundet, og derfor synes vi, at det er helt oplagt at slå to fluer med ét smæk. På den ene side får vi afprøvet, hvor jobparate kontanthjælpsmodtagerne egentlig er, når vi beder dem om at give en hånd med, og samtidig får vi hjælp til at holde byen ren til glæde for os alle sammen, siger partiets nye spidskandidat, Cecilia Lonning-Skovgaard, til Berlingske.

Når partierne bag sidste års budget – og det er samtlige partier i Borgerrepræsentationen – mødes sidst i marts for at fordele de uforbrugte millioner fra 2016, vil Venstre møde op med forslaget.

quote Vi vil simpelthen ikke have, at nyttejob erstatter rigtige job

Rikke Lauritzen (EL), gruppeformand og spidskandidat til Københavns Borgerrepræsentation 

Enhedslisten: Vi nedlægger veto

Men det får de ikke meget ud af, hvis det står til Enhedslisten og SF. Og alle partier bag budgetaftalen skal bakke op, hvis det skal blive noget.

- Det kommer vi til at nedlægge veto mod. Vi vil simpelthen ikke have, at nyttejob erstatter rigtige job. Hvis man føler, der er brug for mere rengøring i byen – og det kan jeg sådan set være enig med Venstre i – så skal det selvfølgelig løses af medarbejdere, der får løn efter overenskomst, siger budgetordfører og spidskandidat Rikke Lauritzen til TV 2 Lorry.

SF vil heller ikke være med til at sende de ledige ud med kost og skovl, når de kunne have fået løn for det i stedet.

- Jeg vil hellere have, at de får et rigtig lønnet job. Jeg synes ærligt talt, det er et populistisk forslag, som ikke har nogen gang på jorden, siger SF’s spidskandidat Sisse Marie Welling til TV 2 Lorry.

Hun er i lighed med Rikke Lauritzen villig til at diskutere diskutere, om der skal ansættes flere medarbejdere til renhold af byen.

Radikale: Nyttejob virker

Hos Radikale Venstre har gruppeformand Tommy Petersen noteret sig modstanden fra venstrefløjen.

- Jeg spår ikke det her forslag de store chancer, når man hører hvad Enhedslisten og SF siger, siger han til TV 2 Lorry.

Det er ærgerligt, hvis Venstres intentioner var at lade kontanthjælpsmodtagerne være et ekstra løft til den eksisterende indsats med at holde byen ren.

- Nyttejob er en af de ordninger, der har rigtig god effekt. Derfor er jeg positiv over for det, men det er klart, at det ikke skal tage ordinær beskæftigelse fra borgerne, siger Tommy Petersen.

Ifølge Berlingske vil Socialdemokratiet vente med at diskutere hvordan pengene bruges til slutningen af marts, hvor partierne mødes for at fordele de millioner af kroner, som kommunens forvaltninger ikke brugte i løbet af 2016. Jakob Næsgager (K) kalder forslaget uambitøst. 

Sidste år fordelte partierne 585 millioner kroner. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Bertel2

Bertel Haarder takker af: Her er 9 nedslag i hans lange karriere

20200917-173607-L-1920x1277we

Her er de 12 sager: Advokatundersøgelse afslører Frank Jensens krænkelser

20191107-180758-5-1920x1280we

Partier kræver brev i fredningssag tilbagekaldt: "Retssikkerheden er på spil"

Lejlighed altaner

Det kan blive sværere at få en altan i København

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere