Varmeselskab sænker temperaturen i københavnske lejligheder i nyt forsøg

For at bruge varmen til at opvarme borgernes vand skruer HOFOR ned for varmen i andre borgeres stuer.

Et forsøg med 7.000 borgere i Københavns Nordhavns kvarter har været en så stor succes, at forsyningsselskabet HOFOR udvider ordningen til også at inkludere 3.000 borgere på Nørrebro.

I alt sin enkelhed handler det om, at HOFOR i spidsbelastningsperioder skruer ned for varmen i de pågældende borgeres stuer, så de kan bruge energien til at varme morgenbadet hos andre københavnere.

Spidsbelastningsproduktion baserer sig ofte på olie eller gas, og er derfor en bekostelig affære, når det kommer til udledningen af CO2.

- Vi har aftalt med beboere i flere etageejendomme, at HOFOR må skrue ned for varmen hos dem i perioder, hvor der er stort pres på produktionen.

- Den varme, der er i mure, gulve og lofter afgives langsomt og bidrager i stedet til opvarmningen, så stuetemperaturen forbliver den samme, siger Christine Emilie Pettersen Sandersen, der er projektleder i HOFOR.

Borgerne mærker det ikke

Netop den høje CO2-regning er grunden til, at forsyningsselskabet er i gang med at undersøge potentialet for at udnytte varmen, der er lagret i bygninger for på den måde at gøre energien grønnere.

Men det er vigtigt for selskabet, at det ikke påvirker beboerne negativt.

Fakta om fleksibel fjernvarme

HOFOR undersøger, hvor stort potentialet er for at lagre varme i bygninger i stedet for at tænde op for spidslastproduktionen. Det sker ved i kortere perioder at skrue ned for varmen i flere bygninger, uden det går ud over folks komfort.

 

Fjernvarmeeksperterne registrerer og måler herefter, hvor meget temperaturen ændrer sig i ejendommene i de nøje afmålte perioder, for at se præcist, hvor meget varme bygningerne er i stand til at holde på.

 

Der kan blive skruet ned for varmen hos mere end 7000 beboere i mere end 3300 lejligheder på Nørrebro og i Nordhavn som en del af forsøget.

 

Deltagere i projektet får også installeret ForsynOmeter - et system til intelligent energiovervågning, der er med til at optimere deres varmeforbrug og varmeanlæg.

 

Kilde: HOFOR

- Vi kan jo ikke risikere, at nogen står uden varme, så vi skal kunne tænde hurtigt op for ekstra varme, når der er behov for det. Men beboerne kan let afbryde forsøget, hvis de mod forventning oplever, at det påvirker deres komforttemperatur, siger Christine Emilie Pettersen Sandersen.

En del af noget større

Projektet startede i Nordhavn, hvor bygningerne er nye. Nu udvides det til området omkring Jægersborggade på Nørrebro, hvor bygningerne er af ældre dato. På den måde vil HOFOR kunne indsamle en masse data, som de kan bruge i det fremtidige arbejde med fleksibel fjernvarme.

- Det er jo fantastisk at kunne samarbejde med kunderne om at optimere fjernvarmeforbruget og begrænse CO2-udledningen ved brug af data og teknologi - og så helt uden at det påvirker komforten, siger Christine Emilie Pettersen Sandersen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik